La mancanza di un dente, nedostatak jednog zuba

Kako riješiti nedostatak jednog zuba – implantatom ili mostom?

Za nedostatak jednog zuba, postoje dva moguća rješenja problema. Prvi je način izrada mosta a drugi način je ugradnja implantata. U ovom tekstu pokušat ćemo vam objasniti o čemu se radi i kada se koristi koje od tih rješenja.

DENTALNI IMPLANTAT

Što je to implantat?
Implantat je koštani usadak koji nadomješta izgubljeni zub a napravljen je od visokokvalitetnog materijala (titana). Sastoji se od dva dijela. Prvi dio ugrađuje se u kost i možemo reći da imitira korijen zuba. Nakon nekog vremena na njega se stavlja drugi dio koji služi kao poveznica između implantata i protetskog nadomjestka, odnosno krunice.

U kojim slučajevima se koristi?
Ugradnjom implantata trajno riješavamo nedostatak jednog zuba. Održavaju se kao prirodni zubi i stoga su oralna higijena i pravilno održavanje vrlo važni. Implantati se ponašaju kao prirodni zubi te vraćaju sve oralne funkcije u svoje prvobitno stanje. Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni i za mlađi izgled. Glavni uvjet je imati dobru, zdravu i kvalitetnu kost. Osim što izgledaju i funkcioniraju poput prirodnog zuba, implantat nadomješta zub bez žrtvovanja cjelovitosti susjednih zuba.

Proces ugradnje implantata

1. Liječnički pregled
Kako bi stomatolog utvrdio jeste li kandidat za implantološku terapiju mora obaviti detaljne pretrage koje uključuju analizu panoramske i 3D rendgenološke snimke čeljusti, pregledati vas kako bi mogao procjeniti vaše opće zdravstveno stanje te procjeniti stanje vaše oralne higijene.

2. Ugradnja implantata
Radi se o malom kirurškom zahvatu koji je bezbolan jer se izvodi pod lokalnom anestezijom, a bol nakon samog zahvata gotovo da ne postoji. Jedino je prisutan mali otok koji se može smanjiti redovitim stavljanjem leda prvih dana. Mnogi pacijenti misle da je to zahvat koji zahtijeva mnogo vremena, ali se iznenade kada shvate da on najčešće traje kraće od “običnog” popravka zuba, tj. izrade plombe (30-45 min).

Nakon usađivanja slijedi period od 3 do 6 mjeseci u kojem implantat ostaje u kosti i “miruje” dok u potpunosti ne sraste s kosti, nakon čega se ide u fazu izrade protetskog rješenja. Ovaj period može biti duži ili kraći što ovisi od slučaja do slučaja, a o njemu odlučuje terapeut. Za to vrijeme implantati se nalaze unutar kosti i prekriveni su sluznicom, te su “nevidljivi” u usnoj šupljini. Tijekom tog vremena vezivanja implantata, pacijent ima privremeno rješenje.

3. Uzimanje otiska
Nakon isteka vremena u kojem je implantat mirovao, implantati se “otvaraju”. Otklanja se sluznica iznad njih i postavljaju se kapice koje služe kako bi meko tkivo oko istih zacijelilo i formiralo se na način koji će kasnije estetski na najbolji način kopirati prirodno “izlaženje” zuba iz zubnog mesa. Kapice ostaju 15-20 dana nakon čega se skidaju i uzima se otisak na osnovu kojega se izrađuje definitivno protetsko riješenje. Uzimanje otiska traje 30-45 minuta, a od 3-7 dana je potrebno da se prema njemu u zubotehničkom laboratoriju izradi krunica.

4. Fiksiranje protetskog rada
U ovom koraku koji traje 20-45 minuta, postavlja se novi zub koji će svojim izgledom i funkcionalnošću trajno nadomjestiti nedostatak prirodnog. Stomatolog će vas educirati o načinu održavanja implantata i novog zuba.

MOST

Što je most?
Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba, a čine ga krunice. Uobičajen i najjednostavniji je most s tri zuba, kada je srednji zub u zraku pričvršćen na dva zuba s bazom sa svake strane. Ako ne ispunimo praznine između zubi, riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati, a to je samo korak do gubljenja pravilnog zagriza i razvijanja paradentoze.

Kada se izrađuje?
Most izrađujemo kada želimo nadomjedtiti jedan ili više zubi. Kako bi ga izradili potrebno je brusiti prirodne okolne zube koji služe kao nosači.

Proces izrade mosta

1. Pregled
U prvom koraku analizirat ćemo vaše postojeće stanje i želje te predložiti najbolju terapiju i napraviti detaljnu ponudu.

2. Priprema zuba i uzimanje otiska
Priprema zuba i uzimanje otiska za izradu krunice ili mosta. Izrađuje se i postavlja privremeno rješenje koje zamjenjuje trajni rad. Postupak traje 45-120 min. Od 2 do 5 dana je potrebno da se u zubotehničkom laboratoriju izradi metalna/cirkonska baza za izradu metal-keramičke ili ciron-keramičke krunice ili mosta.

3. Proba
Idući korak je proba metalne ili cirkonske baze za izradu budućeg rada koja traje svega 20-45 minuta. Kod jednostavnijih radova ova se faza može preskočiti. Od 1 do 5 dana je vrijeme između probe i trajnog fiksiranja krunice ili mosta koje je potrebno da se naprave potrebne prilagodbe i dovrši izrada protetskog rada.

4. Fiksiranje protetskog rada
Posljednja faza je trajno fiksiranje krunice ili mosta koje traje 30-60 minuta.

Implantati i mostoviDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!