Stomatologija - Grane stomatologije

Grane stomatologije – koje su i čime se bave?

GRANE STOMATOLOGIJE

Naziv stomatologija u korijenu sadrži grčku riječ stoma što u prijevodu znači usta. Ona je znanost o ustima, s time da joj veći dio fokusa usmjeren na zube, jer s njima imamo najviše problema. Kako se kroz povijest povećavalo znanje o strukturama u ustima, zubima, njihovim odnosima, tako su se razvijale posebne grane stomatologije. U ovom blogu ćemo ih nabrojati  i pojasniti koja se čime bavi.

 • Dentalna antropologija i morfologija
 • Restaurativna stomatologija
 • Endodoncija
 • Gnatologija
 • Dječja stomatologija
 • Oralna higijena i preventivna stomatologija
 • Ortodoncija
 • Parodontologija
 • Oralna kirurgija
 • Stomatološka protetika
 • Oralna medicina

Dentalna antropologija i morfologija

Dentalna antropologija i morfologija bave se anatomijom i funkcijom usne šupljine te razvojem zubi. One istražuju genetski utjecaj na razvoj zuba te stečene i nasljedne promjene na zubnim tkivima i zubima.

Restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija jedna je od osnovnih disciplina klasične dentalne medicine, a bavi se liječenjem karijesa.  Saniramo ga ispunima ili plombama i keramičkim “ispunima”. Nekada su se koristili amalgamski (sivi metalni) ispuni, no posljednjih godina prevladavaju bijeli kompozitni ispuni. Oni su zdraviji i lijepo izgledaju.

Endodoncija

Endodoncija  je stomatološka disciplina koja se brine o zdravlju zubne pulpe i nastoji je što duže održati živom i aktivnom. Pulpa je izrazito bitna tijekom rasta zubi jer zub kroz nju dobiva sve potrebno za razvoj.

Gnatologija

Gnatologija proučava odnos između donje i gornje čeljusti, kontakata između gornjih i donjih zubiju (zagriz), čeljusnih zglobova, mišića koji pokreću čeljust i živaca koji sve to kontroliraju. Gnatologija će vam zatrebati ako patite od bruksizma i škrgutanja zubima.

Dječja stomatologija

Dentalni problemi kod djece - Problemi dentali nei bambini

Dječja stomatologija kako joj sam naziv kaže, bavi se liječenjem i preveniranjem bolesti zuba kod najmlađih sve do adolescentske dobi. Vrlo je važno da roditelji od najmanjih nogu nauče dijete da se briga oko zubi mora voditi te da redovito održava oralnu higijenu. Prvi posjet stomatologu trebao bi biti između 2. i 3. godine života kada izađu svi mliječni zubi.

Oralna higijena i preventivna stomatologija

Oralna higijena i preventivna stomatologija obuhvaćaju čišćenje zubnog kamenca s poliranjem zubi, pjeskarenje zubi te fluoridaciju i impregnaciju zubi posebnim pastama koje pridonose boljem održavanju oralne higijene.

Ortodoncija

Ortodoncija se bavi korigiranjem urođenih dentalnih i skeletnih anomalija kako bi se uspostavio pravilan zagriz. Ortodontskom terapijom ne rješavaju se samo estetski već i funkcionalni i zdravstveni problemi poput povećanog trošenja zuba ili bolova u mišićima i zglobovima.

Parodontologija

Parodontologija se bavi liječenjem bolesti zubnog mesa, čeljusne kosti i pripadajućih ligamenata. Najčešći uzrok parodontopatija je zubni plak. Djelovanjem bakterija iz zubnog plaka i kamenca dolazi do upale zubnog mesa, gingive, kojeg nazivamo gingivitis. Ako se gingivitis ne liječi, bakterije će nastaviti napredovati u dublje dijelove potpornog dijela zuba i izazvati parodontitis.

Oralna kirurgija i implantologija

Oralna kirurgija je specijalistička grana u polju stomatologije koja se bavi dijagnostikom, konzervativnim i kirurškim liječenjem bolesti zuba, čeljusti, usne šupljine i bliskih okolnih područja, te plastično rekonstruktivnim zahvatima. Oralna implantologija je stomatološka disciplina bazirana na oralnoj kirurgiji i stomatološkoj protetici.

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika bavi se nadomještanjem izgubljenih zuba i mekih dijelova usne šupljine. Nadomještanje izgubljenih zuba moguće je pomoću fiksnih i mobilnih proteza. Protetski radovi izrađuju se posebnim tehnikama u dentalnim laboratorijima na temelju otisaka koji se uzimaju u ordinacijama i dostavljaju u laboratorije.

Oralna medicina

Stomatološka disciplina koja se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti sluznice usta, žlijezda slinovnica i oralnim bolnim sindromima. Područje oralne medicine  posvećeno je bolestima koje se primarno javljaju u ustima, kao infekcije, ozljede, bolesti povezane s imunološkim poremećajima, manifestacijama  bolesti usta  kao posljedicom sistemskih bolesti  i sistemske terapije.

Nadamo se da smo vam malo približili grane stomatologije. Obratite nam se s povjerenjem jer kakav god vaš problem bio, imamo način da ga riješimo. Prepustite se u iskusne ruke našeg stručnog tima.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!