Zamijenite zubne proteze implantatima

Kada zamijeniti proteze zubnim implantatima

Mnogi ljudi odabiru proteze kao rješenje kod gubitka zubi i poboljšanje kvalitete života, žvakanja, izgleda i oralnog zdravlja. Međutim, s vremenom se može pojaviti potreba za njihovom zamjenom. U nastavku ćemo vam objasniti zašto i kada zamijeniti proteze zubnim implantatima.

Preporuča se razmisliti o zubnim implantatima u slučajevima kada:

  • Vaše zubne proteze ne mogu se prilagoditi vašim ustima.
  • Dosta vam je neprikladnih, labavih proteza koje vam nadražuju desni.
  • Imate višestruko teško oštećene, slomljene zube i zube koji vam nedostaju.
  • Vaši zubi se klimaju zbog uznapredovale bolesti desni (parodontitis).
  • Vaši zubi su pretjerano istrošeni škripanjem (bruksizam).

Zubni implantati učinkovitije su rješenje od proteza

U suvremenoj stomatologiji smatra se da su zubni implantati za većinu pacijenata optimalna metoda zamjene nedostajućih zuba. Također su praktičnije i trajnije rješenje od proteza te osiguravaju veću kvalitetu života, a evo i zašto:

Zubni implantati su dugoročno rješenje

Zubni implantati nude dugoročnu i često doživotnu zamjenu za prirodne zube koji nedostaju. Svaki implantat sastoji se od titanijskog vijka koji je duboko ugrađen u čeljusnu kost. Kada su kost i desni uspješno zarasli, vijak se nadogradi prilagođenom krunicom koja se uklopi s ostalim prirodnim okolnim zubima. Zubni implantati mogu trajati doživotno ukoliko ih se ispravno čisti i održava. Zbog toga je vrlo važna kvalitetna oralna higijena i redovite kontrole kod stomatologa.

Zubna proteza s druge strane ima znatno kraće trajanje i treba je zamijeniti svakih 5 do 8 godina.

Ugradnja implantata s krunicom

Proteze su pokretne, dok su zubni implantati fiksni

Kada razmatramo održavanje protetskih nadomjestaka, proteze se smatraju lošijim rješenjem za bezubost u usporedbi s implantatima. Zubne proteze zahtijevaju redovito uklanjanje radi čišćenja i održavanja tamo gdje zubni implantati i mostovi zahtijevaju samo dnevnu rutinu čišćenja četkicom dva puta, koncem i interdentalnim četkicama – slično kao bilo koja druga prirodna njega zuba koju preporučuje stomatolog.

Iako je moguće privremeno popraviti položaj vaše proteze, taj se postupak smatra neugodnim i često nesigurnim. Zubne proteze imaju tendenciju pomicanja i lako mogu dovesti do osjećaja srama i nelagode čak i kada obavljate jednostavne stvari kao što je jelo ili čak i osnovni razgovor.

Zubni implantati sprječavaju daljnje oštećenje preostalih prirodnih zuba i desni

Budući da proteze nisu fiksne ili trajne, postoji nekoliko stvari kojih možda niste svjesni kada uspoređujete ova dva tretmana. Nažalost, ako ste dulje vrijeme nosili proteze, vjerojatno je da su vam se desni nažalost smanjile. Kako proteze leže na rubovima vaših usta, uobičajeno je da se kost postupno skuplja zbog nedostatka potpore prirodnih zuba i općeg trošenja. Za usporedbu, zubni implantati su ugrađeni u čeljust, tako da se daljnji gubitak kosti te oštećenja desni i usta mogu u potpunosti izbjeći.

All On 4 koncept – fiksni most na implantatima

Za razliku od klasičnih totalnih proteza, All-on-4 metoda trajno je rješenje za zdraviji osmijeh za cijeli život. All-on-4 vam omogućuje da odmah zamijenite protezu i dobijete nove zube u samo 24 sata.

Zubni implantati All On 4 dizajnirani su da trajno zamijene kompletan niz zuba u čeljusti. Nakon što se uklone svi oštećeni zubi, u čeljust se ugrađuju 4 titanijska implantata koji podupiru fiksnu zubnu protezu, odnosno most. Nakon postavljanja, vaši će zamjenski zubi izgledati, ponašati se i funkcionirati kao vaši prirodni zubi.

Ovaj tretman je popularan jer se privremeni most postavlja odmah, tako da pacijenti mogu odmah nadomjestiti zube koji nedostaju. Stražnji implantati postavljeni su pod nagnutim kutom kako bi pružili potrebnu potporu i pomogli u prevladavanju nedostataka kosti. Više o All On 4 metodi možete pročitati OVDJE.

Za razliku od zubnih proteza, zubni implantati se neće pomicati, kliziti, olabaviti ili promijeniti oblik. Vjerojatno ćete otkriti da hrana ne ostaje zarobljena u vašim zubnim implantatima kao što bi moglo biti s protezama. Moći ćete jesti svu hranu sa svojim implantatima, bez obzira na potrebnu snagu zagriza, tako da se možete konačno oprostiti od svih ograničenja u prehrani koja ste možda uveli zbog problema s protezom.

Važno je napomenuti da mnogi pacijenti koji su ugradili zubne implantate osjećaju značajna poboljšanja u svom samopouzdanju i kvaliteti života. Zubni implantati mogu vam pomoći da se ponovno zaljubite u svoj osmijeh, što može imati ogromne koristi za vaše mentalno zdravlje i dobrobit. Želite li saznati više o All on 4 konceptu kao i ostalim potencijalnim rješenjima, dogovorite svoj prvi besplatni pregled u Smile studiu kako bi preobrazili vaš osmijeh i vaš život.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!