jezik

Što vaš jezik govori o vašem oralnom zdravlju

Naš jezik jedna je od stvari koju svi uzimamo zdravo za gotovo. Kao djeca istraživali smo svijet jezikom, lizali sve što nam se našlo pod nosom i plazili ga svima koji su se našli u blizini. Odrastanjem smo naučili da on ima i druge funkcije.

Jezik je više od „tamo nekog“ dijela tijela. Igra ključnu ulogu u sposobnosti da okusimo i progutamo hranu. Vjerovali ili ne, također može stomatologu pružiti neke indicije o vašem oralnom, ali i cjelokupnom zdravlju. Nastavite čitati naš novi blog i saznajte više.

Bijeli premaz na jeziku

Jezik bi trebao biti nježne ružičaste boje. Ako vam se čini da su dijelovi vašeg jezika obloženi bijelom supstancom, to bi mogla biti infekcija uzrokovana gljivicama. Naravno, moglo bi biti bjelkasto i ako ga ne perete svaki put kad perete zube.

Bijeli premaz na jeziku

Pretjerano crveni jezik

Iako pretjerano crvenilo jezika može biti simptom Kawasakijeve bolesti, puno je češće povezan s nedostatkom vitamina, poput folne kiseline ili B-12. Rješenje bi moglo biti jednostavno dodavanje vitaminskog dodatka u obrok.

Bijele mrlje na jeziku

Leukoplakija je stanje koje se može dogoditi ako je jezik nadražen – npr. pušenjem. Svaki će vam stomatolog savjetovati da prestanete s tom navikom, ali odluka je na vama. Ako vidite bijele mrlje, rezervirajte termin kod stomatologa kako biste isključili mogućnost raka usne šupljine.

Nepravilne crvene kvrgave mrlje

Ako vam jezik izgleda kao grubo nacrtana karta nepravilnih crvenih i kvrgavih mrlja, ovo nije naznaka da ćete uskoro ići na put. Možda patite od visoke temperature, u tom je slučaju putovanje posljednje što biste trebali učiniti.

osjetljivost, bolnost jezika

Ako je vaš jezik pretjerano osjetljiv mjestimično ili posvuda, mogli biste imati alergiju na hranu ili aftu u nastajanju. Ne brinite zbog toga, osim ako nakon nekog vremena ne nestane. Tada posjetite stomatologa radi stručnog mišljenja.

Dlakavi jezik

Da, zvuči čudno, ali ponekad nakupine bjelančevina mogu uzrokovati da male kvržice postanu produljene što rezultira onim što izgleda poput dlačica na vašem jeziku. Obično će se riješiti četkanjem ili struganjem jezika, ako ne, savjetujemo odlazak stomatologu.

Iako nismo više djeca, jezik bi s vremena na vrijeme trebali isplaziti svom stomatologu jer on je prva linija obrane između vas i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ako vas brine vaš jezik i trebate zakazati termin ili imate dodatnih pitanja vezanih uz ovu temu, obratite nam se s povjerenjem.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!