parcijalna proteza za zube

Parcijalna proteza za zube – praktično rješenje kod gubitka više zuba

Kao što znate, izgubljeni zubi trebali bi se što prije nadoknaditi kako bi se spriječilo preopterećenje preostalih zuba. Načina na koje se nedostajući zubi mogu nadoknaditi ima više, a možemo ih podijeliti na fiksne i mobilne. Kao što im sam naziv kaže, fiksni radovi ne mogu se vaditi iz usta i pacijent ih doživljava kao svoje. U takve radove spadaju krunice ili mostovi na zubima ili implantatima. Ukoliko fiksni nadomjestak nije moguće izvesti, zube koje ste izgubili moguće je nadoknaditi mobilnim radovima. U mobilne radove spada i parcijalna proteza za zube o kojoj ćemo nešto više reći u nastavku.

 

Kada izrađujemo djelomičnu protezu

Djelomičnu protezu, za razliku od potpune, izrađujemo kad još uvijek postoji nekoliko zuba u čeljusti. Na taj način, preostali prirodni zubi omogućuju pridržavanje proteze. Time je proteza stabilnija prilikom govora i žvakanja. Bitno je naglasiti kako prirodni zubi koji će služiti kao potpora protezi moraju biti zdravi.

 

Vrste djelomičnih proteza za zube

Postoje dvije vrste parcijalnih proteza- akrilatne i skeletirane proteze.

Akrilatna parcijalna proteza je u cijelosti izrađena od akrilata, umjetnog materijala koji svojom bojom oponaša sluznicu. Kako je akrilat relativno loših mehaničkih svojstva baza treba biti relativno široka i debela kako ne bi došlo do loma. Na ovakvu bazu, zbog svoje veličine, teže se prilagoditi.

Skeletirana parcijalna proteza osim akrilata ima i metalno pojačanje. Metal, kao skelet ove proteze osigurava izrazitu čvrstoću, pa je time omogućeno da se akrilatna baza maksimalno reducira, pa je ona  manja, a samim time i  ugodnija za nošenje. Akrilat kod skeletirane proteze u biti služi samo kao estetski dio koji imitira sluznicu.

 

Parcijalna proteza i njeni dijelovi

Sve vrste proteza sastoje se od tri dijela, a to su baza, zubi i elementi kojima se proteza veže za zube. Kako vam proteza ne bi plesala” po ustima potrebno je da se na neki način veže za postojeće zube. Elementi koji tome služe su razne vrste kvačica, koje su najčešće rješenje, ali svakako ne i najsretnije. Osim kvačica postoji puno kvalitetnije veze tzv. attachmenti – kopče i prečke.

 

Prednosti i nedostaci

Prednost djelomične proteze je u tome što se zahvaljujući preostalim prirodnim zubima dio žvačnih sila raspoređuje na njih same. Zbog toga je žvakanje ugodnije i prirodnije. Uz to, zahvaljući kvačicama na zdravim zubima govor i zagriz su sigurniji. Prednost su im također i cijena te brza izrada. Najveći nedostatak je upravo ta mobilnost na koju se pacijenti teško navikavaju i teže ih prihvaćaju.

Ako vam se na sviđa ovo mobilno rješenje, uvijek postoji fiksno rješenje u vidu krunica, mostova na zubima ili implantatima. Razlike između ovih rješenja su znatne – od materijala, načina ugradnje, kvalitete i trajnosti te cijene. Što je od toga idealno ovisi o vašim preferencijama, ali i o stanju vaših zuba. Naručite se na prvi besplatan pregled kako bismo zajedno odabrali najbolje rješenje za vaš dentalni problem.