Ponte dentale

Što trebate znati prije nego se odlučite za zubni most

Nedostatak zuba može imati značajan utjecaj na izgled i cjelokupno zdravlje vašeg osmijeha. Ako ste u potrazi za rješenjem za zube koji nedostaju, važno je razumjeti sve dostupne mogućnosti liječenja. Stjecanje razumijevanja o vašim mogućnostima liječenja pomoći će vam da pronađete najbolje rješenje za sebe.

Ako trebate nadomjestiti jedan ili više zuba koji nedostaju, u nastavku vam donosimo pet stvari koje biste trebali znati prije nego uzmete u obzir zubni most kao optimalno rješenje za vaše potrebe.

Što je zubni most?

Zubni most je najčešće korišteni zubni proteski nadomjestak koji se sastoji od jednog ili više umjetnih zuba koji nadomještaju prirodne zube koji nedostaju. Izrađuje se od kombinacije metala i keramike, cirkon-keramike (cirkonij oksid i keramika) ili bezmetalne keramike (tzv. Press keramike). Cirkon-keramika je najbolji materijal za izradu zubnog mosta zbog optimalne kombinacije čvrstoće, stabilnosti i estetike.

Most, koji pacijenti često nazivaju “umjetni zubi”, povezan je s krunicama koje pričvršćuju protestski rad na prirodne zube. Krunica može pokrivati ​​dva ili više zuba kako bi pravilno učvrstila most i držala ga na mjestu. Ako prirodni zubi nisu dovoljno jaki, ili ako nedostaje više zubi u nizu, preporučuje se ugradnja implantata s obje strane na koje se potom pričvršćuje zubni most.

Što očekivati ​​tijekom ugradnje zubnog mosta?

U Smile studiu ugradnja zubnog mosta odvija se u 4 koraka:

  1. Tijekom vaše prve posjete izvršit ćemo pregled i analizirati vaše postojeće stanje, saslušat ćemo vaše želje te vam predložiti najbolju terapiju kao i detaljnu ponudu.
  2. U sljedećem posjetu pripremamo sidrene ili uporne zube te uzimamo otisak za izradu krunica, odnosno mosta. Ovaj preliminarni tretman obično se izvodi u lokalnoj anesteziji, a proces se obično ne smatra bolnim i potrebno je od 1 do 5 dana kako bi se u zubotehničkom laboratoriju izradila metalna ili cirkonska baza za izradu finalnog rada odnosno, metal-keramičkog ili cirkon-keramičkog mosta. Izradit ćemo i postaviti privremeno rješenje, odnosno privremeni zubni most dok čekamo dovršetak konačnog rada.
  3. U trećem koraku ukoliko se radi o složenijem radu isprobavamo metalnu ili cirkonsku bazu budućeg rada. Vrše se zadnje prilagodbe i korekcije ukoliko je to potrebno te nakon maksimalno 5 dana dolazite na fiksiranje finalnog rada.
  4. Neposredno nakon ugradnje, novi zubni most može vam djelovati glomazno u ustima, međutim, taj osjećaj bi trebao brzo nestati kako se budete navikli na svoje nove zube.

Čišćenje i njega zubnog mosta

Pravilna njega zubnog mosta ne razlikuje se toliko od brige o vašim prirodnim zubima. Preporučuje se rutinsko četkanje zuba četkicom s mekim vlaknima barem dva puta po dvije minute svaki dan. Osim toga, redovito čišćenje interdentalnim čekicama pomoći će u prevenciji bolesti desni i karijesa. Interdentalne četkice bi trebali koristiti jednom dnevno, navečer nakon što ste oprali zube velikom četkicom. Stomatolog bi vas trebao educirati kako ih koristiti.

Zubni mostovi nisu trajno rješenje

Uz pravilnu njegu, kvalitetan zubni most može trajati i duže od 10-15 godina. Nepotrebna šteta može se spriječiti izbjegavanjem žvakaćih guma i konzumiranjem tvrde hrane poput orašastih plodova, leda i tvrdih bombona. Kvalitetna oralna higijena i redoviti odlasci stomatologu mogu pomoći da vaše ulaganje bude ugodno, čisto i dugotrajno. Ipak, zubni most se ne smatra trajnim rješenjem za nedostajuće zube.

Alternativne opcije za zamjenu zuba koji nedostaju

Za trajnije rješenje za nadoknadu nedostajućih zuba s manje ograničenja, zubni implantati mogu biti opcija koju vrijedi razmotriti. Jedna od najznačajnijih prednosti dentalnih implantata je što manje opterećuju okolne zube, a istovremeno promiču strukturu kostiju i zdravlje desni. Općenito, visokokvalitetni zubni implantat može trajati cijeli život.

Nazovite nas i dogovorite termin s našim ljubaznim i iskusnim osobljem i pronaći ćemo optimalno rješenje za vaše stomatološke probleme.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.