PRGF - Endoret

PRGF – Endoret tehnologija u stomatologiji

U današnje vrijeme, jedna od najperspektivnijih inovacija u području kirurške stomatologije je uporaba plazme bogate faktorima rasta. Koristi se samostalno ili kao dodatak drugim biomaterijalima, ubrzava mehanizam zacjeljivanja tkiva i smanjuje upalu.

PRGF (Endoret) je terapija koja se oslanja na dobivanje proteinskog koncentrata iz vlastite krvi pacijenta, koji ima biološku aktivnost za regeneraciju oštećenih tkiva. S ciljem da osiguramo najbolje moguće rezultate za naše pacijente kod stomatoloških kirurških zahvata koristimo PRGF- Endoret tehnologiju.

Što je zapravo PRGF-Endoret?

PRGF Endoret ili plasma rich in growth factors što bi u hrvatskom prijevodu značilo plazma bogata faktorima rasta. U našoj krvi nalaze se faktori rasta koji pospješuju cijeljenje. Kada te faktore rasta izoliramo te stavimo na mjesto gdje je potrebno zacjeljivanje, proces se dodatno ubrzava. Zahvaljujući PRGF-Endoret tehnologiji u mogućnosti smo iz vrlo male količine krvi izolirati faktore rasta, nakon čega ih upotrijebimo na točno određenom mjestu.

Zahvaljujući bakteriostatskom djelovanju, faktori rasta imaju veliku ulogu u suzbijanju boli. Imaju jako široku primjenu od dermatologije, traumatologije, ortopedije, sportske medicine, estetske medicine, oftalmologije pa sve do stomatologije. Kada govorimo o primjeni u stomatologiji, koristi se na području oralne kirurgije, implantologije i parodontologije.

Prednosti PRGF Endoret tehnologije

 • Vodeća tehnologija potpomognuta bogatim iskustvom i kliničkim ispitivanjem
 • Ne sadrži leukocite, smanjuje bol i upalu.
 • Provjereni raspon medicinskih primjena od povjerenja
 • Izvanredna klinička učinkovitost kao što je prikazano u mnogim kliničkim publikacijama
 • Potpuno siguran i biokompatibilan
 • Ima odgovarajuću koncentraciju trombocita koja potiče veću staničnu proliferaciju
 • Ima veći antifibrozni potencijal u usporedbi s drugim krvnim proizvodima.
sastav krvi

Kako izgleda postupak PRGF-a?

Sam PRGF Endoret postupak izgleda tako da vam izvadimo vrlo malu količinu krvi neposredno prije samog zahvata. Nakon što smo izvadili krv ona se centrifugira i ujedno u tom procesu odvija se razdvajanje plazme od crvenih i bijelih krvnih stanica. U plazmi se nalaze faktori rasta koji se izoliraju, aktiviraju i upotrebljavaju za ubrzano i kvalitetno zacijeljivanje mekih i tvrdih tkiva. Na ovaj način uspješno smanjujemo infekcije i izbjegavamo alergije.

Naši doktori su certificirani za korištenje PRGF-Endoret tehnologije od strane BTI Instituta (Vittoria-Gasteiz, Španjolska) te su educirani od najboljih predavača i istraživača.

Kada koristimo PRGF-Endoret tehnologiju u Smile studiu?

U našim ordinacijama PRGF Endoret tehnologiju koristimo u sljedećim slučajevima:

 • kod vađenja zuba – kod zahvata vađenja zuba, na mjestu gdje je nekad bio zub ostaje “rupa” koju će nakon nekog vremena popuniti koštano tkivo. Važno je znati da uvijek dolazi do smanjivanja volumena kosti na tom mjestu što često za posljedicu ima nemogućnost da se ugradi implantat te se događa i povlačenje zubnog mesa. Zahvaljujući PRGF tehnologiji koja upotrebom faktora rasta puno brže i potpunije djeluje na zacjeljivanje. Rupa se popuni kvalitetnom kosti te na taj način izbjegavamo smanjivanje volumena ili će ono biti znatno manje.

 • kod ugradnje implantata – proces implantologije je invazivan i ostavlja malu ranu u mekim vezivnim tkivima desni i ispod čeljusne kosti. PRFG metodom ubrzavamo cijeljenje i ubrzavamo proces srastanja implantata te postižemo bolju kvalitetu kosti oko implantata. Površina implantata je na ovaj način bioaktivirana.

Prednost korištenje PRGF tehnologije za naše pacijente

Učinkovitost i sigurnost ove tehnike podupire više od 15 godina istraživanja regeneracije tkiva od strane Instituta za biopatologiju i regenerativnu medicinu iz Španjolske, velikim brojem uspješno provedenih kliničkih ispitivanja i priznanjem međunarodne znanstvene zajednice. Nadalje, više od 700.000 pacijenata, u preko 20 zemalja, liječeno je tehnologijom PRGF-Endoret i nije zabilježen niti jedan štetni ishod. Zato su i naši pacijenti prepoznali sve benefite PRGF-a jer:

 • Možemo obnoviti kost i velikom brzinom obnoviti oštećeno tkivo.
 • Možemo spasiti zube koje bi, prije upotrebe PRGF tehnologije, morali vaditi, jer drugog rješenja nije bilo.
 • Možemo ubrzati oseointegraciju implantata i zacjeljivanje rana nakon vađenja zuba.

U Smile studiu uvijek istražujemo nove načine kako poboljšati klinički proces i učiniti vaš posjet što učinkovitijim i bezbolnijim. Upotrebom PRGF tehnologije možemo vam ponuditi dokazan, siguran i učinkovit način za ubrzanje procesa ozdravljenja nakon ugradnje zubnih implantata. Za sve što vas zanima, na raspolaganju vam je naš stručni tim.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!