alito cattivo, neugodan zadah

Neugodan zadah – što ga izaziva i kako ga se riješiti?

Neugodan zadah iz usta (halitoza) koji se zadržava i nakon pranja zubi, muči svakog drugog čovjeka.

To nije samo zdravstveni problem, već utječe i na naše društvene odnose. Osobe koje pate od halitoze često osjećaju nelagodu i nesigurnost u blizini drugih ljudi.

Uzrok neugodnog zadaha može biti unutar usne šupljine i tada govorimo o intraoralnoj halitozi. Ukoliko se uzrok nalazi izvan usne šupljine tada je riječ o ekstraoralnoj halitozi. U nastavku ćemo nabrojati najčešće uzroke lošeg zadaha i navesti što nam može pomoći u prevenciji.

KAko znati da li je uzrok vašeg zadaha u ustima ili negdje drugdje?

Kada pacijent zatvori usta i ispuhuje zrak kroz nos, a stomatolog/liječnik osjeti neugodan zadah, riječ je o ekstraoralnoj halitozi.

Kada pacijent ispuhuje zrak kroz usta, pri čemu mu je nos začepljen, a osjeti se neugodan zadah iz usta, riječ je o intraoralnoj halitozi.

Vaš stomatolog može vam pomoći u otkrivanju uzroka te ukoliko je problem unutar usne šupljine, preporučit će vam odgovarajuću terapiju.

Intraoralna halitoza

Jutarnji zadah

Jutarnji zadah je u stvari posljedica slabijeg lučenja sline tijekom noći. Slina je neophodna da opere usta i odstrani materije koje mogu prouzrokovati zadah. Jutarnji zadah nestaje nakon pranja zubi.

Suha usta ili kserostomija

Suha usta ili kserostomija također može biti uzrok neugodnog zadaha, a uzrokuje ju upotreba različitih lijekova, oboljenja žljezda slinovnica ili stalnog disanja na usta.

Ukoliko imate ovaj problem stomatolog vam može prepisati upotrebu umjetne sline, no vrlo je bitno unositi veću količinu tekućine.

Ishrana

Određena hrana, kao što je češnjak, doprinosi neugodnom zadahu.  Pranje zuba, korištenje konca ili tekućina za ispiranje usta može donekle zamaskirati neprijatan zadah, ali samo privremeno. Tek kada se unesena hrana u potpunosti izgubi iz krvi i neprijatan zadah nestaje. Također, i neredovita ishrana može uzrokovati neprijatan zadah.

Loša oralna higijena

Loša oralna higijena je najčešći uzrok halitoze. Ukoliko se ne održava dobra oralna higijena, dijelići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, te se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem prouzrokuju vrlo neprijatan zadah.

Kao posljedica loše oralne higijene nastaju oboljenja zubnog mesa koja su također uzrok neprijatnog zadaha te neprijatnog okusa u ustima. Ova oboljenja prouzrokovana su u prvom redu plakom, ljepljvom bezbojnom materijom prepunom bakterija koja se konstantno stvara na zubima. Bakterije svojim metabolizmom stvaraju otrove koji iritiraju i oštećuju zubno meso. S napredovanjem bolesti oštećenja se prenose na kost što u konačnosti može rezultirati gubitkom zuba.

Savjeti za prevenciju neugodnog zadaha

Eliminacija oboljenja usta i zuba, te redovito održavanje oralne higijene glavni su faktori za prevenciju neugodnog zadaha.

Redovite posjete stomatologu radi pregleda i čišćenja kamenca su također neophodne. Izbjegavajte hranu koja uzrokuje neprijatan zadah. Perite zube poslije svakog obroka i ne zaboravite oprati i jezik. Na njemu se zadržava mnogo ostataka hrane koji prouzrokuju neugodan zadah. Možete koristiti i tekućine za ispiranje usta, ali samo kao dodatak redovitoj higijeni.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!