Žuti zubi

Kako spriječiti da zubi požute?

Ako ste zabrinuti zbog boje svojih zuba, vaš stomatolog je najbolja osoba s kojom možete razgovarati. On vam može dati savjete o tome kako izbjeći mrlje i poboljšati svoju oralnu higijenu ili razgovarati o kozmetičkim opcijama koje će vam pomoći da dobijete bjelji osmijeh.

Zašto zubi žute?

Ne postoji samo jedan razlog zašto zubi žute. Različiti uzroci mogu imati različita rješenja, stoga je razumijevanje zašto vam se to događa prvi korak do bjeljeg osmijeha. Žuta boja zubi koju vidite može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

Dentin

U pitanju je mekši sloj zuba ispod zaštitne cakline. Dentin ima žućkastu nijansu, dok je caklina prirodno bijela. Zubi s debljom caklinom obično izgledaju bjelji.

Ako imate prirodno tanju caklinu zbog genetike ili je istrošena karijesom ili kiselom erozijom, više žute nijanse dentina će se vidjeti. Trošenje cakline je vjerojatnije s godinama, zbog čega naši zubi izgledaju žućkastije kako starimo.

Plak

Bakterije koje se nakupljaju na zubima stvaraju ljepljivi sloj koji se naziva plak. Ako se to ne ukloni redovitim četkanjem i čišćenjem koncem, može se stvrdnuti u zubni kamenac. Plak i zubni kamenac su blijedožute boje, ali mrlje od hrane i pića mogu ih s vremenom učiniti tamnijima. Plak se obično može držati pod kontrolom dobrom oralnom higijenom, ali ako se stvrdne u kamenac, može se ukloniti samo profesionalnim čišćenjem u stomatološkoj klinici.

Hrana i piće

Uobičajeni razlozi zbog kojih zubi postaju žuti ili tamniji su mrlje od hrane i pića, pušenja i drugih izvora. Nije teško prepoznati koja hrana i piće mogu uzrokovati mrlje. Mrlje i diskoloracija nastaju kada pigmenti iz hrane i pića prodru kroz caklinu i zamrljaju mekši dentin ispod površine. Te se mrlje ne mogu ukloniti četkanjem, ali tretmani poput izbjeljivanja zubi mogu biti učinkoviti u njihovom uklanjanju.

Izbjeljivanje zubi rezultati prije i kasnije

Kako spriječiti da zubi požute i ostanu bijeli i sjajni?

Kao i svaki problem s vašim zubima, bolje je spriječiti nego liječiti mrlje i promjenu boje. Iako se promjena boje zuba ne može uvijek izbjeći, osobito za zube koji prirodno žute, možete poboljšati svoje šanse za održavanje bijelog osmijeha na sljedeći način:

Izbjegavajte uobičajene izvore mrlja na zubima
Održavajte kvalitetnu i redovitu oralnu higijenu
Izbjegavajte mrlje i promjenu boje konzumacijom hrane i pića koja imaju jake ili tamne pigmente, kao što su:

 • kava
 • čaj
 • crno vino
 • gazirana pića
 • voćne sokove
 • umake od rajčice i curryja
 • cikla

Ako se ne želite u potpunosti odreći svoje omiljene hrane i pića, možete smanjiti njihov utjecaj ispijanjem vode nakon svakog zalogaja ili gutljaja, dodavanjem mlijeka u čaj i kavu ili pijenjem kroz slamku kako biste smanjili kontakt tekućine s prednjom stranom zubi.

Pušenje također može obojiti vaše zube, kao i povećati rizik od bolesti desni i ozbiljnih oralnih zdravstvenih problema kao što je rak usne šupljine.

Promjena boje zuba također može biti nuspojava nekih lijekova. To obično rezultira tamnijim zubima koji nisu prikladni za tretmane izbjeljivanja zubi, stoga uvijek provjerite nuspojave ili razgovarajte sa svojim liječnikom o promjeni lijeka.

Pridržavajte se dobre oralne higijene

Održavanje zubi i desni čistima pomaže u sprječavanju nakupljanja plaka, što može uzrokovati da zubi izgledaju žuto. Karijes i erozija također mogu istrošiti zubnu caklinu, pokazujući žuti dentin ispod. Za održavanje dobrog standarda oralne higijene, preporučujemo:

 • četkajte zube barem dva puta dnevno po dvije minute
 • koristite pastu za zube s fluorom koja pomaže u zaštiti vaših zuba
 • zamijenite četkicu za zube ili glavu električne četkice svaka 3 mjeseca
 • čistite interdentalnim četkicama između zuba jednom dnevno
 • pijte puno vode tijekom dana, osobito vode iz slavine koja sadrži fluor
 • smanjiti slatku i kiselu hranu i piće
 • redovito idite na stomatološke preglede i profesionalno čišćenje zuba
 • pokušajte prestati pušiti

Ako želite ukloniti mrlje sa svojih zuba, rezervirajte konzultacije s našim stomatolozima kako biste saznali više o izbjeljivanju zubi, ljuskicama i drugim tretmanima koje pružamo u našim ordinacijama.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.