Razlika između zubnih implantata, krunica i mosta

Koja je razlika između implantata, krunice i mosta?

Ako ste doživjeli komplikacije sa zubima ili vam nedostaje jedan ili više zuba, jedan od prvih koraka za vraćanje vašeg oralnog zdravlja na pravi put je određivanje tretmana koji vam je potreban. Zubne krunice, mostovi i implantati stomatološki su radovi koji vam mogu poboljšati izgled vašeg osmijeha kao i vratiti funkcionalnost zubi. Saznajte razliku između zubnih krunica, mostova i implantata te kako vam svaka od njih može pomoći da vratite prekrasan osmijeh.

Što su zubne krunice?

Namjena: Pokrivanje i obnavljanje oštećenog zuba bez vađenja.

Zubne krunice među pacijentima se nazivaju i zubne kapice ili zubne navlake. Svrha zubne krunice je prekriti postojeći zub te poboljšati izgled, funkciju i čvrstoću pokvarenog ili slomljenog zuba. Krunica se postavlja preko izbrušenog zuba kako bi se prikrio postojeći nedostatak i kako bi se uklopila među ostale zube. Isto tako krunice za zube se također mogu koristiti u kombinaciji sa zubnim implantatima kada se krunica postavlja povrh implantata.

Krunica će izvornom zubu dati njegov prirodni oblik, snagu i veličinu te ga zaštititi od daljnjeg propadanja. Za razliku od implantata, krunice se cementiraju na prethodno obrađeni zub brušenjem. Mogu se odabrati različiti materijali krunica, od cirkon-keramičkih, staklo-keramičkih do metal-keramičkih, ovisno o mjestu postavljanja i estetskim potrebama (prednji ili stražni zubi), specifičnim okolnostima slučaja i financijskim mogućnostima. Više o usporedbi materijala izrade krunica možete pročitati OVDJE.

Većina zubnih krunica trajat će oko 10 do 15 godina, ali važno je da tijekom tog vremena održavate kvalitetnu oralnu higijenu i redovito posjećujete svog stomatologa kako biste bili sigurni da krunica još uvijek odgovara namjeni.

Postupak ugradnje zubnih krunica

Što su zubni mostovi?

Namjena: Zamjena jednog ili više zuba koji nedostaju sidrenjem na postojeće zube.

Svrha zubnog mosta je nadomještanje zuba koji nedostaju. Mostovi se ponekad nazivaju i lažni zubi ili umjetni zubi. Most se pričvršćuje na postojeće zube s obje strane praznine koju ostavlja zub koji nedostaje. Može se koristiti za nadomjestak jednog ili više zuba koji nedostaju, ali mora postojati preostali zub s obje strane mosta da bi se na njega mogao pričvrstiti.

Postavljanje zubnog mosta ne zahtijeva operaciju i obično je financijski isplativije rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaje. Pacijenti mogu očekivati da će pravilno postavljen zubni most trajati oko 10 do 15 godina ili duže ako se o njemu dobro brine, odnosno ako se održava redovita oralna higijena.

zubni most

Što su zubni implantati?

Namjena: Zamjena nedostajećeg zuba s potpuno funkcionalnim implantatom ugrađenim u vašu čeljust.

Zubni implantat je sidro u obliku vijka koji se koristi kao umjetni korijen zuba. Ugrađuje se u čeljusnu kost ispod zubnog mesa kako bi pružio čvrstu i trajnu osnovu za umjetni zub (protetski nadomjestak). Zubni implantati mogu se koristiti u kombinaciji sa zubnim krunicama (krunica će biti pričvršćena na vaš ugrađeni implantat) za nadomjestak jednog zuba i s mostom za nadomjestak više zuba.

Glavna razlika koju implantati pružaju jest da se ne oslanjaju na druge zube kao krunice i mostovi. Implantati će vam dati najprirodniji izgled, a istovremeno će Vam ponuditi vrhunsku kvalitetu kako vašoj sposobnosti žvakanja tako i vašem osmijehu. Nakon ugradnje zubnih implantata, važno je da svakih šest mjeseci posjećujete svojeg stomatologa radi kontrole implantata. Većina zubnih implantata trajat će cijeli život, ali morat ćete slijediti savjete svog stomatologa o tome kako se brinuti za svoj zubni implantat.

Ugradnja implantata s krunicom

Ukratko, svaki slučaj je različit od drugoga pa je teško reći da će jedna nadoknada nužno biti bolja od druge. Od najnovije tehnologije i upotrebe kvalitetnih materijala pa sve do odgovorne upotrebe anestetika, u Smile studiu dajemo sve od sebe kada je u pitanju pružanje odgovarajućih mogućnosti terapija našim pacijentima kako bi im pružili najpotpuniji osmijeh. Za više informacija o zubnim krunicama, mostovima i implantatima kontaktirajte nas i rezervirajte termin već danas.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!