Ugradnja implantata - Zubni implantat

Ugradnja implantata – Zubni implantati i postupak ugradnje

U jednom od prethodnih članaka započeli smo priču o zubnim implantatima. U ovom ćemo vam pokušati opisati sam postupak implantacije tj. ugradnje implantata.

Implantati – postupak ugradnje

Prvi dio implantata kirurškim putem usađujemo u kost. Taj postupak izvodi se pod lokalnom anestezijom i  traje kratko. Nakon usađivanja implantata dolazi razdoblje u kojem implantati ostaju u kosti i“miruju”. U donjoj čeljusti  puštaju se 3 mjeseca, a u gornjoj čeljusti obično 6 kako bi došlo do potpune integracije implantata sa kosti. Ovaj period  može biti duži ili kraći što ovisi od slučaja do slučaja, a o njemu odlučuje terapeut. Za to vrijeme implantati se nalaze unutar kosti i prekriveni su sluznicom te su “nevidljivi” u usnoj šupljini.

Ponekad je moguće na tek postavljene implantate odmah staviti protetsko riješenje (krunicu ,most..) koje pacijentu omogućava normalnu funkciju žvakanja i estetsko rješenje ako se radi o nedostatku zuba u vidljivom području. Po isteku 3, odnosno 6 mjeseci implantati se “otvaraju”. Otklanja se sluznica iznad njih i postavljaju se kapice koje služe kako bi  meko tkivo oko istih zacijelilo i formiralo se na način koji će kasnije estetski na najbolji način oponašati prirodno “izlaženje” zuba iz zubnog mesa. Kapice ostaju 15-20 dana nakon čega se skidaju i uzima se otisak na osnovu kojega se izrađuje definitivno protetsko riješenje.

Implantat nam može poslužiti za nadoknadu jednog, više ili svih zubiju kada se usađuju dva ili više implantata ovisno o nedostatku. Kao što vidimo mogućnosti protetske rehabilitacije su izrazito velike i sežu sve do mogućnosti opskrbe potpune bezube čeljusti fiksnim protetskim radom, odnosno mostom

Vijek trajanja implantata

Vrlo često pacijente koji se odlučuju za ovakvu vrstu terapije zanima dugotrajnost implantata. Pogrešno je mišljenje da se implantatima nakon što je na njih postavljeno protetsko rješenje ne može ništa desiti! Kao vrlo bitan faktor za dugovječnost implantata i cijelog protetskog rješenja izdvojili bi:

  1. Kvalitetno isplanirana i izvršena ugradnja implantata
  2. Kvaliteta implantata
  3. Redovite kontrole
  4. Higijena
  5. Opće zdravlje

Kontrole bi trebali imati svakih 6-12 mjeseci ovisno o tome što stomatolog odluči, a trebale bi uključivati kontrolne rendgenske snimke i kontrolu u ustima.

Kad govorimo o higijeni stomatolog bi vas trebao podučiti o načinu korištenja klasične četkice ali i o upotrebi interdentalnih četkica. U smile studiu ovom dijelu dajemo veliki značaj.

Na postotak i dugovječnost uspjeha implantološke terapije  možete više pročitati u našem blogu „Je li zubni implantati rješenje za cijeli život“ i „Koji je postotak uspješnosti implantološke terapije“. Nadamo se da smo vam ovime približili postupke prilikom ugradnje zubnih implantata te da ćete se lakše odlučiti za ugradnju istih. Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite ili se jednostavno naručite na prvi pregled.

Preporučamo za čitanje:
Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.