Kada se i zašto odlučiti na totalnu zubnu protezu i koje sve opcije postoje za mene?

Gubitak svih zubi emocionalno je i fizički izazovan događaj koji utječe na nekoliko aspekata vašeg života. Osim fizičkog dijela, kao što je nemogućnost žvakanja hrane, kada se nađete u situaciji da ste zbog bolesti ili nekog drugog razloga izgubili većinu ili sve zube, najviše će stradati samopouzdanje. Dobra vijest je da danas, zahvaljujući modernoj stomatologiji, postoji niz opcija za nadomještanje izgubljenih zuba, a najbolji je način upravo totalna proteza

Pitanje koje se postavlja vezano uz ovu temu je, kako odabrati najbolju opciju između svih dostupnih? Kako bismo vam pomogli pri odabiru, napisali smo današnji blog u kojem ćemo obraditi sva pitanja koja imate; od uzroka gubitka svih zubi zubi do pitanja kada i zašto se odlučiti na zubnu protezu, te detaljno opisati sve opcije koje postoje

Razlozi potpunog gubitka zubi

Potpuni gubitak zubi ili kao ga još nazivamo edentulizam, može biti uzrokovan različitim faktorima koji variraju ovisno o dobnim skupinama, jer da, potpuni gubitak zubi može se dogoditi svakome, neovisno u godinama, iako su neke skupine definitivno podložnije nastanku ovog problema

Kod adolescenata i djece potpuni gubitak zubi je velika rijetkost, a najveći je razlog gubitka zubi trauma, koja se desi zbog padova i lomova uslijed igre ili prilikom sportskih događanja. Edentulizam je relativno je rijedak i kod odraslih ljudi srednje životne dobi. Učestalost edentulizma kod odraslih varira ovisno o različitim čimbenicima, uključujući oralno zdravlje pojedinca, genetske predispozicije, životni stil, socioekonomske čimbenike i pristup stomatološkoj skrbi

Skupina koja je najčešće podložna potpunom gubitku zubi su osobe starije životne dobi. Naime, učestalost edentulizma kod starijih osoba može biti prilično visoka i varira o različitim čimbenicima kao što su pojava parodontalne bolesti, genetske predispozicije i opće zdravlje, jer zdravstvena stanja poput dijabetesa, srčanih bolesti i osteoporoze mogu utjecati na oralno zdravlje i povećati rizik od gubitka zubi. Također, starenjem, kosti čeljusti gube gustoću i volumen, što dodatno pogoršava stabilnost zuba. Kombinacija tih faktora čini starije osobe podložnijima gubitku zuba i edentulizmu. 

Zašto se odlučiti na stavljanje totalne proteze?

Nedostatak svih zubi, neovisno o razlogu iz kojeg se dogodio, ima značajan utjecaj na osobu na različitim razinama, uključujući fizičko, emocionalno i socijalno područje

Postavljanje totalne proteze donosi niz prednosti i koristi za pacijenta. Evo nekoliko razloga zašto je važno staviti totalnu protezu u slučaju potpunog gubitka zuba:

 • Obnavljanje funkcije žvakanja: Totalna proteza omogućuje osobi da ponovno efikasno žvače hranu, što poboljšava prehrambene navike i nutritivni status.
 • Obnova estetike osmijeha: Nedostatak svih zuba može utjecati na izgled lica i osmijeh. Totalna proteza vraća volumen licu i osigurava prirodan izgled osmijeha, poboljšavajući samopouzdanje i socijalnu interakciju.
 • Očuvanje zdravlja kostiju čeljusti: Korištenje totalne proteze pomaže u očuvanju gustoće kostiju čeljusti. Nedostatak zuba može uzrokovati resorpciju kosti, ali proteza pruža potrebnu potporu i stimulaciju kosti, što smanjuje gubitak kosti čeljusti.
 • Prevencija komplikacija: Nedostatak zuba može dovesti do različitih oralnih problema poput upala desni, stomatitisa i infekcija. Stavljanje totalne proteze može pomoći u sprječavanju tih komplikacija i održavanju oralnog zdravlja.
 • Poboljšanje govora: Gubitak zuba utječe na izgovor određenih zvukova i riječi. Totalna proteza poboljšava govornu sposobnost osobe, omogućujući joj jasniji i tečniji govor.

Odluku o postavljanju totalne proteze donosimo uz savjetovanje sa stomatologom, koji će procijeniti individualne potrebe i ciljeve pacijenta te osigurati najbolje moguće rješenje, a u daljnjem dijelu bloga donosimo vam opcije totalnih proteza koje postoje kako biste se upoznali sa svojim mogućnostima i upitali stomatologa za onu koja vam je najinteresantnija. 

Koje opcije totalnih proteza postoje i koje su njihove prednosti i nedostaci?

Klasične totalne proteze

Klasična totalna proteza koristi za nadomještanje svih zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti. Izrađena je od akrilnog materijala i prilagođena je anatomiji čeljusti pacijenta. Klasična totalna proteza standarna opcija za nadomještanje svih zubi koja je ujedno i najpovoljnija, ali nažalost ima i najviše nedostataka.

Prednosti klasične totalne proteze

 • Cjenovna pristupačnost: Klasične totalne proteze financijski su pristupačnije od drugih zubnih nadomjestaka sa implantatima, zbog materijala kojeg koriste
 • Jednostavna izrada: Proces izrade klasične totalne proteze relativno je jednostavan i brz u usporedbi s drugim vrstama zubnih nadomjestaka.
 • Bezbolna aplikacija: Postavljanje klasične totalne proteze je bezbolno i ne zahtijeva kirurške zahvate poput implantata.
 • Reverzibilna opcija: Uspoređujući s drugim zubnim nadomjestima, poput implantata, klasične totalne proteze mogu se lakše ukloniti i zamijeniti ako je potrebno.Nedostaci klasične totalne proteze

Iako je klasična proteza čest izbor pacijenata koji pate od bezubosti, nakon korištenja ove opcije pacijenti se često uvijek požale na iste probleme:

 • Nestabilnost: Klasične totalne proteze mogu biti manje stabilne u usporedbi s drugim zubnim nadomjescima poput implantata. Kako se oslanjaju samo na sluznicu usne šupljine, pacijenti vrlo često imaju osjećaj da će proteza ispasti ili da “pleše”po ustima zbog čega im je teško normalno govoriti, jesti i smijati se
 • Gubitak okusa: Budući da klasične totalne proteze pokrivaju nepce, vrlo čest problem je i gubitak osjeta okusa hrane
 • Potreba za prilagodbom: Klasične totalne proteze zahtijevaju dugotrajnu prilagodbu, osobito u pogledu ugriza i stabilnosti.
 • Ograničenja u prehrani: Osobe koje nose klasične totalne proteze često imaju poteškoća s hranom koja je tvrđa ili ljepljivija, jer proteze mogu biti manje stabilne u takvim situacijama.
 • Potreba za redovitim održavanjem: Klasične totalne proteze zahtijevaju redovito održavanje i čišćenje kako bi se spriječile infekcije i očuvala oralna higijena.

Implantatno potpomognute proteze

Druga opcija za nadomještanje svih zubi je; implantatno potpomognuta proteza. Radi se o zubnim protezama koje kombiniraju elemente klasične totalne proteze s dentalnim implantatima radi povećanja stabilnosti, sigurnosti i udobnosti proteze. Opcija proteze potpomognute implantatima je puno bolji izbor od klasične proteze iz nekoliko razloga.

Prednosti implantatno potpomognute proteze

 • Povećana stabilnost: Dentalni implantati pružaju čvrstu osnovu za protezu, čineći je stabilnijom tijekom žvakanja, govora i drugih svakodnevnih aktivnosti. To pomaže u sprečavanju pomicanja proteze i osigurava veću sigurnost i samopouzdanje kod nošenja proteze.
 • Bolja funkcionalnost: Zahvaljujući većoj stabilnosti, osoba koja nosi implantatno potpomognutu protezu može efikasnije žvakati hranu, što poboljšava prehrambene navike i nutritivni status.
 • Prirodan osjećaj: Implantatno potpomognute proteze pružaju osjećaj sličan prirodnom zubnom luku, jer implantati djeluju kao zamjena za korijene izgubljenih zuba. To rezultira prirodnijim osjećajem i boljom funkcijom u usporedbi s klasičnim totalnim protezama.
 • Očuvanje kosti čeljusti: Dentalni implantati stimuliraju rast i očuvanje kosti čeljusti, što može spriječiti resorpciju kosti i smanjiti rizik od gubitka volumena kosti.
 • Estetski aspekt: Implantatno potpomognute proteze pružaju bolju estetiku osmijeha, jer se implantati integriraju s kosti i omogućuju prirodan oblik i položaj proteze u ustima.

Nedostaci implantatno potpomognute proteze

 • Financijski trošak: Implantatno potpomognute proteze obično su skuplje od klasičnih totalnih proteza zbog troškova dentalnih implantata i kirurških zahvata.
 • Dulje vrijeme tretmana: Postavljanje dentalnih implantata može zahtijevati više vremena od postavljanja klasične proteze, jer uključuje kirurški zahvat za postavljanje implantata i vrijeme za cijeljenje kosti prije postavljanja proteze.
 • Potreba za dostatnom gustoćom kosti: Za uspješnu integraciju dentalnih implantata potrebna je odgovarajuća gustoća i kvaliteta kosti čeljusti. Nedostatak gustoće kosti može ograničiti mogućnosti za postavljanje implantata.

Unatoč nekim nedostacima, implantatno potpomognute proteze pružaju značajne prednosti u odnosu na klasične totalne proteze, posebno u pogledu stabilnosti, funkcionalnosti i estetike. 

All-on-4 ili All-on-6 proteze - najoptimalnije rješenje za bezubost

Na prvu vam se možda čini kako morate izabrati između financijski prihvatljivog rješenja koje ima mnoge mane i opcije koja je fantastični izbor ali je i znatno skuplja.   Istina je, na sreću, potpuno drugačija. Dentalna industrija konstantno napreduje i pokušava napraviti kombinaciju koja će pacijentima ponuditi efikasno rješenje koje će objediniti dvije opcije, na prvu potpuno suprotne. Upravo to je revolucija u industriji; all-on-4 i all-on- koncept.

“All-on-4” i “All-on-6” koncepti su inovativne dentalne tehnike koje se koriste za nadomještanje svih zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti pomoću dentalnih implantata. Ove tehnike su razvijene kako bi pružile stabilno i funkcionalno rješenje za pacijente koji su izgubili veći broj ili sve zube u čeljusti. Ako ih usporedimo sa standardnom ocpijom proteza potpomognutih sa implantatima, all-on-4 ili all-on-6 proteze su bolje opcije iz nekoliko razloga:

 • Manji broj implantata: All-on-4 i All-on-6 proteze koriste manji broj implantata u usporedbi s tradicionalnim implantatno potpomognutim protezama. Ovo smanjuje broj potrebnih kirurških zahvata, skraćuje vrijeme tretmana i čini postupak jednostavnijim i manje invazivnim.
 • Brži postupak: Zahvaljujući manjem broju implantata, postupak postavljanja All-on-4 ili All-on-6 proteza obično je brži i manje složen u usporedbi s postupkom implantatno potpomognutih proteza. To znači manje vremena provedenog u stomatološkoj ordinaciji i brže vrijeme oporavka.
 • Financijska dostupnost: Manji broj implantata znači i manje troškove tretmana, što All-on-4 i All-on-6 proteze čini financijski pristupačnijima za mnoge pacijente u usporedbi s tradicionalnim implantatno potpomognutim protezama.
 • Pogodno za manje gustoće kostiju: All-on-4 i All-on-6 proteze mogu biti bolji izbor za pacijente s manje gustoće kostiju čeljusti, jer su implantati postavljeni pod optimalnim kutem i koriste se za maksimalno iskorištavanje dostupne kosti.
 • Stabilnost i funkcionalnost: Iako koriste manji broj implantata, All-on-4 i All-on-6 proteze pružaju zadovoljavajuću stabilnost i funkcionalnost, omogućujući pacijentu efikasno žvakanje hrane, sigurno govorenje i povjerenje u svakodnevnim aktivnostima.

Da rezimiramo. Klasične totalne proteze, iako su najpopularnija opcija nadomještanja svih zubi, također su i najstarija opcija, te imaju najveći broj nedostataka. Puno bolja opcija su proteze potpomognute implantatima zbog svoje sigurnosti i dugotrajnosti kao i estetskog izgleda. Nedostatak ove opcije je ipak znatno viša cijena. Optimalna opcija koja objedinjuje prednosti klasične totalne proteze i proteze potpomognute implantatima, je all-on-4 ili all-on-6 proteza. 

Nadamo se kako smo uspjeli odgovoriti na najčešća pitanja vezana uz izbor totalnih proteza i pomogli vam kod izbora rješenja koje će vama najbolje odgovarati. Prilikom odabira totalne zubne proteze, najprije razgovarajte sa svojim stomatologom kako biste razumjeli sve opcije i prilagodili ih svojim potrebama i ciljevima kao i mogućnostima. 

Posjetite nas u Smile studiju u dogovorite besplatne konzultacije i pregled kako bismo zajedno pronašli optimalno rješenje za nadomještanje svih zubi i poboljšali kvalitetu vašeg života te vratili osmijeh i samopouzdanje na vaše lice. 

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.