Sistemi za nadomjestak zuba

U čemu je razlika All on 4 i All on 6 sistema?

Lako je pomisliti da vam gubitak zubi neće stvarati probleme. No, nažalost dugoročne posljedice gubitka zubi mogu biti prilično ozbiljne. Zubni implantati mogu vam pomoći da izbjegnete rizike. Već iz prijašnjih blog objava znamo da implantati mogu biti doživotno rješenje za nadomjestak zuba. Allon4 i Allon6 su implantološki sistemi koji se primjenjuju u situacijama kada vam nedostaje većina ili svi zubi u čeljusti.  Kada se koristi koje od tih rješenja i u čemu je razlika, pročitajte u našem novom blogu.

Razlika između sistema

Broj implantata

Ono što se prvo primjećuje, razlika je u broju implantata. Taj broj odnosi se zapravo na broj implantata koji se ugrađuje u pojedinu čeljust. Dakle, kod AllOn4 koncepta ugrađuju se četiri implantata u gornju ili donju čeljust, a kod All on 6 koncepta šest implantata.

Položaj implantata

Kod koncepta All on 4 dva implantata fiksirana su u bočna područja (između petog i šestog zuba), dok su druga 2 vertikalno fiksirana na mjesto prednjih zuba. U AllOn6 konceptu četiri implantata fiksirana su vertikalno u bočna, a preostala dva u frontalna područja.

Čvrstoća

Dva dodatna implantata u AllOn6 konceptu omogućuju veću stabilnost strukture mosta i preraspodjelu sila žvakanja. Uz AllOn6 možete biti sigurni u veću čvrstoću i strukturni integritet uratka. No, ne zaboravimo da više implantata znači i veće troškove.

Kada ići na 4, a kada na 6 implantata

AllOn4 je idealno rješenje za pacijente koji imaju potpunu protezu duži niz godina i gdje je tijekom vremena došlo do teškog gubitka kosti. Danas je All on 4 najčešće preporučeno rješenje za dentalni implantat. Četiri implantata još uvijek pružaju dovoljno stabilnosti i snage da podupiru fiksni zubni most za cijeli život.

AllOn6 metoda je funkcionalno i estetski najbolja varijanta s dugoročno izvrsnom prognozom. Uvijek je bolje imati što više nosača za protetski rad stoga je ova metoda odlično rješenje za bezube čeljusti. No, treba imati na umu da u pojedinim situacijama, zbog male količine ili loše kvalitete kosti, postoji ograničen broj implantata koje je moguće ugraditi.

Na pitanje koje od ta dva rješenja odabrati, nema univerzalnog odgovora. Stomatolog će utvrditi u kakvom su stanju vaše čeljusti i zubi te preporučiti najbolje rješenje za vas. Ako vam nešto nije jasno, slobodno nas pitajte.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!