Kronične bolesti i oralno zdravlje

Postoji li veza između kroničnih bolesti i oralnog zdravlja?

Kronične bolesti i oralno zdravlje idu ruku pod ruku. Neke kronične bolesti mogu uzrokovati probleme u ustima, a s druge strane neki oralni problemi povezani su s određenim kroničnim stanjima. Loše zdravlje zubi može biti povezano sa sljedećim kroničnim stanjima:

1. Dijabetes

Dijabetes utječe na sposobnost vašeg tijela da prerađuje šećer. Može se kontrolirati prehranom i medicinskim tretmanom međutim, ako se ne liječi, može uzrokovati mnoge probleme, uključujući preuranjenu degeneraciju očiju, bubrega, živaca i krvnih žila te neke probleme u ustima poput:

  • Manje sline, što čini vaša usta vrlo suhima.
  • Više karijesa zbog nedostatka sline. Slina je potrebna za zaštitu vaših zuba od karijesa.
  • Desni se upale i krvare jer se krvne žile zadebljaju, što slabi otpornost tkiva desni na infekcije.
  • Ranice ili posjekotine u ustima ne mogu dulje zacijeliti zbog dijabetesa.
  • Veća je vjerojatnost da ćete dobiti infekciju u ustima jer visoke razine glukoze mogu pomoći pri razvoju bakterija.

Ako imate loše oralno zdravlje, veća je mogućnost da ćete dobiti dijabetes. Bolest desni je infekcija, a infekcije uzrokuju porast šećera u krvi. Ako imate bolest desni, a ne liječite je, šećer u krvi bi se mogao povećati, kao i rizik od razvoja dijabetesa. Dobra vijest je da liječenje bolesti desni ili dijabetesa može utjecati na poboljšanje oba problema.

2. Kardiovaskularni problemi

Vaša usta sadrže stotine različitih vrsta bakterija. Ako imate zdrava usta, ona se mogu boriti protiv loših bakterija koje uzrokuju bolesti, ali kada imate bolest desni, infekciju ili neki drugi problem u ustima, opada vaša sposobnost da se borite protiv bakterija.

Mnoga istraživanja pokazuju povezanost između bolesti desni (parodontne bolesti) i kardiovaskularnih bolesti. Bakterije u vašim ustima mogu uzrokovati infekciju i upalu koja je povezana s bolestima srca, začepljenim arterijama, pa čak i moždanim udarom.

Još jedno kardiovaskularno stanje povezano s oralnim zdravljem je endokarditis, što je infekcija vašeg srca. Obično ga uzrokuju bakterije u krvotoku koje se vežu za oslabljena područja srca. Ove bakterije mogu doći iz vaših usta ako je normalna obrana vaših usta smanjena.

Upala zubnog mesa
Stadiji bolesti desni.

3. Tumori

Više od jedne trećine pacijenata oboljelih od raka ima problema s ustima. Rak i njegovo liječenje slabi imunološki sustav tijela i veća je vjerojatnost da ćete dobiti infekciju, osobito ako imate nezdrave desni. Kronična bolest, poput postojećeg ili nedijagnosticiranog raka, može ozbiljno utjecati na vaše oralno zdravlje. Liječenje raka također može izazvati nuspojave koje uzrokuju probleme u ustima, kao što su:

  • Ranice u ustima
  • Suha usta
  • Osjetljive desni
  • Bol u čeljusti

4. Osteoporoza

Osteoporoza uzrokuje da vaše kosti postaju slabije i lomljivije, što također može dovesti do gubitka kosti u vašoj čeljusti. Na kraju može doći do ispadanja zubi. Osim toga, neki lijekovi koji liječe osteoporozu mogu uzrokovati probleme u kostima čeljusti.

5. Autoimuna bolest

Usta su leglo bakterija, od kojih mnoge mogu uzrokovati probleme vašem cjelokupnom zdravlju. Postoji 500 različitih vrsta bakterija u našim ustima, a neke od njih mogu uzrokovati parodontne bolesti. Autoimuna bolest, kao što je lupus, povezana je s raznim problemima oralnog zdravlja.

Bolest se može pogoršati zbog neredovite oralne higijene i lošeg oralnog zdravlja. Stoga kvalitetna i redovita njega zuba kod stomatologa od povjerenja može pomoći u otkrivanju i ublažavanju problema koji mogu nastati s kroničnom bolešću kao što je lupus. Kronična bolest i oralno zdravlje dijele zajedničke čimbenike rizika, a opći zdravstveni problemi mogu uzrokovati ili pogoršati stanje oralnog zdravlja.

6. Poremećaji u prehrani (bulimija i anoreksija)

Učestalo povraćanje dovodi do jake želučane kiseline koja se stalno izlijeva preko zuba. Kao rezultat toga, zubna caklina može biti uništena, a zubi mogu promijeniti boju, postati krti, prozirni i slabi. U ekstremnim slučajevima pulpa može biti izložena i može doći do upale, odnosno pulpitisa. Karijes se zapravo može pogoršati pretjeranim četkanjem ili ispiranjem zuba nakon povraćanja.

Oralna njega je vitalna

Bez obzira imate li kroničnu bolest ili ste u opasnosti od nje, trebate dobro njegovati svoje oralno zdravlje. Stoga održavajte svakodnevnu oralnu higijenu i odlazite na redovite preglede kod stomatologa kako biste na vrijeme spriječili potencijalne oralne probleme.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!