Održavanje all on 4 implantata - Manutenzione di impianti dentali All on 4

Održavanje ALL ON 4 zubnih implantata

Za one koji nisu upoznati s All-on-4 terapijom da ukratko objasnimo da je to metoda koja predviđa nadomjestak svih zubi u čeljusti – ono što stomatolozi nazivaju rehabilitacijom cijelog luka, na samo četiri zubna implantata.

Ovi zubni implantati su mali titanski vijci umetnuti u vašu čeljusnu kost tijekom kirurškog zahvata. Tretman All-on-4 uvelike smanjuje broj potrebnih implantata, omogućava da se svi zubi nadoknade fiksnim mostom već unutar 24 sata od ugradnje i uspješnost ove terapije je preko 90 posto. Više o ovoj metodi možete pročitati na sljedećem linku ALL-ON-4 rješenje, a u nastavku ćemo se koncentrirati na ispravno održavanje nakon implantacije.

all-on-4

Da bi se uspjeh terapije ostvario kroz dugi niz godina važno je ispravno održavanje All-on-4 zubnih implantata. Zubni implantati, posebno All-on-4 sustavi, zahtijevaju sličnu njegu kao i naši prirodni zubi. Zbog pametnog dizajna All-on-4 fiksnog mosta učvrščenog na samo četiri implantata, vrlo se lako čiste i nude jednostavan režim održavanja.

U prvom redu je redovita rutina oralne higijene koja uključuje četkanje, čišćenje koncem i ispiranje usne šupljine. Međutim, dugotrajno održavanje desni i implantata zahtijevaju prave alate za održavanje optimalnog oralnog zdravlja. Da bi se uspjeh terapije ostvario kroz dugi niz godina važno je ispravno održavanje All-on-4 zubnih implantata.

Zubni implantati, posebno All-on-4 sustavi, zahtijevaju sličnu njegu kao i naši prirodni zubi. Zbog pametnog dizajna All-on-4 fiksnog mosta učvrščenog na samo četiri implantata, vrlo se lako čiste i nude jednostavan režim održavanja. U prvom redu je redovita rutina oralne higijene koja uključuje četkanje, čišćenje koncem i ispiranje usne šupljine. Međutim, dugotrajno održavanje desni i implantata zahtijevaju prave alate za održavanje optimalnog oralnog zdravlja.

Alati i instrumenti za čišćenje All-on-4 sistema

Klasična ili električna četkica za zube

Klasična četkica za zube i dalje ostaje jedan od najboljih alata kod svakodnevnog čišćenja zubi za sve osobe s prirodnim zubima ili zubnim implantatima. Ekstra meka vlakna najbolja su kako biste izbjegli oštećenje vaših novih zuba. Zadnjih godina, od same pojave na tržištu, sve više stomatologa preporučuje električnu četkicu za zube za temeljitije i učinkovitije čišćenje. Četkice s gumenim vrhovima mogu biti korisne za uklanjanje plaka s površine mosta.

Električne četkice za zube - Spazzolino elettrico

Oralni tuš

Ovaj alat posebno se preporuča pacijentima s All-on-4 fiksnim mostom. Pomoću mlaza vode, ovaj alat može očistiti područje oko vaših All-on-4 zubnih implantata kako bi se spriječilo krvarenje desni, upala i gingivitis.

Interdentalna četkica

Interdentalna četkica može dosegnuti područja oko vaših implantata koja obična četkica možda ne može. Budite sigurni da koristite samo najlonsku interdentalnu četkicu kako ne biste ogrebali implantate.

Konac za zube

Ponekad vas stomatolog može zamoliti da koristite konac na vašim novim zubnim implantatima. Međutim, korištenje konca na All-on-4 mostu može uzrokovati ozljede zubnog mesa ako se nepravilno koristi. Zamolite svog stomatologa da vam pokaže kako pravilno čistiti.

Vodica za ispiranje usta

Koristite je jedino ako vam je stomatolog to preporučio. Obično se koriste ograničeno vrijeme nakon nekih terapijskih postupaka i u preventivne svrhe.

Postupak čišćenja All on 4 zubnih implantata

O načinu održavanja, upotrebi četkica, upotrebi interentalnih četkica zajedno s izrađenom individualnom kartom veličina četkica, upotrebi zubnog konca te ostalim koracima i postupcima trebao bi vas podučiti stomatolog.

Ovdje navodimo osnovne smjernice:

  • Perite zube najmanje dva puta dnevno ili nakon svakog obroka, svaki put najmanje 2 minute.
  • Budite posebno oprezni da pravilno četkate sve površine, uključujući jezik, obraze i desni. Četkanje prijelazne linije je bitno jer ako se čestice hrane tamo zaglave, to može uzrokovati ozbiljne infekcije. Mekša područja usne šupljine posebno dobro zadržavaju bakterije i plak te su ključna za dobru oralnu higijenu.
  • Koristite konac za područje ispod mosta barem jednom dnevno. Zamolite svog stomatologa da vam pokaže kako to učiniti ako vam nije pokazao
  • Koristite interdentalne četkice jednom dnevno. Veličinu i tip četkice za svaki prostor oko implantata bi vam stomatolog trebao odrediti i napraviti individualnu kartu četkica
  • Dogovorite stomatološke preglede radi rutinskog, profesionalnog čišćenja i pregleda barem svakih šest mjeseci (minimalno jednom godišnje) ili prema preporuci vašeg stomatologa.

Karta interdentalnih četkica za zube

Je li potrebno skinuti All on 4 sistem kako bi očistili i pregledali zubne implantate?

Postoji nekoliko razloga zašto se All on 4 može, odnosno mora skinuti. Jedan od razloga je što se skupilo zubnog kamenca ispod mosta koji se može skinuti samo profesionalno (ovo se preporuča učiniti jednom godišnje). Drugi razlog da skinemo All on 4 most je ako sumnjamo na neki problem ili moramo obaviti neko održavanje.

Što se događa ako svoje All-on-4 implantate ne očistite ispravno?

Ako ne čistite i održavate svoje zubne implantate, riskirate neuspjeh implantološke terapije i infekciju oko mjesta implantata u vašoj čeljusti. To može biti prilično opasno i dovesti do upale desni i gubitka kosti. U nekim takvim slučajevima implantati moraju biti potpuno uklonjeni.

Zubni implantati All-on-4 mogu biti rješenje koje će promijeniti život osobe koja pati od opsežnog gubitka zubi i odlična su metoda za nadoknadu svih zubi u čeljusti. Pravilno održavanje zubnih implantata važno je za njihov trajni uspjeh zato pobrinite se da koristite prave alate i provodite učinkovitu oralnu higijenu kako biste održali njihov izgled i funkciju.

Kako biste saznali više o All on 4 implantatima i vraćanju izgleda i funkcije vašeg osmijeha u samo jedan dan, zakažite besplatne konzultacije već danas.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!