Digitalna stomatologija - Odontoiatria digitale

Digitalna stomatologija – 4 prednosti za uspješniju terapiju

U posljednje vrijeme razvoj novih tehnologija unaprijedio je i olakšao naš svakodnevni život. Isto se dogodilo i u stomatologiji. S razvojem digitalnih tehnologija došlo je do velikog napretka u stomatološkim tretmanima i terapijama. To je posebno izraženo u području doživljaja, odnosno iskustva pacijenta, zbog kraćeg trajanja terapije i manje neugode prilikom zahvata. 

Što je to digitalna stomatologija? 

Digitalna stomatologija znači korištenje dentalne tehnologije i uređaja koji koriste računalne ili digitalne komponente. Tradicionalna stomatologija, s druge strane, koristi mehaničke ili električne postupke.

Računalna tehnologija omogućuje stomatološkim ordinacijama dodatno poboljšanje skrbi o pacijentima. Prije svega, digitalna stomatologija smanjuje ručne korake kod stomatoloških zahvata. Iz tog razloga stomatolozi mogu osigurati učinkovitiji i automatiziran proces terapije.

Vrste tehnologije digitalne stomatologije

U modernoj stomatološkoj ordinaciji danas su se ustalile razne dijagnostičke i terapijske tehnike koje zahtijevaju korištenje računalno upravljane tehnologije.

Digitalna stomatologija u ordinaciji

Digitalni rendgen i ortopan

Za razliku od klasičnog rendgena, digitalno rendgensko snimanje emitira i do 90% manje zračenja. Ono nam služi za detaljan prikaz svih anatomskih struktura zuba i čeljusti.

Za suvremenu dijagnostiku koriste se 3D digitalni rendgen i 2D digitalni ortopan. Ovi uređaji korisni su za precizno definiranje terapija i zahvata individualno prilagođenih pojedinom pacijentu i njegovom zatečenom stanju. 

Prednost ovih tehnologija je što nije potrebno ugovaranje dodatnog prethodnog termina jer snimanje digitalnim ortopanom i izrada rendgenskog snimka traje samo nekoliko minuta. 

3D CBCT snimanje traje 30 sekundi po svakoj čeljusti, a kod 2D digitalnog ortopana traje oko deset sekundi. Snimak odmah po završetku snimanja pacijent može dobiti na CD-u ili na e-mail adresu.

3D digitalni rendgen omogućava nam uvid u unutarnje stanje zuba i okolnog tkiva. Na taj način možemo otkriti probleme koje nije moguće uočiti prilikom redovnog stomatološkog pregleda. To je vrlo korisno prilikom primjerice implantološke terapije kada je prije zahvata potrebno precizno utvrditi stanje čeljusne kosti – jesu li zdrave, čvrste te ima li dovoljno volumena za ugradnju implantata.

Glavne prednosti CBCT (CT s konusnim zrakama) uređaja su:

  • visoka rezolucija i jasnoća slike 
  • kratko vrijeme izlaganja zračenju  
  • vrlo mala doza zračenja 

CT rendgenska snimka nužna je kad imamo veće zahvate oralne kirurgije jer je potreban precizan uvid u anatomsku strukturu kosti, zglobova i maksilarnih sinusa.

3D intraoralni skener

U Smile Studiu koristimo intraoralni skener 3Shape TRIOS koji nam služi za:

  1. Prikaz stanja i lakšu komunikaciju prilikom prvog pregleda.
  2. Uzimanje otiska prilikom izrade protetskih radova. Na ovaj način otisak uzimamo brže, jednostavnije i mnogo ugodnije za pacijenta, jer više ne moraju zagristi u otisne mase. Osim toga, otisak dobiven intraoralnim skenerom je maksimalno precizan, što osigurava kvalitetu i preciznost protetskog rada.
  3. Koristimo ga i kako bi mogli uspoređivati prethodnu i sadašnju situaciju na način da preklapamo stari i novi snimak, a program nam omogućava prikazivanje promjena na zubima (pomaci, potrošenost griznih površina i slično).

 

Intra-oralne kamere

Intra-oralne kamere omogućuju stomatolozima da vide jasne i precizne snimke usta. Oblikovana poput štapića, kamera može povećati slike na ekranu računala u stvarnom vremenu. To omogućuje pacijentima da jasno vide što zubar radi ili na što konkretno misli kad im objašnjava.

Osim toga, intraoralna kamera može pružiti detaljan prikaz teško vidljivih područja u ustima. To pomaže u preciznom identificiranju problema poput puknuća zuba.

U današnje vrijeme 3D skeneri sve više zamjenjuju intra-oralne kamere jer omogućuju stvaranje snimaka i još niz drugih funkcija.

CAD/CAM tehnologija (računalno potpomognut dizajn i izrada protetskih nadomjestaka)

Računalno potpomognuti dizajn i 3D ispis učinili su učinkovitijim dizajn i izradu zubnih nadomjestaka. Takve restauracije uključuju ​​keramičke krunice, zubne mostove ili ljuskice za zube.

Računalno podržana digitalna stomatologija omogućuje stomatolozima da puno brže i preciznije dizajniraju, izrađuju i postavljaju zubne nadoknade. Restauracije izrađuju zubni laboratoriji, a proces može potrajati do 3 tjedna. Nova tehnologija, međutim, omogućava da pacijent može dobiti konačni rad puno brže, u roku od jednog tjedna.

CAD CAM tehnologija

Prednosti digitalne stomatologije

Razvoj novih tehnologija i tehnika u stomatologiji nudi brojne prednosti za pacijente, uključujući:

1. Precizne dijagnoze stanja

Stomatolozi mogu koristiti tehnike digitalne stomatologije za preciznu identifikaciju, dijagnosticiranje i liječenje oralnih bolesti u ranim fazama te precizno planiranje buduće terapije. Za razliku od tradicionalnih rendgenskih slika, digitalne radiografske slike i CBCT snimke mogu se povećati. Iz tog razloga mogu prikazati pacijentove zube i okolne strukture sa puno više detalja.

2. Kraće trajanje i niži troškovi terapije

Umjesto tjedana čekanja da laboratorij napravi restauraciju, danas isto može biti gotovo u nekoliko dana. Nadalje, digitalne snimke odmah su dostupne laboratorijima. Također, pacijenti ne moraju čekati da se izrade snimke i lako ih mogu vidjeti na ekranu.

3. Poboljšano iskustvo pacijenata

Digitalno snimanje također je omogućilo stomatolozima da smanje upotrebu tradicionalnog materijala za otiske koji je mnogim pacijentima neugodan. Umjesto uzimanja otisaka, stomatolog sada može jednostavno skenirati vaše zube 3D skenerom. To znači da nećete morati zagristi u otisni materijal. Općenito, mnogim je pacijentima uporaba 3D skenera znatno ugodnija.

4. Učinkovitija komunikacija

Digitalno snimanje također omogućuje našim stomatolozima suradnju s drugim stručnjacima i zubnim laboratorijima. Po potrebi to se čak može dogoditi dok je pacijent još u ordinaciji. Osim toga, 3D otisci zuba mogu se poslati radi trenutne povratne informacije o postupcima i planiranim restauracijama.

Svrha digitalne stomatologije je ubrzati, olakšati i poboljšati procese koji vode do zdravog i lijepog osmijeha. Također, još jedan važan cilj novih tehologija u dentalnoj medicini je povećati ugodu i zadovoljstvo pacijenata. Ipak smo mi tu radi vas. Stoga, ako želite doživjeti modernu, bržu i kvalitetniju stomatološku uslugu koja je orijentirana na dobrobit pacijenta, javite nam se s povjerenjem.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!