izbjeljivanje zubi

Razbijanje mitova o alternativnim načinima za izbjeljivanje zubi

Živimo u vremenu kada je fizički izgled posebno važan. Budući da je osmijeh ono što prvo primjetimo jedni na drugima, nije ni čudo što je blještavo bijeli osmijeh postao “must have”. Iz tog razloga sve više ljudi odlučuje se za izbjeljivanje zubi.

Sigurno izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji može izbijeliti i posvijetliti zube i do nekoliko nijansi. Međutim, što kada želimo vratiti bjelinu zubima kod kuće?

Reklame nam svakodnevno plasiraju razne proizvode za izbjeljivanje navodeći kako su upravo oni najefikasniji i k tome još i prirodni, te kako je to vrlo jednostavno i sigurno raditi kod kuće. Je li to doista tako? Kako prepoznati koji je proizvod zaista učinkovit?

U našem prijašnjem blogu Izbjeljivanjem zubi do hollywoodskog osmijeha pisali smo o načinima izbjeljivanja zubi u ordinaciji i kod kuće. Izbjeljivanje kod kuće može se osim uz pomoć matrice vršiti brojnim drugim alternativnim načinima. Neke od njih, koji se najčešće spominju na internetu, navest ćemo u ovom blogu. Također, dat ćemo odgovor na pitanje jesu li ti načini izbjeljivanja zaista djelotvorni ili se radi o mitu.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je blago abrazivno sredstvo i kemijski blagi izbjeljivač. Izlaganje zubiju sodi bikarboni može uzrokovati oštećenja vanjske površine zuba, cakline. Ne treba zanemariti i oštećenja koja abrazivna sredstva uzrokuju na zubnom mesu.
Kratkoročno gledano upotreba ovakvog abrazivnog sredstva dovest će do promjene boje, no dugoročno zbog „skinutog“ dijela cakline može doći do povećane sklonosti karijesu. Oštećena površina može postati poroznija zbog čega će se više pigmenta iz hrane ugraditi u caklinu što može na kraju dovesti do tamnijih zuba. Treba zapamtiti i da skinuta caklina ne može ponovo narasti.

Jagode

Složit ćemo se da je ovo vrlo ukusan način izbjeljivanja zubi. Iako u njemu ne vidimo nikakvu štetu po zube, upitno je koliko se zubi mogu izbijeliti na taj način.

Ugljen

Zubne paste sa aktivnim ugljenom i razni kućni pripravci u zadnje vrijeme su u velikom trendu. Reklamirani su od strane poznatih osoba, influencera, na svim društvenim mrežama.
Pokušali smo otkriti da li se iza svih tih promotivnih kampanja veznih za izbjeljivanje aktivnim ugljenom krije samo marketinški trik ili se radio o dobrom načinu izbjeljivanja.

Istinu smo potražili u znanstvenim istraživanjima. Nažalost niti jedno nezavisno istraživanje nije dokazalo veće benefite zubnih pasta sa aktivnim ugljenom od klasičnih zubnih pasta za izbjeljivanje.
Zbog velike količine abrazivnih sredstava u ovakvim pastama i sredstvima i uslijed prečeste upotrebe moguća su i oštećenja cakline i zubnog mesa.

Peroksid

Izbjeljivanje peroksidom vrlo opasna tehnika izbjeljivanja koja se izvodi tako da se peroksid nanosi na zube vatom ili se otopina peroksida mućka u ustima. Izbjeljivanje peroksidom jedini je djelotvoran i provjeren način izbjeljivanja jer on prodire u zube i razgrađuje obojenost. Ne preporučamo korištenje ove metode kod kuće, nego isključivo pod nadzorom stomatologa. Korištenje peroksida kod kuće opasno je za zube i desni!

Kokosovo ulje

Kažu da se zubi mogu učinkovito izbijeliti i mućkanjem žličice kokosovog ulja u ustima 20-tak minuta. Mi kažemo – netočno. Iako ova metoda nema negativnih učinaka, a uz to može i privremeno ukloniti čestice hrane i površinske mrlje sa zuba, ipak vam neće pružiti hollywoodski osmijeh.

Želimo napomenuti da se alternativni načini izbjeljivanja zubi nikako ne mogu poistovjetiti s izbjeljivanjem u ordinaciji. Soda bikarbona, jagode, kokosovo ulje i druga sredstva možda mogu ukloniti površinska obojenja, međutim nema dokaza da su djelotvorni i kod izbjeljivanja unutarnjih diskoloracija. Uz to, treba paziti da ne napravite više štete nego korisi. Još jednom naglašavamo da je izbjeljivanje zubi pod nadzorom stomatologa jedino sigurno i bezopasno za zdravlje zubi i desni. Za sva dodatna pitanja o izbjeljivanju zubi pošaljite nam upit, rado ćemo odgovoriti na njih.