Krunice za zube

Najčešća pitanja i odgovori o zubnim krunicama

Krunice za zube jedan su od najpopularnijih protetskih radova u stomatologiji. Bez obzira na njihovu učestalost, pacijenti često imaju puno pitanja i nedoumica. U nastavku vam stoga donosimo najčešća pitanja i odgovore o zubnim krunicama.

1. Što su zubne krunice?

Zubna krunica je šuplji lažni zub. Šuplji je jer je krunica napravljena tako da stane na preostalu strukturu vašeg prirodnog zuba. Krunica prekriva zdravu strukturu zuba sve do ruba zubnog mesa te vraća prirodan oblik, funkciju i izgled vašeg zuba.

Krunice su restorativni tretman što znači da se koriste za obnavljanje oštećenih zuba. Krunice se mogu preporučiti kada zub ima ozbiljna oštećenja zbog karijesa, kada je liječen endodontskom terapijom korijenskih kanala za uklanjanje infekcije ili za obnavljanje zuba oštećenog traumom. Zubne krunice također se koriste za nadogradnju zubnih implantata, zamjenjujući jedan zub koji nedostaje.

2. Koje vrste zubnih krunica postoje i od čega su napravljene?

Postoji više uobičajenih vrsta zubnih krunica koje se koriste u stomatologiji. Sve vrste imaju istu funkciju, ali su napravljeni od različitih materijala. U Smile studiu najčešće ugrađujemo krunice od sljedećih materijala:

  • Metal-keramičke krunice poznate su i kao tradicionalne krunice. Baza ovih krunica izrađuje se od metala na koji onda slažemo keramiku. Ova vrsta krunica cjenovno je i najpristupačnija, ali ima i određene estetske nedostatke poput netransparentnosti baze koje je izrađena u metalu. S vremenom postoji mogućnost vidljivog tamnog ruba krunice kao i eventualne alergijske reakcije.

  • Staklo keramičke krunice svojim karakteristikama najbolje imitiraju prirodne zube zahvaljujući izrazito dobroj transparentnosti što ih svrstava među najbolja estetska rješenja. Ako govorimo o nedostatku materijala onda je to čvrstoća koja nije tako velika pa se najčešće koriste za zube koji nisu pod velikim opterećenjem i to na pojedinačnim krunama ili na zubnim mostovima maksimalno do 3 zuba.

  • Cirkonske krunice pokrenule su revoluciju u stomatologiji kako u području estetike tako i na polju biokompatibilnosti zahvaljujući bazi od cirkon-oksida koji savršeno imitira prirodnu boju zuba pacijenta. Velika poboljšanja kod izrade cirkonskih krunica omogućila je kompjuterizirana tehnologija (CAD-CAM) s kojom postižemo puno veću preciznost izrade i bolju prilagodbu oblika zuba. Još jedan razlog popularnosti ovog materijala je što nisu zabilježene nikakve alergijske reakcije kod pacijenata. Također, ima izrazito veliku čvrstoću zbog čega se koristi kod postavljanja pojedinačnih krunica i mostova kojima nadomještamo velik broj zuba koji nedostaju.
keramicke krunice zirconio ceramica
Keramičke krunice

3. Kako izgleda proces postavljanja krunice?

U prvoj fazi rada pripremamo zub za uzimanje otisaka kako bi izradili krunicu. 1 do 5 dana potrebno je da izradimo finalni rad, a u međuvremenu po potrebi pacijent dobiva privremeno rješenje. U drugoj fazi rada slijedi proba metalne ili cirkonske baze, a često se ovaj korak može i preskočiti kod jednostavnijih radova. U sljedećem dolasku ako nisu potrebne nikakve korekcije i prilagodbe krunice za zube, pacijentu trajno fiksiramo i cementiramo finalan rad.

4. Boli li zahvat postavljanja krunice za zube?

Ne, zahvat postavljanja krunice ne boli ni u jednoj fazi rada, pogotovo kod pripreme zuba odnosno brušenja zuba jer se izvodi pod lokalnom anestezijom.

5. Kako čistiti i održavati zubne krunice?

Samo normalno četkajte zube i čistite ih interdentalnim četkicama te svakih šest mjeseci posjećujte svojeg stomatologa zbog čišćenja zuba i cjelokupnog oralnog pregleda. Svoje zubne krunice možete čistiti i njegovati kao što biste njegovali svoje prirodne zube.

6. Koja je cijena zahvata postavljanja krunice za zube?

‍U našem Smile studiu možete izraditi krunice već od 200,00 EUR. U cijenu je uključena anestezija, kao i radnje pripreme zuba za postavljanje krunica, proba i fiksiranje finalnog rada. Cijenu formira i sam materijal izrade krunice kao i sam opseg rada koji ovisi od slučaja do slučaja.
Zubne krunice idealne su za vraćanje osmijeha i zagriza te zaštitu zuba od daljnjeg oštećenja.

Ako mislite da bi vam možda trebala zubna krunica, naš tim je tu da vam pomogne. Pošaljite nam upit ili nas nazovite kako biste dobili njegu koja vam je potrebna.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!