Povlačenje zubnog mesa – uzroci i posljedice

Povlačenje zubnog mesa je proces u kojem se rub tkiva desni koji okružuje zube povuče, otkrivajući veći dio zuba ili korijena zuba. Kada dođe do povlačenja zubnog mesa, tj. desni, između zuba i linije desni stvaraju se “džepovi” ili praznine, što olakšava nakupljanje bakterija koje uzrokuju bolesti. Ako se ne liječi, potporno tkivo i koštane strukture zuba mogu se ozbiljno oštetiti, što u konačnici može rezultirati gubitkom zuba.

Što uzrokuje povlačenje zubnog mesa?

Bez ikakve sumnje povlačenje zubnog mesa znak je bolesti ili samog oštećenja zubnog mesa. Većina osoba s ovim problemom ima upalu zubnog mesa koja se zove gingivitis. U pitanju je prvi stadij bolesti zubnog mesa.

Brojni su čimbenici koji mogu uzrokovati povlačenje desni, uključujući:

 • Parodontalne bolesti – bakterijske infekcije desni koje uništavaju tkivo desni i potpornu kost koja drži vaše zube na mjestu. Bolest desni je glavni uzrok povlačenja zubnog mesa.
 • Geni – neke osobe mogu biti podložnije ovom problemu.
 • Agresivno čišćenje zuba – ako četkate zube prejako ili na pogrešan način, to može uzrokovati trošenje cakline na zubima, mikro traumu na zubnom mesu i posljedično povlačenje zubnog mesa
 • Hormonske promjene – fluktuacije u razinama ženskih hormona tijekom života žene, poput puberteta, trudnoće i menopauze, mogu učiniti desni osjetljivijim i ranjivijim na povlačenje zubnog mesa.
 • Duhanski proizvodi – pušači imaju veću vjerojatnost da će na zubima imati ljepljivi plak koji se teško uklanja i može uzrokovati povlačenje desni.
 • Škripanje i stiskanje zuba – stiskanje ili škrgutanje zubima može dovesti do prevelike sile na zubima, uzrokujući povlačenje desni.
 • Iskrivljeni zubi ili nepravilan zagriz. Kada se zubi ne spoje ravnomjerno pri žvakanju, na desni i kost se može staviti prevelika sila, što može uzrokovati povlačenje zubnog mesa.
 • Piercing usne ili jezika. Nakit se može trljati u zubno meso i iritirati ga do te mjere da se tkivo desni istroši.

Simptomi i posljedice povlačenja zubnog mesa

Povlačenje zubnog mesa je čest stomatološki problem i većina osoba često nije ni svjesna da im se povlači zubno meso jer se javlja postupno. Povlačenje zubnog mesa nije nešto što želite zanemariti zato obratite pozornost na neke od ovih simptoma:

 • Prvi znak obično je osjetljivost zuba, najčešće osjetljivost na hladnoću i toplinu zbog izloženih korijena zuba
 • Promjena izgleda osmijeha, jer se zub čini dužim, a razmak između zuba se povećava
 • Labavost zuba

Što je najvažnije, povlačenje zubnog mesa može biti simptom temeljnih problema oralnog zdravlja, uključujući bolest desni, i može povećati rizik od karijesa i gubitka zuba. Također može dovesti do lošeg zadaha i krvarenja desni.

Upala zubnog mesa

Kako se liječi povlačenje zubnog mesa?

Za osobe kojima je potrebno liječenje dostupno je nekoliko opcija, ovisno o uzroku:

 • Blagi oblik povlačenja zubnog mesa može se liječiti dubinskim čišćenjem zahvaćenog područja. Tijekom dubinskog čišćenja odnosno kiretaže zuba – plak i kamenac koji su se nakupili na zubima i površinama korijena ispod linije desni pažljivo se uklanjaju, a izloženo područje korijena se zaglađuje kako bi se otežalo novo nakupljanje bakterija. Liječnik također može prepisati antibiotike kako bi se riješili svih preostalih štetnih bakterija.
 • Ortodoncija: To uključuje tretmane koji polako pomiču položaj zuba tijekom dugog razdoblja. Ovo premještanje može ispraviti rub desni i olakšati održavanje zuba čistima.
 • Kirurškim putem, za liječenje desni koriste se sljedeći kirurški zahvati:

Kirurški tretman smanjenja parodontnih džepova: tijekom ovog postupka, stomatolog presavija zahvaćeno tkivo desni, uklanja štetne bakterije iz nastalih “džepova”, a zatim čvrsto pričvršćuje tkivo desni na mjesto preko korijena zuba, čime eliminira “džepove” ili smanjuje njihovu veličinu.

Regeneracija: Ako je kost koja podupire vaše zube oštećena kao posljedica povlačenja zubnog mesa, može se preporučiti postupak regeneracije ili augmentacije izgubljene kosti i tkiva. Tada će se primijeniti regenerativni materijal, kao što je membrana, tkivo transplantata ili protein koji stimulira tkivo, kako bi se vaše tijelo potaknulo na prirodnu regeneraciju kosti i tkiva u tom području. Nakon postavljanja regenerativnog materijala, tkivo desni se učvršćuje preko korijena zuba.

Prevencija

Neki od uzroka povlačenja gingive mogu se spriječiti. Najočigledniji uzrok koji se može spriječiti je pregrubo pranje zuba ili korištenje četkice s pretvrdim vlaknima. Umjesto toga trebali bi koristiti četkicu za zube s mekim vlaknima i pravilno četkati zube uz nježne kružne pokrete. Više o ovoj temi možete pročitati u našem članku Kako izabrati četkice i ostala pomagala za kvalitetno održavanje oralne higijene.

Nakupljanje plaka i kamenca mogu dovesti do parodontalne bolesti, pa održavanje dobre oralne higijene također može pomoći u sprječavanju povlačenja zubnog mesa. Osobe koje su zabrinute zbog svojih zuba ili povlačenja desni trebali bi posjetiti stomatologa kako bi razgovarali o svojim brigama. Stomatolog može odrediti najbolju vrstu zahvata za vas na temelju vaših individualnih potreba.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!