zubne proteze

Jesam li premlad za zubne proteze?

Bilo da je zbog ozljede ili uslijed nekog dentalnog problema, gubitak zuba jako utječe na samopouzdanje. Ako imate praznine u osmijehu zbog nedostatka više zuba, proteza bi mogla biti rješenje za vas. Zubne proteze ne treba povezivati isključivo s dubokom starošću. Razlog tome je što moderne proteze izgledaju prirodnije od nekadašnjih. U nastavku bloga pročitajte koje vrste proteza postoje i kako uz njihovu pomoć možete povratiti samopouzdanje.

Kakve sve zubne proteze postoje?

Tri su uobičajene vrste proteza:

Djelomične proteze – zamijenite jedan zub ili nekoliko zuba, pričvršćenih kopčama na zdravim zubima

Pune proteze – nadomještaju gornju ili donju čeljust zuba, pričvršćene na desni

Proteze na implantatima – pune ili djelomične proteze podržane jednim ili više zubnih implantata

Proteze su izrađene od materijala koji je dizajniran da izgleda što sličnije prirodnim zubima. Vaš stomatolog može uskladiti nijansu djelomičnih proteza s ostatkom zuba ili možete odabrati nijansu koju želite za pune proteze.

S obzirom na mobilnost, proteze mogu biti mobilne ili polufiksne. Mobilne proteze ne stoje čvrsto na svom ležištu, odnosno na gornjoj i donjoj čeljusti i zahtijevaju duže privikavanje. Posebno može biti izazovna proteza za donju čeljust. Polufiksne proteze pričvršćuju se na zubne implantate i znatno su naprednije rješenje. Odlična osobina proteza na implantatima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja, ali isto tako kada ih nosimo su sigurno učvršćene i jednostavno se skidaju i stavljaju najčešće ‘klik’ metodom. Više o polufiksnim protezama možete pročitati u našem članku Polufiksne proteze na implantatima – učinkovito rješenje za prirodan i bezbrižan osmjeh.

Ako pak želite u potpunosti fiksno rješenje onda je tu koncept All-on-4. To podrazumijeva ugradnju 4 implantata na koje se fiksira most.

Prilikom preporuke mogućnosti zamjene zuba ne uzimamo u obzir samo vašu dob, već i vaše ciljeve, očekivanja, mogućnosti, zdravlje zuba i druge čimbenike.

Kako proteze vraćaju samopouzdanje

Osmijeh i proteza

Privikavanje na život s protezama može potrajati. Moguće su poteškoće u govoru i osjećaj viška sline u ustima. Međutim, s vremenom ćete se početi navikavati na govor, jesti određenu hranu i još mnogo toga. S mnogim napredovanjima u stomatologiji, postoje prikladnije i ljepše opcije proteza zbog kojih ćete se osjećati sigurnije u svoju odluku. Kvalitetne proteze ponekad se ne mogu razlikovati od pravih zuba pa drugi neće niti znati da ih nosite.

Zapamtite da nisu proteze to što će vas postarati. Praznine u osmijehu zbog nedostatka zuba mogu uzrokovati da usne, obrazi i mišići lica izgube potporu i tako dovesti do prerano ostarjelog izgleda.

Naši iskusni stomatolozi reći će vam sve o mogućnostima zamjene zuba i protezama. Također ćemo vas informirati jeste li dobar kandidat za zubne implantate ili zubni most. U Smile Studiu ohrabrujemo pacijente da odaberu najbolji način za vraćanje izgubljenog osmijeha.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!