Što izbjegavati nakon ugradnje imlantata

Što treba izbjegavati nakon ugradnje implantata

Ugradnja zubnih implantata najučinkovitiji je način nadoknade nedostajućih, bolesnih ili oštećenih zuba. Napravljeni su da imaju istu funkciju kao vaši prirodni zubi. Zubni implantati su biokompatibilni i otporni na bolesti i karijes. Kako biste osigurali da vaši implantati dugo traju, ključno je održavati ih i brinuti se za njih kao i za prirodne zube.

Ideja o proceduri ugradnje dentalnih implantata može zvučati zastrašujuće, ali uz odgovarajuću naknadnu njegu, vrlo brzo ćete uživati u svom obnovljenom osmijehu. Morat ćete slijediti upute svog stomatologa i prakticirati pravilnu oralnu higijenu kod kuće uz redovite preglede. Zapamtite da je odgovarajući oporavak jednako ključan kao i sama operacija, a može utjecati na dugoročni uspjeh vaših zubnih implantata.

Što izbjegavati nakon ugradnje implantata?

  1. Izbjegavajte naporne vježbe: Svima je potrebna redovita tjelovježba, ali u ovom slučaju morat ćete napraviti pauzu nakon ugradnje zubnog implantata. Prvih nekoliko dana izbjegavajte naporne aktivnosti poput intenzivnog trčanja ili dizanja utega kako biste svojem tijelu dali vremena da se oporavi. To će također pomoći u izbjegavanju daljnjeg krvarenja i oteklina.
  2. Nemojte konzumirati vruću hranu ili napitke: Zbog lijekova protiv bolova i anestetika, možda ćete biti skloniji opeklinama u ustima kada konzumirate vruću hranu i pića dok su vam usta utrnula. Preporučujemo izbjegavanje vruće hrane i pića neposredno nakon postupka ugradnje implantata.
  3. Izbjegavajte tvrdu, hrskavu ili ljepljivu hranu: Izbjegavajte jesti hrskavu, tvrdu ili ljepljivu hranu do dva tjedna. Ova hrana može naštetiti vašim desnima što može dovesti do prekomjernog krvarenja.
  4. Nemojte pušiti: Nakon ugradnje dentalnih implantata, pušenje remeti normalan proces ozdravljenja i povećava rizik od problema s implantatom ili infekcije. Ako ste pušač, izbjegavajte pušenje što je dulje moguće, barem 48 sati nakon zahvata.
  5. Izbjegavajte alkohol: Najmanje prva 24 sata nakon operacije preporučujemo izbjegavanje bilo kakvih alkoholnih pića. Ne samo da bi vam konzumacija alkohola otežala oporavak, već i ometa sve antibiotike i lijekove koje vam stomatolog može propisati.

Njega nakon ugradnje implantata

Kada je u pitanju briga o vašim novim zubnim implantatima, morate imati na umu nekoliko stvari. Oporavak nakon operacije ugradnje dentalnih implantata zahtijeva vrijeme, a najbolje što možete učiniti je dopustiti tijelu da prirodnim procesom ozdravljenja odradi svoj posao.

Možda ćete osjetiti blagu nelagodu i oticanje – liječite to ledenim oblozima i lijekovima protiv bolova i ne paničarite

Dakle, stigli ste kući i postupak je bio uspješan. Ali čini se da vam usta sve više natiču. Prije svega ne biste trebali paničariti. Oteklina je sasvim normalan dio postupka implantacije. Štoviše, oteklina će se vjerojatno povećati tijekom prva dva ili tri dana. Zapravo, poznato je da oteklina nakon implantacije doseže vrhunac čak tri dana nakon operacije.

Njega nakon ugradnje dentalnih implantata

Kada je riječ o ublažavanju otekline, rješenje je jednostavno: led. Nešto tako osnovno kao što je vrećica smrznutog graška sastavni je dio vašeg kompleta za njegu nakon ugradnje dentalnih implantata. Ledeni oblozi će ublažiti i smanjiti oticanje, što će zauzvrat ograničiti nelagodu koju osjećate.

Za bol, ako se uopće javi, počnite uzimati lijekove protiv bolova nakon što utrnulost potpuno prođe. Imat ćete propisane lijekove protiv bolova (analgetike) umjerene snage kako biste se osjećali ugodno. Naravno, ako imate pitanja, obratite se stručnjaku.

Važno je zapamtiti da vrijeme oporavka za operaciju ugradnje implantata uvelike varira od pacijenta do pacijenta. Vaš stomatolog će procijeniti vaše stanje i dati vam opći vremenski okvir za oporavak. Međutim, složenost operacije, reakcija vašeg tijela na implantat i koliko se brinete o njemu u konačnici će odrediti koliko će vam trebati da se oporavite.

Uvijek se pridržavajte uputa svog stomatologa, a ako naiđete na komplikacije, odmah nazovite svog stomatologa. Ovo je najučinkovitija strategija za sprječavanje infekcije i osiguravanje zdravog i brzog oporavka.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.