Protesi semi-fissa, Polufiksne proteze

Polufiksne proteze na implantatima – učinkovito rješenje za prirodan i bezbrižan osmijeh

Mnoge osobe suočene su s gubitkom svih ili nekoliko prirodnih zuba što može biti posljedica bolesti, nezgode ili jednostavno procesa starenja. Nedostatak zubi ozbiljan je zdravstveni ali i estetski problem jer su vam osim govora i zagriza narušeni izgled lica te osmijeh. Kako bi izbjegli pomicanje preostalih zubi, nelagodu kod žvakanja hrane i manjak samopouzdanja, potrebno je što prije nadomjestiti zube koji nedostaju. To je moguće uz mobilne, fiksne ili polufiksne proteze.

Mobilne proteze

Mobilne proteze ne stoje čvrsto na svom ležištu, odnosno na gornjoj i donjoj čeljusti. Gornja je proteza najčešće ugodna za nošenje, mogli bi reći da se čvrsto drži za čeljust, te je većina pacijenata zadovoljna njome, što za donju nažalost ne možemo reći. Razlog je vrlo malo područje čeljusti na kojoj leži donja proteza, pa se pacijenti “bore” s njom, šeće im po ustima, namještaju je jezikom, da bi na kraju veliki broj pacijenata odustao od nošenja.

Polufiksne proteze

Polufiksne proteze pričvršćuju se na zubne implantate. Odlična osobina proteza na implantatima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja, ali isto tako kada ih nosimo su sigurno učvršćene i jednostavno se skidaju i stavljaju najčešće ‘klik’ metodom.

Polufiksnim zubnim protezama dobivamo puno bolju stabilnost proteze u ustima i samim time
vraćamo opuštenost i samouvjerenost kod govora kao i lakše konzumiranje hrane.

Vrste polufiksnih proteza

METALNO-AKRILATNA PROTEZA FIKSIRANA NA 2 IMPLANTATA

Radi se polufiksnom rješenju koje je prikladno isključivo za donju čeljust. S minimalnim brojem implantata, dobiva se stabilnost donje proteze. Proteza se u ovom slučaju učvršćuje za implantate pomoću tzv. lokatora (klik metoda). Prednost ovih proteza je lako čišćenje i održavanje, zbog jednostavnosti skidanja, ali ujedno su i dovoljno pričvršćene u čeljusti.

METALNO-AKRILATNA PROTEZA FIKSIRANA NA 4 IMPLANTATA

Ovo je polufiksno rješenje koje je prikladno za donju i gornju čeljust. Kao i kod rješenja s dva implantata i ovdje se proteza veže za implantate pomoću lokatora (klik metodom). Kako u ovom slučaju ima 4 implantata veza je bolja čime se dobiva i bolja stabilnost proteze.

WIRONIT PROTEZA FIKSIRANA NA PREČKI SA 4 IMPLANTATA

Radi se polufiksnom rješenju koje je prikladno za donju i gornju čeljust. Prema iskustvu pacijenata ovo je najbolje polufiksno rješenje zbog izrazite stabilnosti proteze. Tehnički se radi o složenijoj konstrukciji od prethodne dvije. Prečka se izrađuje posebno za svakog pacijenta. Stomatolog fiksira prečku na implantate te ona ostaje u ustima pacijenta. Ova proteza, na unutarnjoj strani proteze ima utor pomoću kojeg „naliježe“ na zubnu prečku. Zahvaljujući tome postiže se vrlo čvrsta veza između prečke i proteze.

Fiksne proteze

All-on-4 ili All-on-6 primjeri su fiksnih mostova koji se trajno fiksiraju na implantate. Most na implantatima eventualno se mijenja ili dorađuje nakon otprilike 10 godina, ovisno o promjenama okolnih tkiva.

Detaljnije informacije o fiksnim mostovima na implantatima možete pročitati u našem blogu ALL-ON-4 – zamijenite proteze fiksnim mostovima u jednom danu, a u nastavku ćemo pobliže navesti polufiksne proteze na implantatima.

Ako i vi imate sličnih problema, nemojte trpiti bol, nelagodu i sakrivati osmijeh. Posavjetujte se s nama o izboru polufiksne proteze koja će najviše odgovarati vašim potrebama. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte i smijte se što više i što češće jer smijeh je najbolji lijek.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!