nedostatka nekoliko zubi

Kako riješiti problem nedostatka nekoliko zubi?

U prijašnjim smo blogovima obradili teme kako riješiti nedostatak jednog ili svih zubi, a u ovom ćemo se  blogu posvetiti problemu nedostatka nekoliko zubi. Nedostatak više zubi možemo riješiti  fiksnim protetskim nadomjestkom (mostom), mobilnim protetskim nadomjestkom (protezom) ili uz ugradnju implantata.

Mobilni protetski nadomjestak kod nedostatka nekoliko zubi

Kao što smo već ranije nalasili, proteza se ne može  fiksirati u ustima. Nju je potrebno svakodnevno izvaditi iz ustiju i očistiti je. Zubna proteza može biti puna akrilatna ili skeletirana – napravljena od metalne baze presvučene akrilatom. Obje vrste proteza sastoje se od tri dijela, a to su baza, zubi i elementi kojima se proteza veže za zube. Ti elementi su razne vrste kvačica te razne vrste attachmenta – kopči i prečki.

Fiksni protetski nadomjestak

Krunice i mostovi izrađuju se od keramike, koja savršeno oponaša nijansu, transparentnost i živost boje vaših zubi. Također, funkcionalno skoro u potpunosti oponaša karakteristike cakline, dakle čvrsta je, ali ujedno ima svojstvo abrazivnosti, poput prirodnog zuba. Ovisno o vrsti osnove na koju se kasnije peče keramika, razlikujemo metal-keramiku (standardno rješenje kod kojeg se keramika peče na metalnu bazu koja joj daje čvrstoću i dugovječnost) i cirkon-keramikunajsuvremeniji materijal koji se koristi u modernoj protetici.

Za svaku vrstu krunice postoje i određena pravila pripreme zuba. Nakon što je zub prebrušen uzima se otisak, koji se onda šalje u laboratorij gdje tehničari na izlivenim modelima, koji su kopija vaše situacije izrađuju protetski nadomjestak. Gotov rad vraća se u ordinaciju, te ukoliko su svi uvjeti zadovoljeni rad se cementira i više se ne može vaditi iz ustiju. 

Zubni mostovi nadomještaju izgubljene zube na način da se susjedni zubi prebruse i služe kao nosači za konstrukciju zubnog mosta.

Za sve krunice vrlo je bitna precizna izrada kao bi odnos prema zubu na koji se ona stavlja i zubnom mesu bio savršen. Na prebrušeni zub krunica mora precizno nalijegati. Rub bi trebao ići malo ispod zubnog mesa, te on nikako ne smije odstajati, jer će to rezultirati upalom i povlačenjem zubnog mesa. Krunica bi trebala biti u kontaktu i sa susjednim zubima kako se između ne bi zadržavala hrana. 

Osim precizne izrade za dugovječnost rada vrlo je važna i higijena. Potrebno je svakodnevno četkanje posebnom tehnikom, te upotreba interdentalnih četkica o čemu bi vas trebao podučiti vaš stomatolog. Naravno i redovite kontrole u dogovoru sa stomatologom su neophodne.

Implantati i most na implantatima

Implantat je koštani usadak napravljen od visokokvalitetnog materijala – titana, te posebno obrađene površine koji služi kao nosač za krunice i mostove kojima možemo nadoknaditi izgubljene zube. Kod nedostatka nekoliko zubi koji nisu jedan uz drugoga, ugrađuje se više implantata zasebno. Ukoliko nedostaju npr. 3 ili 4 zuba jedan kraj drugoga tada se ugrađuju 2 implantata koji će služiti kao nosači za most. 

Postupak ugradnje izvode liječnici specijalizirani za implantologiju uz lokalnu anesteziju, potpuno bezbolno. Sam postupak nije dugotrajan (do najviše 120 min kad se ugrađuje više implantata). Nakon ugradnje, implantate ostavljamo da miruju u kosti, i to u gornjoj čeljusti 4-6 mjeseci, a u donjoj 2-3 mjeseca kako bi došlo do potpune integracije implantata s čeljusnom kosti. Za to vrijeme implantati su „nevidljivi“ u usnoj šupljini, jer se nalaze u kosti. U fazi čekanja moguće je napraviti privremeno rješenje kako bi pacijenta estetski i funkcionalno zbrinuli. Na kraju se implantati otvaraju, odnosno postavljaju se nadogradnje koje služe kao nosači za izradu protetskog rada.

Ako i vi imate problem nedostatka nekoliko zubi i željeli bi ga riješiti,  javite nam se kako bi pronašli optimalno rješenje za vas. Prepustite nam se, jer mi u Smile studiu stvaramo najljepše osmijehe. Smijte se bez srama i prikrivanja, te uživajte u svakom trenutku.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!