Strah od zubara

Strah od zubara – kako ga pobijediti

Oralno zdravlje važan je aspekt našeg cjelokupnog zdravlja. No, što ako imate strah od zubara? Ovaj strah može nastati zbog brige oko vašeg oralnog zdravlja ili loših iskustava koja ste imali tijekom svoje mladosti.

Za neke osobe takvi se strahovi mogu pojaviti u obliku dentofobije. S obzirom na važnost oralne njege za vaše zdravlje, strah od zubara ne bi vas trebao spriječiti u redovitim pregledima. Ipak, nije svima jednostavno otići zubaru.

U ovom blogu pisat ćemo o potencijalnim uzrocima, tretmanima i mehanizmima suočavanja koji vam mogu pomoći kod dentofobije.

Strah od zubara ili fobija

Strah od zubara i kako ga pobjediti Smile Studio

U kontekstu odlaska zubaru, strah može značiti da vam se ne sviđa odlazak k zubaru i odgodite pregled dok nije nužno. Možda vam se neće svidjeti osjećaj i zvukovi instrumenata koji se koriste tijekom čišćenja i drugih postupaka, ali svejedno ih podnosite.

U usporedbi s tim, dentofobija može predstavljati toliko jak strah da zubara u potpunosti izbjegavate. Čak i samo spominjanje zubara može izazvati tjeskobu. Također se mogu pojaviti noćne more i napadi panike.

Uzroci i liječenje straha od zubara i dentofobije mogu biti slični. Međutim, fobiji od zubara može trebati više vremena i truda da se savlada.

Uzroci

Strah od zubara obično je uzrokovan negativnim iskustvima. Neki se ljudi također boje zvukova alata koje stomatolozi i zubni higijeničari koriste za čišćenje zuba. Razmišljanje o njima moglo bi isto izazvati neke nelagode.

Moguće je iskusiti i strah od zubara radi briga koje biste mogli imati zbog svog oralnog zdravlja. Možda vas boli zub, krvari zubno meso ili jednostavno niste bili kod zubara nekoliko godina i bojite se loših vijesti.

Procjenjuje se da 2,7% muškaraca i 4,6% žena ima dentofobiju.

Tretmani

Strah od zubara i kako ga pobjediti - Radno u Smile Studiu

Blagi strah zbog posjeta zubaru najbolje je otkloniti odlaskom zubaru, umjesto da ga izbjegavate. U slučaju velikog stomatološkog zahvata, možete zatražiti sedativ kako ne biste bili budni tijekom postupka.

Međutim, dentofobija može biti povezana s anksioznim poremećajem, što može zahtijevati kombinaciju terapija i lijekova.

Terapija izlaganjem

Terapija izlaganjem, vrsta psihoterapije, jedno je od najučinkovitijih rješenja za dentofobiju jer uključuje postepeno posjećivanje stomatologa.

Mogli biste započeti posjetom stomatološkoj ordinaciji. Zatim možete postupno nadograđivati svoje posjete djelomičnim pregledima, rendgenskim snimanjem i čišćenjem dok ne budete spremni za potpuni pregled.

Lijekovi

Lijekovi neće sami izliječiti dentofobiju. Međutim, određene vrste lijekova protiv anksioznosti mogu ublažiti simptome. Oni također mogu ublažiti neke fizičke simptome vaše fobije, poput visokog krvnog tlaka.

Savjeti za ostajanje mirnim

  • Posjetite stomatologa u manje prometno doba dana, poput jutarnjih sati. Bit će manje ljudi, ali i manje alata koji proizvode zvukove koji bi mogli pokrenuti vašu tjeskobu.
  • Sa sobom ponesite slušalice za isključivanje buke s glazbom koje će vam pomoći da se opustite.
  • Zamolite prijatelja ili voljenu osobu da vas prate tijekom pregleda.
  • Vježbajte duboko disanje i druge tehnike meditacije kako biste smirili živce.

U redu je ako vam je potreban odmor u bilo kojem trenutku tijekom posjeta. Može biti korisno dogovoriti “signal” sa svojim stomatologom prije pregleda kako bi znao kada treba stati.

Kako pronaći pravog zubara za sebe

Među najvažnijim kvalitetama stomatologa je sposobnost razumijevanja strahova i averzija. Možete pitati svog liječnika ili voljenu osobu da vam preporuči pažljivog zubara. Druga je mogućnost nazvati i pitati potencijalne urede da li su specijalizirani za rad s pacijentima koji imaju strahove ili dentofobiju.

Pravi stomatolog ozbiljno će shvatiti vaše strahove, a ujedno će se prilagoditi vašim potrebama. Dolaskom u Smile Studio u sigurnim ste rukama. Poduzeli smo sve da odlazak stomatologu bude ugodan i opušten. Naša ordinacija dizajnirana je tako da vas maksimalno opusti.
Osobnim pristupom, bojama, glazbom i mirnom atmosferom nastojimo ugoditi svim vašim čulima. Prilikom naših zahvata upotrebljavamo anesteziju što jamči potpuno bezbolne postupke.

Oralno zdravlje važan je aspekt vaše opće dobrobiti. Ipak, samo ova činjenica možda nije dovoljna da nekoga uvjeri da ode kod zubara ako ima ekstremni strah ili fobiju. Istodobno, kontinuirano izbjegavanje samo će pogoršati strah od zubara. Trebat će vremena i truda, ali moguće je napredovati do točke u kojoj vas strahovi više neće sprječavati da dobijete potrebnu oralnu njegu.