Privremeni radovi kod dugotrajnih stomatoloških terapija

Privremeni radovi kod dugotrajnih stomatoloških terapija

Jedno od čestih pitanja koje nam pacijenti postave je hoću li biti bez zuba za vrijeme trajanja stomatoloških terapija kao što su ugradnja implantata, izrada krunice ili zubnog mosta. To je ujedno i najveća briga svakog pacijenta; kako će funkcionirati i izgledati dok čeka svoj fiksni finalni rad. A znamo da takve terapije mogu trajati od nekoliko tjedana pa do više mjeseci, ovisno o samom zahvatu, oralnom zdravlju i stanju pacijenta.

Odlična vijest je da pacijent više ne mora biti bez zuba te mirno i sigurno može dočekati svoj novi osmijeh dok u međuvremenu ima privremeni rad.

Zašto je vrijeme ozdravljenja tako dugo kod implantološke terapije?

Kod ugradnje implantata vrlo je važno ostaviti dovoljno vremena da kost naraste i zacijeli oko zubnog implantata. Implantat mora biti čvrsto fiksiran u čeljusnoj kosti kako bi izdržao sile žvakanja i imao dugoročan uspjeh. Vrijeme potrebno za zarastanje zubnog implantata razlikuje se od pacijenta do pacijenta.

Mnoge osobe žele znati o dostupnim opcijama za privremeni zub za vrijeme trajanja terapije, dok čekaju na finalni rad. Ako je zub koji se ugrađuje u stražnjem dijelu usta, to nije toliko zabrinjavajuće jer malo tko može vidjeti to područje. Međutim, ako implantat ide u prednji, vidljivi dio osmijeha, onda je privremeno riješenje kako bi pokrili prazninu obavezno.

Zašto su privremeni radovi potrebni?

Privremeni radovi, postali su važan i neophodan dio svake rekonstrukcije osmijeha ili zagriza.
Privremeno rješenje pomaže kod nekoliko važnih funkcija:

  • Štite zube koji su pripremljeni za konačnu restauraciju.
  • Prekrivaju izložen eksponirani dentin kako bi se spriječila osjetljivost zuba, nakupljanje plaka, karijesa i problemi s pulpom.
  • Sprječavaju neželjeno pomicanja zuba.
  • Omogućavaju pacijentima da normalno jedu i govore.
  • Održavaju zdravlje i konturu tkiva desni.
  • Omogućavaju pacijentima da “testiraju” pristajanje, izgled, udobnost i funkciju očekivane preobrazbe ili restauracije osmijeha.
  • Služe kao točka za raspravu za rješavanje kozmetičkih ili funkcionalnih problema tijekom prijelaznog razdoblja kada se nose.
  • Štede vrijeme i novac pružanjem točnog nacrta kako će konačna restauracija(e) izgledati čime se smanjuje potreba za dodatnim postupcima, prilagodbama i preinakama.

Privremen krunice

Kako se izrađuju privremeni radovi?

Mogu se izraditi izravnom ili neizravnom tehnikom. Izravnu tehniku ​​izvodi vaš stomatolog na stolici (u ustima). Neizravna tehnika zahtijeva uzimanje otisaka vaših usta i izradu privremenih rješenja izvan usta i/ili u vanjskom laboratoriju.

Važno je da privremeni radovi zadovoljavaju rastuće estetske kriterije pacijenata. Bojom, oblikom, veličinom i položajem trebaju imitirati prirodan zub, posebice prilikom nadomještanja prednjih zubi. Još jedan razlog zašto stomatolozi postavljaju privremenu krunicu ili most je preosjetljivost brušenih zuba koji često znaju boljeti na samu promjenu temperature te na ovaj način sprječavamo osjećaj boli.

Izbor materijala uvjetovan je njegovim mehaničkim svojstvima, ali i mogućnošću zadovoljavanja estetike.

Ako pacijent želi bolje estetsko rješenje dok čeka kraj svoje terapije ili pak treba nositi privremeni rad neko dulje vrijeme tada se često odlučujemo na izradu privremenih krunica ili mostova CAD/CAM tehnologijom. Rezultat takve izrade je prirodan i estetski zadovoljavajući izgled i lijep osmijeh u vrlo kratkom vremenu.

Materijali izrade privremenih radova

Privremene krunice ili most izrađeni su od slabijeg i jeftinijeg materijala nego što su to trajna rješenja. Potrebno je što pažljivije postupati s njima nakon postavljanja jer su cementirane oslabljenim privremenim cementom.

Mogu se izraditi od različitih materijala, a vaš će stomatolog odabrati materijal koji je najbolji za vas na temelju plana liječenja i koliko dugo ćete ih morati nositi. Najčešći materijal od kojeg se izrađuju privremene krunice i mostovi je akrilat. U pitanju je vrsta plastike, koja privremeno može zadovoljiti zadane potrebe, ali nema estetska i mehanička svojstva keramičkih materijala.

U Smile Studiu uvijek se pobrinemo da pacijent dobije odgovarajuće privremeno rješenje. Ukoliko situacija to dozvoljava, na implantate u istom ili sljedećem danu ugrađujemo privremene krunice ili mostove. Vrsta privremenog rješenja ovisi o pojedinoj situaciji i položaju zuba.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!