Najčešći uzroci zubobolje

Koji su najčešći uzroci zubobolje?

Zubobolja može biti vrlo jaka bol. Ako ste ikada doživjeli zubobolju onda znate da nije ugodna. Bol u zubima je jedan od najčešćih razloga zašto ljudi posjećuju svog stomatologa. Zubobolja se obično može lako liječiti, a u mnogim slučajevima može se i spriječiti.

Zubobolja se može manifestirati na mnogo načina, kao što su upaljene i nadražene desni, loš okus u ustima zbog infekcije, glavobolja, groznica, bol zbog pritiska na desni i akutna, pulsirajuća ili neprestana bol u ustima. Ako osjećate stvarnu bol u zubu i to vam ometa svakodnevnicu, pročitajte koji su najčešći uzroci zubobolje, pet glavnih uzroka i kako brzo doći do olakšanja.

1. Karijes

Najčešći uzrok zubobolje kod djece, tinejdžera i odraslih je karijes. Do karijesa dolazi kada bakterije u plaku proizvode kiseline koje napadaju zubnu caklinu. To se događa kada se konzumira hrana i piće koje sadrže šećer. Zubi imaju tri sloja: tvrdi vanjski sloj (caklina), srednji sloj (dentin) i središnji dio zuba (pulpa) koji ima živce i krvne žile. Što je više slojeva zahvaćeno karijesom, veća je šteta.

Proizvedene kiseline često napadaju zube i do 20 minuta nakon jela. S vremenom te kiseline uništavaju zubnu caklinu i na kraju uzrokuju karijes. Svakodnevno četkanje i čišćenje interdentalnim četkicama pomoći će smanjiti ovaj rizik, kao i redoviti stomatološki pregledi svakih šest mjeseci. Redoviti stomatološki pregledi mogu pomoći u izbjegavanju boli i skupljih tretmana jer se potencijalni problemi rano otkrivaju.

Stadiji karijesa

2. Bolest desni

Bolest desni može uzrokovati bol, kao i crvene, osjetljive i krvareće desni. Bolest desni obično je uzrokovana nakupljanjem plaka. Postoje 2 glavna stadija bolesti desni: gingivitis i parodontitis. Gingivitis je rani stadij bolesti desni koja, ako se ne liječi, može dovesti do parodontitisa (tzv. parodontoza). Parodontoza uzrokuje upalu zubnog mesa i koštanog tkiva što zauzvrat dovodi do oticanja, gubitka kosti oko zuba i tupe boli. Uklanjanje zubnog plaka je imperativ za smanjenje rizika od bolesti desni. Redovitim četkanjem zuba i čišćenjem koncem znatno ćete smanjiti rizik, kao i redovitim stomatološkim pregledima.

3. Nezgode

Nesreće često rezultiraju slomljenim ili okrhnutim zubima, što može uzrokovati bol, osobito kada napuknuće ili lom zuba dođe do živca. Nesreće koje se dogode tijekom sporta mogu se spriječiti nošenjem štitnika za zube izrađenog po mjeri pacijenta. Kako bi se izbjegla mogućnost ozljede zuba zbog drugih vrsta nesreća, važno je održavati dobru rutinu oralnog zdravlja, uključujući korištenje paste za zube s fluorom.

Slaba caklina može se prirodno ojačati ako joj se za to daju potrebne hranjive tvari i minerali. To uključuje konzumaciju puno tamnog lisnatog povrća, mliječnih proizvoda i hrane bogate proteinima. Gazirana pića i sokove treba izbjegavati i zamijeniti vodom.

4. Bruksizam

Glavni uzroci škrgutanja zubima koji pogađaju i djecu i odrasle su stres, tjeskoba, napetost, ljutnja i frustracija. Bruksizam može oštetiti vaše zube ako je prisutan tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Za posljedicu ima prekomjerno opterećenje na tkiva koja podupiru vaše zube i može uzrokovati bol ne samo u zubima, već i u čeljusnim zglobovima i mišićima.

5. Impaktirani umnjaci

Nepravilno postavljeni ili impaktirani umnjaci koji ne uspijevaju potpuno izbiti kroz desni ponekad mogu uzrokovati bol. Ovo stanje se obično događa kada nema dovoljno mjesta za nicanje zuba ili kada vrši dodatni pritisak na susjedne zube. Djelomično iznikli umnjaci također se vrlo teško čiste. Hrana često može zapeti što s vremenom može uzrokovati karijes. Često se može javiti oticanje ili upala desni s oštrom, dugotrajnom boli.

Iako može postojati više razloga za vašu mučnu zubobolju, dobra je vijest da se mnogi gore navedeni uzroci zubobolje mogu u potpunosti spriječiti. Prakticiranjem odgovarajuće oralne higijene, izbjegavanjem neugodnih navika kao što je stiskanje zubima i zakazivanjem redovitih posjeta stomatologu, svaka se zubobolja može riješiti. U Smile studiu nudimo sveobuhvatne usluge dentalne skrbi kako bismo vam pomogli da brzo dobijete olakšanje koje trebate zato dogovorite svoj pregled već danas.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!