Planiranje implantološke terapije

Ugradnja implantata – Zubni implantati i postupak ugradnje

Ukoliko vas zanima ugradnja implantata, vjerojatno vam nedostaje jedan ili više zubi. To je kod odraslih osoba vrlo čest problem. Razlozi za gubitak zuba mogu biti razni, ali ono što je važno je da se nedostajući zubi zamijene čim prije. Naime, pored estetskog problema, dugotrajni nedostatak zuba može dovesti i do brojnih zdravstvenih problema.

Danas se kao optimalno rješenje za nadomjestak nedostajućih zuba smatra ugradnja implantata s krunicom. Zubni implantat je vijak koji nadomješta prirodni korijen zuba. Izrađen je od titana, koji je iznimno čvrst, trajan i biokompatibilan materijal pa ne izaziva neželjene reakcije u organizmu. Implantat s krunicom savršeno oponaša izgled i funkciju prirodnog zuba. Osim toga, za razliku od drugih protetskih rješenja, može trajati doživotno uz odgovarajuću higijenu i održavanje.

Ugradnja implantata s krunicom


Ugradnja implantata

Ugradnja implantata optimalno je rješenje za nadoknadu jednog, više ili svih zubi u čeljusti.

Ako se dosad niste susretali s ovom temom, možda vam se pomisao operacije i ugradnje vijka u čeljust čini pomalo strašnim. No ne trebate uopće brinuti, danas je ugradnja implantata rutinska procedura, potpuno sigurna i bezbolna. Naravno, za sam postupak je važno odabrati kvalitetnu stomatološku ordinaciju i iskusnog stručnjaka koji je specijaliziran za područje implantologije.

Također, važno je imati odgovarajuću podršku osoblja ordinacije, prije, za vrijeme i nakon samog zahvata. Trebali bi ste imati sve potrebne informacije o samom zahvatu, o potrebnoj njezi neposredno nakon zahvata te o kvalitetnom održavanju nakon terapije, kako bi rezultat bio kvalitetan i dugotrajan. Više o različitim implantološkim rješenjima možete saznati u našem članku Zubni implantati – rješenje za nedostatak jednog, nekoliko ili svih zubi.

UGRADNJA IMPLANTATA OD PRVOG DO ZADNJEG KORAKA

Ugradnja implantata - Zubni implantat

Ugradnja implantata – Zubni implantat

Kako bi vam približili što vas sve očekuje na tom putu do novog zdravog i lijepog osmijeha, u nastavku vam donosimo korake implantološke terapije u našoj ordinaciji:

Prvi kontakt

Bilo da nas nazovete, pošaljete nam mail ili nam pošaljete poruku putem društvenih mreža, odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku. Možete nas pitati bilo što, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i otkloniti eventualne brige ili nedoumice. Od samog početka brigu o svim vašim budućim kontaktima, eventualnim terminima i pregledima preuzet će jedna od naših ljubaznih asistentica. Bit će vam uvijek na raspolaganju prije, za vrijeme i nakon terapije.

Prvi pregled i konzultacije u ordinaciji

Ukoliko se odlučite na dolazak u Smile Studio, očekuje vas prvi pregled sa stomatologom. Pregled će započeti s razgovorom o vašim željama i potrebama. Prije nego što se poduzimaju koraci za ugradnju vaših zubnih implantata, treba se uvjeriti jeste li dobar kandidat za implantološku terapiju. Napravit ćemo vam digitalno skeniranje zubi, sluznice i zagriza. Procijenit će se stanje vaših zubi i zubnog mesa nakon čega ćete moći razgovarati o mogućnostima i opcijama terapije.

Naime, važno je utvrditi imate li drugih problema s kojima se treba pozabaviti prije ugradnje implantata, poput parodontalne bolesti, povlačenja desni ili nekih općih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek terapije i vaš oporavak. Iako ugradnja implantata ima vrlo visoku stopu uspješnosti, krećući se oko 98%, zubni implantati mogu propasti ako pacijent ima određene zdravstvene probleme ili ako nije posvećen održavanju kvalitetne oralne higijene.

3D rendgensko snimanje kosti

Nakon pregleda slijedi 3D rendgensko snimanje kosti. U ovom koraku utvrđujemo jesu li kosti vaše čeljusti dovoljno zdrave i čvrste i da li ima dovoljno volumena kosti za kvalitetnu ugradnju zubnih implantata. Ako utvrdimo da nisu, ne brinite, za to postoji rješenje. U tom slučaju ćemo vam predložiti tretman augmentacije (nadoknade) kosti. Nedostatak kosti može biti manjih razmjera pa je nadoknadu moguće izvršiti u istoj posjeti kada se ugrađuju implantati, ali može biti i znatno veći pa je potrebna znatno složenija terapija. Više o ovoj temi pročitajte u našem članku Nadoknada kosti radi implantološke terapije.

3D virtualno planiranje i izrada plana i troškovnika terapije

Analiziramo vašu rendgensku snimku zajedno sa skeniranim snimkama te dr. Mikšić izrađuje plan terapije. U radu se služimo najmodernijim digitalnim alatima kako bi osigurali maksimalnu preciznost plana terapije.

Dogovor oko termina

Prezentiramo vam plan terapije te detaljan i transparentan troškovnik. Predstavit ćemo vam opcije i marke implantata koje ugrađujemo, te vam objasniti koje su njihove prednosti. Ukoliko se složite s terapijom slijedi nam dogovaranje konkretnih datuma za posjete i potrebne zahvate.

Detaljne upute

Prije i nakon zahvata detaljno ćemo vas informirati što možete očekivati i kako se trebate ponašati prije i nakon zahvata. U svakom trenutku smo vam na raspolaganju za sva vaša pitanja, za potrebno ohrabrenje te otklanjanje eventualnih strahova koji se mogu pojaviti. Važno nam je da se osjećate sigurno, opušteno i da znate da smo uz vas cijelo vrijeme.

Ugradnja implantata

U pitanju je mali kirurški zahvat koji je bezbolan jer ga izvodimo pod lokalnom anestezijom i traje od 30 do 45 minuta. Prvo otvorimo sluznicu oko pozicije gdje ćemo ugraditi implantat, napravimo ležište u kosti preciznim dentalnim alatima, pozicioniramo vijak u kost te naposljetku zatvorimo desne.

Razdoblje oseointegracije

Nakon ugradnje slijedi period “čekanja” u trajanju između 3 i 6 mjeseci, ovisno o stanju vaše čeljusti i vrsti zahvata. U tom periodu implantat ostaje u kosti i “miruje” dok u potpunosti ne sraste s kosti. Prekriven je sluznicom, te je “nevidljiv” u usnoj šupljini. U slučaju da se implantat nalazi u vidljivom dijelu osmijeha, za to vrijeme možemo vam ugraditi privremeno rješenje.

Ponekad je moguće na tek postavljene implantate odmah staviti protetsko riješenje (krunicu ,most..) koje pacijentu omogućava normalnu funkciju žvakanja i estetsko rješenje ako se radi o nedostatku zuba u vidljivom području. Po isteku 3, odnosno 6 mjeseci implantati se “otvaraju”. Otklanja se sluznica iznad njih i postavljaju se kapice koje služe kako bi meko tkivo oko istih zacijelilo i formiralo se na način koji će kasnije estetski na najbolji način oponašati prirodno “izlaženje” zuba iz zubnog mesa. Kapice ostaju 15-20 dana nakon čega se skidaju i uzima se otisak.

Izrada definitivnog rada

Nakon isteka vremena mirovanja, uzet ćemo vam otisak na osnovu kojeg će se napraviti krunica ili most koji će vam savršeno pristajati. Boju krunice prilagodit ćemo nijansi vaših prirodnih zuba, tako da će se zubni implantat neprimjetno uklopiti. Uzimanje otiska traje 30 do 45 minuta, a od 3 do 7 dana potrebno je da se prema otisku izradi krunica u zubotehničkom laboratoriju.

Ugradnja implantata – održavanje higijene nakon zahvata

 

Završetak terapije

Nakon postavljanja krunice ili mosta, ugradnja implantata je u potpunosti završena. Dat ćemo vam detaljne upute i educirati vas o održavanju ispravne oralne higijene radi što veće dugovječnosti implantata. Napravit ćemo kontrolnu rendgensku snimku i ponovno uzeti 3D digitalni scan koji će služiti za praćenje i usporedbe s budućim snimkama. Unatoč kraju terapije, pružamo vam i dalje kontinuiranu podršku te smo vam na raspolaganju za bilo kakva pitanja i pomoć, ukoliko se ukaže potreba.

Prvi kontrolni pregled

Nakon 6 mjeseci slijedi prvi kontrolni pregled koji uključuje pregled situacije u ustima, 3D skeniranje i rendgensku snimku.

Redoviti kontrolni pregledi

Nadamo se da smo vam uspjeli približiti cijeli proces implantološke terapije. Ukoliko i dalje niste sigurni je li ugradnja implantata najbolja opcija za vas, obratite nam se i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja i nedoumice.

Preporučamo za čitanje:

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!