trajnost zubnih krunica i mostova - durata del ponte dentale

Kolika je trajnost zubnih krunica i mostova

Zubne krunice i mostovi su fiksni protetski nadomjesci za oštećeni zub ili nedostatak jednog ili više zuba. Za razliku od proteza koje se svakodnevno može vaditi iz usta, zubne krunice i mostovi cementiraju se na postojeće zube ili implantate. U nastavku pročitajte kolika je očekivana trajnost zubnih krunica i mostova i što možemo učiniti da je produžimo.

Što su zubne krunice i mostovi

Kad god je zub oštećen, potrebno ga je popraviti što je prije moguće. Ako se ne popravi na vrijeme, šteta može postati veća. Na kraju, ono što bi mogao biti jednostavan postupak može postati puno intenzivnija terapija ili može doći do vađenja. Za zube koji su ozbiljnije oštećeni, ali se i dalje mogu popraviti, zubne krunice mogu biti najbolje rješenje.

Zubne krunice su kapica ili pokrivač za oštećeni zub ili implantat dok se zubni mostovi, s druge strane, koriste za pokrivanje prostora ili praznina uzrokovanih jednim ili više zuba koji nedostaju. Prije nego što se napravi krunica ili most, zub treba smanjiti brušenjem kako bi u sljedećem koraku mogli preko njega pravilno cementirati protetski rad. Nakon brušenja zuba, stomatolog će uzeti otisak kako bi napravio precizan kalup za krunicu i most. U ordinacijama koje su opremljene najmodernijim tehnologijom, poput naše, otisak se uzima uz pomoć intraoralnog skenera. Cirkon-keramika je najpoželjniji materijal za izradu krunica.

Stomatolog će odrediti točnu nijansu krunice ili mosta koja odgovara boji postojećih i susjednih zuba. Više o vrstama krunica možete pročitati u našem članku Usporedba metal-keramičkih, cirkon keramičkih i staklo keramičkih krunica. Otisak zuba šalje se u zubni laboratorij, privremena krunica ili most pokrivat će zub dok trajna krunica ili most ne budu spremni. Jednom kad je trajna krunica ili most spreman, cementirat će se na pripremljeni zub.

Cirkon-keramika naslovna zirconio ceramica
Cirkon keramičke krunice

Rok trajanja - trajnost zubnih krunica i mostova

Rok trajanja zubnih krunica prije svega ovisi od pacijenta do pacijenta te mnogim drugim faktorima poput: kvaliteta izrade, materijal izrade, životnih navika pacijenata i naravno, onaj nezaobilazni dio, održavanja redovne i pravilne oralne higijene. Još jedan vrlo važan faktor za dugotrajnost mosta ili krunice su upravo zubi koji imaju ulogu nosača protetskog rada. Krunice i mostovi svoju zadaću mogu obavljati dugi niz godina kada ih pacijent redovito održava. Ponekad se može dogoditi mehaničko oštećenje krunice ili mosta koje su uzrokovali nagli udarac, škripanje ili škrgutanje zubima, posebice noću. Tada se rad može sanirati i bez da se izrađuje novi.

Brojna iskustva pacijenata kroz godine su pokazala da pravilno postavljen most ili krunica mogu trajati i do 15 godina. Najčešće je to dulje od deset godina uz kvalitetnu oralnu njegu i redovne posjete stomatologu. Često kod pacijenata zavlada pogrešno mišljenje da jednom kada se postave trajni fiksni protetski radovi njihovi novi zubi su potpuno zaštićeni i da se neće pokvariti. Trebate biti svjesni da su naši izbrušeni zubi ispod navlaka i dalje podložni stvaranju karijesa. S obzirom na to da je te zube i teže temeljito očistiti četkanjem preporučuje se intenzivna njega i higijena, posebice kod najosjetljivijih područja kao što su spojevi krunica i prostor između zuba.

Kvalitetno održavanje zubnih krunica i mostova

Kvalitetna oralna higijena koja uključuje četkicu za zube i interdentalnu četkicu te pravilnu tehniku upotrebe istih je ključna kako bi mogli doprijeti do svih utora i prostora u usnoj šupljini. U Smile Studiu svaki pacijent nakon završene krunice ili mosta dobije detaljna uputstva kako pravilno upotrebljavati četkicu i interdentalne četkice.

Čišćenje zubnih implantata - pulizia degli impianti dentali
Interdentalne četkice

 Ako se ne pridržavate uputa vrlo lako možete osjetiti negativne posljedice koje uzrokuju bakterije nastale od naslaga hrane i pića. To dalje dovodi do upala zubnog mesa i samog zuba koji je nosač krunice ili mosta. Zato dođite na redoviti pregled u stomatološku ordinaciju barem dva puta godišnje radi čišćenja, pregleda i kontrole. Vaš će stomatolog najbolje zamijetiti stvari koje vi možda još niste. Naš stručni tim svojim znanjem, iskustvom i stručnošću stoji na raspolaganju svima koji žele riješiti ovaj ili bilo koji drugi dentalni problem. Radujemo se vašem upitu.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!