Pušenje

Kako duhan utječe na oralnu sluznicu?

Pušenje izaziva niz promjene u usnoj šupljini. Promjene obično zahvaćaju cijelu sluznicu usne šupljine, ali su ipak najizraženije na sluznici tvrdog i mekog nepca.

Bez obzira u kojem se obliku uživa (cigarete, cigara, lula), duhan djeluje na sluznicu zbog vrućine koja nastaje njegovim izgaranjem i dima u kojem se nalaze produkti nedovoljnog izgaranja duhana.

U dimu se nalaze katranske smole, pitidinske baze i amonij koje taj katran sadržava, zatim ugljični dioksid, nikotin i nekad kancerogene tvari (benzpyren, benzperylen, radioaktivni nikal, rdioaktivni polonij i dr.)

Dugotrajna iritacija navedenim produktima pušenja izaziva zamućenje i zadebljanje sluznice. Vrućina koja nastaje pušenjem najčešće izaziva promjene na tvrdom nepcu na kojem se javlja upala. Tvrdo nepce sadrži i niz malih žlijezda koje uslijed vrućine dima propadaju.

Oblik duhanskog proizvoda i utjecaj na sluznicu

Oblik duhanskog proizvoda koje se puši određuje dio sluznice koji pati od promjena.

Pušenje cigareta najviše djeluje na sluznicu jezika i može izazvati njegovo pečenje, dok na nepcu izaziva zamućenje i zadebljanje sluznice.

Sok cigare, koju pušač obično grize, dolazi do dna usne šupljine i izaziva zadebljanje te sluznice.

Pušenje lule izaziva najviše promena na sluznici nepca. Vrućina lule može opeći i kutove usta i izavati promjene.

Utječe li količina popušenih cigareta na sluznicu?

Za nastanak promjena koje uzrokuje pušenje također je važna učestalost pušenja u toku dana, količina popušenih cigareta, duljina pušačkog staža i dob osobe, te kada je počela pušiti.

Veće promjene mogu se, naravno, uočiti kod osoba koje su rano počele pušiti (još u djetinjstvu), koje imaju duži pušački staž, puše kontinuirano te ako je količina popušenog duhana velika.

S obzirom na vrstu duhanskog proizvoda, čini se da najveće promjene izazivaju cigare, manje cigarete, a najmanje lula. Značajnu promjenu pri nastanku promjena ima i individualna otpornost sluznice pa će tako kod jednog pušača promjene biti vrlo slabe, a kod drugog vrlo jake. Od simptoma koje osobe mogu osjetiti su pečenje nepca i jezika, a kasnije se može javiti i bolnost istih dijelova. Česta promjena je zadebljanje sluznice za koje je najnepovoljnije kad se javi na sluznici dna usne šupljine, zbog mogućnosti prerastanja u zloćudnu tvorbu.

Autor: Damir Mikšić, dr. stom.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!