Liječenje upale zuba

Koji su najčešći zahvati oralne kirurgije?

Stomatolog može odlučiti da li je pacijentu potreban oralno-kirurški zahvat kada njegove stomatološke potrebe nadilaze opseg čišćenja, ispuna ili drugih zahvata koji spadaju u konzervativnu stomatologiju. Kirurške zahvate izvodi opći stomatolog educiran za kirurgiju, oralni kirurg, maksilofacijalni kirurg, specijalist parodontologije, uz pomoć higijeničara ili drugih asistenata. Pacijentima se često daje lokalna, oralna ili u zahtjevnijim slučajevima intravenozna (IV) sedacija kako bi se postupak mogao izvesti u potpunosti bez boli.

Najčešći oralno-kirurški zahvati

Kako se stomatološka istraživanja i tehnologija poboljšavaju, broj oralno-kirurških zahvata koji su dostupni pacijentima nastavljaju rasti. Mogućnosti poboljšanja izgleda, osjećaja i funkcije zubi i okolnih tkiva gotovo su neograničene. Međutim, neki od najčešćih postupaka uključuju vađenje zuba, postavljanje zubnih implantata, operacije mekih tkiva kao i korektivne operacije čeljusti.

1. Vađenje zuba/vađenje umnjaka

Oralna kirurgija može biti potrebna za vađenje zuba ako je zub puknuo ili je previše razoren kaijesom. Jedna od najčešćih vrsta vađenja zuba je vađenje umnjaka. Vađenje zuba ponekad je potrebno i kao dio ortodontske terapije kako bi se napravilo mjesta za druge zube. Pacijentima se obično daje lokalni anestetik za uklanjanje boli tijekom postupka.

Vađenje umnjaka najčešći je od svih stomatoloških kirurških zahvata. Budući da prosječna usta nemaju prostora za dva dodatna zuba straga, većini ljudi će trebati oralni kirurg da im ukloni umnjake. Nakon što zubar vidi vaše rendgenske snimke, može reći trebate li i kada izvaditi umnjake. Napredak posljednjih godina učinio je vađenje umnjaka ugodnijim i nježnijim nego ikad prije, a razdoblja oporavka najkraća su ikad.

2. Ugradnja zubnih implantata

Zahvat ugradnje zubnih implantata uključuje zamjenu oštećenog ili nedostajućeg korijena zuba titanskim umetkom u obliku vijka. Na vijak se pričvršćuju umjetni zubi koji funkcioniraju i izgledaju kao pravi zubi. Zubni implantati dobra su alternativa protezama i mostovima koji ne bi bili mogući bez prirodnih korijena zuba. Unutar čeljusne kosti postavlja se implantat, a pritom će možda trebati koristiti različite tehnike, kao što su nadogradnja zubne kosti, kako bi se osiguralo pravilno postavljanje i zacjeljivanje. Zubni implantati značajno poboljšavaju kvalitetu života pacijenata. Mogu se samouvjereno smiješiti i normalno žvakati hranu. Implantat radi jednako dobro, ako ne i bolje, od vaših prirodnih zuba.

Zubni implantati

3. Korektivne operacije čeljusti

Mnoge oralne probleme zapravo uzrokuje čeljust. Iako o tome možda nećete odmah razmišljati, loše poravnata čeljusna kost može otežati aktivnosti poput jedenja, govora i disanja. Ako sama ortodoncija ne može pravilno poravnati čeljust i zube, operacija čeljusti može biti dobra alternativa. Operacija čeljusti, također poznata kao ortognatska kirurgija, može poboljšati način na koji pacijentova čeljust radi i može čak poboljšati vanjski izgled lica. Također olakšat će grickanje, žvakanje, gutanje i govor, a ujedno može ublažiti bol u temporomandibularnom zglobu (TMJ).
Vaš stomatolog vam može reći mogu li se vaši simptomi poboljšati korektivnom operacijom čeljusti.

4. Operacije mekih tkiva

Mnogi oralno-kirurški zahvati uključuju manipulaciju mekih tkiva kako bi se postigao željeni ishod. Graftovi mekog tkiva dodaju više tkiva određenim područjima unutar usta i mogu se koristiti za smanjenje osjetljivosti zaraženog područja, prekrivanje korijena koji je izložen, spriječavanje recesije desni, estetsko poboljšanje ili sprječavanje budućih problema.

Druge operacije mekog tkiva uključuju uklanjanje bolesnog tkiva desni i bakterija koje mogu dovesti do parodontitisa, što je poznato kao gingivektomija. To se često radi u kombinaciji s gingivoplastikom, koja uključuje kirurško preoblikovanje tkiva desni u kozmetičke ili funkcionalne svrhe. Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Oralna kirurgija izvrstan je način poboljšanja izgleda i funkcionalnosti zuba. Kako biste osigurali lijep i zdrav osmijeh, i dalje je važno redovito četkati zube i čistiti ih koncem, ograničiti unos slatke hrane te otići na kontrolne preglede i profesionalno čišćenje zubi kod stomatologa dvaput godišnje.

Kakve god bile vaše potrebe, u Smile studiu imamo rješenje za sve vaše oralne probleme zato slobodno nas kontaktirajte u bilo kojem trenutku i dogovorite svoj termin i prvi besplatni pregled.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!