Zubni implantat konzultacije

Kada ugraditi zubni implantat?

Znate što je zubni implantat, no niste sigurni je li on pravo rješenje za vas? O implantatima i implantologiji zna se već od 60-tih godina prošlog stoljeća. Stoga vam želimo približiti taj pojam kako ga i dalje ne bi doživljavali kao “bauk”, jer on to zaista nije!

Gubitak zuba vrlo je traumatično iskustvo svih pacijenata, kako estetski tako i zdravstveno. Gubitkom zuba niste izgubili samo zub, već ukoliko nešto ne poduzmete bespovratno možete izgubiti i dio kosti.

To zapravo znači da nakon gubitka zuba dolazi do promjena u kosti, postepenog smanjenja volumena, kako u širini tako i visini. Proces premodelacije je vrlo brz i izražen u periodu odmah nakon gubitka, da bi se s vremenom usporavao. Kako do svega toga ne bi došlo, preporučamo zubni implantat ugraditi prvom prilikom.

Ugradnja zubnih implantata

Prednost je u tome što je zubni implantat moguće ugraditi u istoj posjeti kada se vadi zub, što je zapravo za vas najmanje traumatično. Radi se pod istom anestezijom, nema naknadnog otvaranja sluznice i postoji već dio ležišta za implantat u postojećoj “rupi” izvađenog zuba. Također, time se smanjuje i broj posjeta, što je u današnje vrijeme vrlo važan faktor. Također, vrlo je važan i način na koji će biti izvađen zub. Vađenje bi trebalo biti što nježnije, odnosno izvedeno na način da se što manje ozlijedi koštana struktura (čašica, alveola) u kojoj je bio zub. To je od osobite važnosti ako se implantat stavlja u tzv. estetskoj zoni, odnosno u području koje nam je vidljivo pri govoru, smijehu.

Nadoknada kosti prilikom ugradnje zubnih implantata

Ukoliko je zub ranije izvađen, do trenutka postavljanja implantata došlo je do gubitka kosti. Ponekad je gubitak kosti velik. Tada je potrebno nadoknaditi nastali nedostatak koštane mase, što je osobito bitno u estetskoj zoni radi krajnjeg rezultata. Do razaranja kosti može doći i uslijed dugotrajne upale na zubu, loma zuba ili/i kosti uslijed traume. U svakom od navedenih slučaja najvjerojatnije će trebati nadoknaditi kost. Ako se radi o manjim nedostacima nadoknada se vrši u istoj posjeti kada se stavlja implantat. Kao materijal za nadoknadu najčešće se koristi umjetna kost pomiješana s kosti samog pacijenta. Prije nego što se krene u cijeli postupak potrebno je izvršiti analizu kako bi se ustanovilo da li je potrebna augmentacija (nadoknada) kosti i ako je, u kojoj količini. Ponekad su koštani defekti toliko veliki da će se prvo trebati pozabaviti njima, staviti novu kost, pustiti da sve zacijeli, pa tek naknadno ići na ugradnju implantata.

Kao što vidite, gotovo da nema situacije kada nije moguće staviti implantate. No isto tako možete zaključiti da bi bilo idealno staviti implantat odmah nakon gubitka zuba. Tada kosti ima dovoljno, pa neće biti potrebni dodatni zahvati na kosti. To će na kraju rezultirati kraćim vremenom potrebnim za završetak terapije, a isto tako i puno manjim troškom.

Uspjeh ovakve terapije ovisi o nizu faktora počevši od dobrog planiranja ugradnje implantata. To uključuje analizu 3 RTG snimke na osnovu koje se ocjenjuje da li se implantat može ugraditi, zatim pregleda pacijenta, profesionalno izvedenog kirurškog zahvata, te o vrsti implantata koje terapeut usađuje.

Ukoliko smatrate da ste kandidat za dentalnu implantologiju, obratite nam se s povjerenjem. Pobrinut ćemo se da zadovoljstvo bude obostrano i dugotrajno.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!