Postupak ugradnje zubnih krunica

Koliko traje postupak ugradnje krunice za zube?

Zubne krunice su svestrani protetski radovi koji se koriste u nekoliko stomatoloških zahvata. Izgledom nalikuje na navlaku ili kapicu koja oblaže vidljivi dio zuba iznad linije desni.

Može biti i sastavni dio zubnog mosta kojim nadoknađujemo nedostatak jednog ili nekoliko zuba ugradnjom mosta na pripremljne okolne zube koji služe kao njegovi nosači.

Kada koristimo krunice za zube?

Zubna krunica može ojačati i zaštititi zube, prikriti obojene, slomljene ili neugledne zube i nadomjestiti zube koji nedostaju, a stomatolog krunice može koristiti na sljedeće načine:

  • Preko zuba za prikrivanje diskoloracije, poboljšanje oblika i prikrivanje oštećenja kao što su strugotine i pukotine. Također može ojačati krhke zube koji su možda oslabljeni ozljedom ili karijesom.
  • Kao dio mosta za zatvaranje praznine nastale zbog nedostatka jednog ili više zuba
  • Kao dio implantološkog kompleta za nadograditi zubni implantat i zamijeniti zub koji nedostaje

Za nadoknadu zuba s mostom učvršćenim na prirodnim zubima potrebno je imati zadovoljavajući raspored zuba, a osnovni kriteriji su:

  • minimalno jedan zub koji se nalazi ispred i iza praznog prostora,
  • da ne nedostaje više od dva zuba u nizu.

Kada se zadovolje ovi uvjeti moguće je izraditi zubni most, a u slučaju da nisu, nedostatak jednog ili više zuba može se nadoknaditi ugradnjom zubnih implantata ili proteze.

Proces postavljanja zubne krunice

Proces izrade zubne krunice i postupak ugradnje krunice prilično je jednostavan i bezbolan zahvaljujući lokalnoj anesteziji koju će stomatolog administrirati prije početka terapije. Cijeli proces traje od jednog do tri tjedna. Procedura postavljanja krunice u Smile studiu sastoji se od 4 koraka:

1. PREGLED ILI UPIT

Vaš prvi korak započinje upitom nakon kojeg dogovorimo termin prvog pregleda. Prilikom prve posjete detalno ćemo analizirati vaše postojeće stanje i želje na osnovu poslanog upita ili razgovora. Razgovaramo o vašim potrebama, ciljevima, navikama, povijesti bolesti, željama za konačnim rezultatima i stomatološkim problemima. Stomatolog mora imati potpuno znanje o pacijentovoj medicinskoj, stomatološkoj i životnoj povijesti. Slijedi detaljan pregled i snimanja u Smile studiu.

Predložit ćemo vam najbolju terapiju kao i ostale mogućnosti i pripremiti detaljnu ponudu. U Smile studiu analiza, pregled, prijedlog terapije i izrada ponude potpuno su besplatni.

Ako se radi o prednjim zubima gornje ili donje čeljusti možemo vam napraviti virtualnu simulaciju budućeg osmijeha zahvaljujući Digital Smile Design tehnologiji.

2. PRVA FAZA – Priprema zuba i uzimanje otiska

U prvoj fazi pripremamo zub na način da uzimamo otiske za izradu krunice ili mosta. Izraditi ćemo i postaviti privremeno rješenje koje zamjenjuje trajni rad, a vrijeme trajanja ove posjete je 45 do 120 min. Prva faza odvija se između jednog i pet radnih dana. To je vrijeme između dva posjeta potrebno da se u zubotehničkom laboratoriju izradi metalna/cirkonska baza za izradu metal-keramičke ili cirkon-keramičke krunice ili mosta.

3. DRUGA FAZA – Proba

U drugoj fazi slijedi proba metalne ili cirkonske baze za izradu finalnog rada. Kod jednostavnijih radova ova se faza može i preskočiti, a vrijeme trajanja ove posjete je 20 do 45 min. Vrijeme koje je potrebno da se naprave određene prilagodbe kao i da se dovrši izrada protetskog rada kreće se od jednog do pet radnih dana.

4. TREĆI POSJET – Fiksiranje protetskog rada

U posljednjoj posjeti kod procesa ugradnje zubnih krunica skidamo privremenu krunicu i fiksiramo trajnu zubnu krunu. Nakon što je savršeno postavljena, stomatolog može započeti proces cementiranja. Zub prvo temeljito očistimo i osušimo od sline i nanesemo sredstvo za desenzibilizaciju kako bi se trajna krunica što bolje učvrstila. Vrijeme trajanja ove posjete je 30 do 60 min. I s time je cijeli proces gotov.

Zubnim krunicama pružamo snagu i zaštitu postojećem zubu i osiguravamo izvrstan kozmetički rezultat za poboljšanje vašeg osmijeha. U Smile studiu možete izraditi krunice već od 1.400 kn. U cijenu izrade krunice ili mosta uključeno je sljedeće: anestezija, priprema zuba, uzimanje otisaka, izrada krunice ili mosta, proba i postavljanje krunice ili mosta. 

Kompletan postupak ugradnje krunice je bezbolan sa savršenim estetskim rezultatom zato javite nam se sa svojim dentalnim problemom i prepustite estetiku i funkcionalnost vašeg novog osmijeha nama.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!