parcijalna proteza za zube

Parcijalna proteza za zube – praktično rješenje kod gubitka više zuba

Kao što znate, izgubljeni zubi trebali bi se što prije nadoknaditi kako bi se spriječilo preopterećenje i prodanjanje preostalih zuba. Načina na koje se zubi mogu nadoknaditi ima više, a možemo ih podijeliti na fiksne i mobilne.

Fiksni radovi ne mogu se vaditi iz usta i pacijent ih doživljava kao svoje. U takve radove spadaju krunice ili mostovi na zubima ili implantatima. Ukoliko fiksni nadomjestak nije moguće izvesti, zube koje ste izgubili moguće je nadoknaditi mobilnim radovima. U mobilne radove spada i parcijalna proteza za zube i potpuna proteza za zube. U današnjem članku objasniti ćemo nešto više o tome kada upotrebljavamo parcijalnu protezu

Parcijalna proteza
Parcijalna proteza u ustima

Koja je razlika između potpune i parcijalne proteze za zube?

Djelomičnu protezu, za razliku od potpune, izrađujemo kad još uvijek postoji nekoliko zuba u čeljusti. Na taj način, preostali prirodni zubi omogućuju pridržavanje proteze. Time je proteza stabilnija prilikom govora i žvakanja. Bitno je naglasiti kako prirodni zubi koji će služiti kao potpora protezi moraju biti zdravi.

Postoje dvije vrste parcijalnih proteza za zube:

  • akrilatne
  • skeletirane 

Akrilatna parcijalna proteza za zube

Akrilatna parcijalna proteza za zube, u cijelosti izrađena od akrilata, umjetnog materijala koji svojom bojom oponaša sluznicu. Kako je akrilat relativno loših mehaničkih svojstva baza treba biti relativno široka i debela kako ne bi došlo do loma. Na ovakvu bazu, zbog svoje veličine, teže se prilagoditi.

Skeletirana parcijalna proteza za zube

Mobilna proteza za zube

Osim akrilata, skeletirana parcijalna proteza ima i metalno pojačanje. Metal, kao skelet ove proteze osigurava izrazitu čvrstoću, pa je time omogućeno da se akrilatna baza maksimalno reducira, čime je proteza puno ugodnija za nošenje. 

Parcijalna proteza za zube i njeni dijelovi

Sve vrste proteza sastoje se od tri dijela, a to su baza, zubi i elementi kojima se proteza veže za zube. Kako vam proteza ne bi plesala” po ustima potrebno je da se na neki način veže za postojeće zube. Elementi koji tome služe su razne vrste kvačica, koje su najčešće rješenje, ali svakako ne i najsretnije. Osim kvačica postoji puno kvalitetnije veze tzv. attachmenti – kopče i prečke.

Prednosti i nedostaci parcijalne proteze za zube

Prednost djelomične proteze je u tome što se zahvaljujući preostalim prirodnim zubima dio žvačnih sila raspoređuje na njih same. Zbog toga je žvakanje ugodnije i prirodnije. Uz to, zahvaljući kvačicama na zdravim zubima govor i zagriz su sigurniji. Prednost su im također i cijena te brza izrada. Najveći nedostatak je upravo ta mobilnost na koju se pacijenti teško navikavaju i teže ih prihvaćaju.

Ako vam se na sviđa ovo mobilno rješenje, uvijek postoji fiksno rješenje u vidu krunica, mostova na zubima ili implantatima. Razlike između ovih rješenja su znatne – od materijala, načina ugradnje, kvalitete i trajnosti te cijene. Što je od toga idealno ovisi o vašim preferencijama, ali i o stanju vaših zuba. Naručite se na prvi besplatan pregled kako bismo zajedno odabrali najbolje rješenje za vaš dentalni problem.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!