Koji je proces ugradnje zubnih implantata i koliko dugo traje oporavak?

Nedostatak jednog ili nekoliko zubi najuspješnije i najdugovječnije se može riješiti upravo ugradnjom zubnog implantata. Ali, čini nam se kako je baš proces ugradnje implantata većini ljudi najzanimljiviji dio cijele terapije iz nekoliko razloga. Prvo, pacijente zanima boli li ugradnja implatata I koliko dugo će trajati cijeli proces ugradnje, kako bi se unaprijed pripremili na razinu neugode koji mogu očekivati. Također, važna je I druga stvar koja dolazi nakon završenog postupka, a to je razdoblje koje je potrebno za oporavak nakon same ugradnje implantata jer moramo isplanirati potencijalno bolovanje I znati koliko nam je dana potrebno za mirovanje kako bi terapija bila uspješna. Upravo iz ovog razloga detaljno ćemo opisati cijeli proces ugradnje zubnih implantata, I dati vam savjete kako se najbrže oporaviti od operacije.  

Proces ugradnje zubnih implantata

Nakon što se odlučite za ugradnju zubnih implantata krećemo sa konzultacijama I inicijalnim pregledom. Ovim korakom želimo dobiti jasnu sliku o zdravlju vaših zubi I transparentno vam objasniti cijeli proces terapije . U ovom koraku ćemo dogovoriti kompletnu cijenu kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja nakon što smo sve završili, i kako biste znali što plaćate I koji je proces terapije od prvog do zadnjeg koraka. Nakon prvog pregleda I konzultacija dogovoriti ćemo konačni datum ugradnje zubnih implantata.

Prvi posjet kod ugradnje zubnih implanata

Krećemo sa davanjem anestezije kako bi cijelo iskustvo prošlo poptuno bezbolno. Nakon što anestezija počne djelovati počinjemo sa usadnjom prvog dijela implantata u kost. Neugoda koju možete očekivati je eventualni zvuk bušenja I to je sve. Ukoliko je moguće, na tek postavljene implantate odmah ćemo postaviti privremeno protetsko rješenje kako bi mogli normalno jesti I žvakati. Prednost za postavljenje privremenog rada imaju I pacijenit koji ugrađuju implantate na vidljivom području kao što su prednji zubi.   Za prvi posjet, to bi bilo to. Što se tiče vremenskog perioda radi se o otprilike 30 –45 minuta.

Nakon što smo ugradili prvi dio implantata rastajemo se na neko vrijeme, točnije 3 mjeseca ako ste ugradili implantat u  donju čeljust  I do 6 mjeseci kod gornje čeljusti, jer moramo ostaviti implantate da miruju u kosti kako bi u potpunosti srasli s njom. Ovaj period može kod nekih pacijenata biti kraći a kod nekih I duži, no o tome će odlučiti vaš stomatolog.  Dok implantati odmaraju, prekriveni su sluznicom I nevidljivi u usnoj šupljini.  

Važno je napomenuti da je  kod nekih pacijenata moguće odmah kod prvog posjeta ugraditi i kapice čime se smanjuje broj posjeta u ordinaciju što je posebno pogodno za naše pacijente koji putuju iz udaljenih lokacija.

Drugi posjet kod ugradnje zubnih implantata

Ukoliko kapice nije moguće ugraditi kod prvog posjeta, po isteku 3 ili 6 mjeseci ponovno dogovaramo susret. Kod ovog posjeta tada “otvaramo” implantate I otklanjamo sluznicu iznad njih kako bi postavili kapice. Kapice služe kako bi meko tkivo oko istih zacijelilo I formiralo se na način koji će kasnije estetski najbolje oponašati prirodno “izlaženje” zuba iz zubnog mesa. Kapice ostaju 15-20 dana nakon čega ih skidamo. 

Treći posjet kod ugradnje zubnog implantata

Kod ovog posjeta skidamo kapice i uzimamo otisak na osnovu kojeg ćemo izraditi finalno protetsko rješenje, odnosno umjetni zub ili zube. Sam proces uzimanja otiska traje oko 30 minuta.  

Četvrti posjet kod ugradnje zubnog implantata

Nakon tjedan dana laboratorij će izraditi finalni zamjenski zub koji ćemo pričvrstiti na dio implantata koji je u potpunosti srastao za kosti I sluznicom. Ovo je ujedno I zadnji korak kod ugradnje zubnog implantata. Sama ugradnja traje svega 20 – 30 minuta ovisno o tome radi li se u ugradnji jednog ili više implantata. Nakon što je zahvat završen s vama ćemo proći kroz detaljne upute oko održavanja implantata I dogovoriti sljedeći termin kako bi provjerili da sve ide po planu

Koliko dugo traje oporavak nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon što je cijeli proces ugradnje implantata iza vas, sigurno se pitate koliko dugo će vam trebati da se vratite na staro. Ono što je jako važno napomenuti je činjenica da je oporavak bitan dio cijele terapije te ga  morate ga shvatiti ozbiljno I dopustiti vašem tijelu da se u potpunosti oporavi kako bi I sama terapija bila uspješnija.

Oporavak nakon prve posjete I ugradnje implantata u kost

Prvi korak u kojem stavljamo implantat u kost je ujedno I najteži korak za samog pacijenta. Nakon ugradnje možete očekivati sljedeće:

  • Bol 

Nakon zahvata I prestanka djelovanja anestezije većina pacijenata početi će osjećati  blagu nelagodu u području na kojem je napravljen zahvat. U većini slučajeva nema potrebe za uzimanjem tableta protiv bolova jer se radi o blagoj neugodi, ali ako je bol jača preporučamo uzimanje tablete protiv boli. Vrlo je vjerojatno da ćete već drugi dan nakon zahvata osjetiti manju bol I neće biti potrebe za daljnjim uzimanjem tableta. 

  • Oteklina

Oteklina će biti prisutna prva dva dana nakon zahvata, a zatim bi se trebala postupno smanjivati. Preporučujemo da odmah nakon zahvata stavljate hladne obloge na lice, a prema potrebi nastavite I nekoliko narednih dana. Veličina otoka ovisiti će o veličini zahvata I o tome koliko ste konstantni kod apliciranja hladnih obloga. 

  • Krvarenje

Blaga sukrvica može biti prisutna nekoliko sati nakon zahvata

Što izbjegavati prvih 7-14 dana nakon ugradnje zubnog implantata?

Prvih par dana nakon operacije važni su kako bi se vaše tijelo u potpunosti oporavilo. Nemojte zaboraviti da, iako se radi o rutinskom zahvatu,  vaše tijelo treba vremena za prilagodbu. Prvih nekoliko dana nakon ugradnje implantata preporučujemo da:

  • Izbjegavate tjelesni napor

Znamo kako će se neki od vas isti dan htjeti vratiti u teretanu ili krenuti na trčanje ili nogomet, ali u ovom slučaju preporučamo da stisnete pauzu. Prvih 2-3 dana nakon ugradnje implantata izbjegavajte naporne aktivnosti kao što su trčanje ili recimo dizanje utega.  Joga, hodanje I lagano istezanje neće biti problem, ali sa svime ostalime pričekajte barem do tjedan dana nakon zahvata. 

  • Nemojte konzumirati vruću hranu I napitke

Osim što možete opeći sluznicu, vruća hrana I napitci mogu naštetiti desnima I dovesti do prekomjernog krvarenja

  • Izbjegavajte tvrdu, hrskavu ili ljepljivu hranu

Par dana nakon ugradnje implantata ne preporučamo jesti primjerice pečenog odojka I grickati hrskavu kožicu kao ni uživati u orašastim plodovim ili ljepljivoj hrani kao što su gumeni bomboni ili bijeli kruh. Ovakva vrsta hrane naštetiti će desnima I potaknuti prekomjerno krvarenje. Naš savjet je da se držite tekuće hrane, barem prvih tjedan dana

  • Nemojte pušiti

Znamo da će okorjeli pušači nevoljko gledati na ovaj savjet, ali morate biti svjesni da pušenje remeti normalan proces ozdravljenja I povećava rizik od problema s implantatom I infekcije. Ako ste pušač, suzdržite se od pušenja barem 48 sati nakon zahvata

  • Izbjegavajte alkohol

Prvih 24 sata ne preporučamo konzumiranje alkoholnih pića. Razlog leži u tome što alkohol otežava proces oporavka ali I ometa djelovanje antibiotika I lijekova koje vam je prepisao stomatolog. 

  • Pažljivo sa četkanjem

Savjetujemo da prvih par dana ne dirate četkicom područje na kojem je napravljen zahvat ali I dalje detaljno čistite ostale zube.  Ukoliko je stomatolog preporučio, možete koristiti I vodicu za ispiranje usta kroz određeni period.

Ovime smo prošli kroz cijeli proces ugradnje zubnog implantatakroz postoperativni proces te oporavak u prvih 2 tjedna. Nakon što je implantant u potpunosti zacijelio ponaša se kao pravi zub, a vi se možete vratiti svom standardnom životu i raditi sve što ste radili i prije. Sad napokon možete uživati u hrani koju ste zbog nedostatke zuba  možda izbjegavali i napokon se široko nasmijati jer vam ništa više ne nedostaje. Ukoliko imate pitanja javite nam se ili rezervirajte svoj besplatni pregled na kojem ćete o svemu još jednom detajno proći s našim stomatolozima i provjeriti da li je ugradnja zubnog implantata rješenje za vas.  Više informacija pronađite na https://smilestudio.hr/zubni-implantati/Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!