Dentalni implantat

Dentalni implantat

Za nedostatak jednog zuba, postoje dva moguća rješenja problema.

Prvi je način izrada mosta, a drugi način je ugradnja implantata. U ovom tekstu pokušat ćemo vam objasniti o čemu se radi i kada se koristi koje od tih rješenja.

Što je to implantat?

Implantat je koštani usadak koji nadomješta izgubljeni zub a napravljen je od visokokvalitetnog materijala (titana). Dentalni implantat se sastoji od nekoliko dijelova. Osnovni dio ugrađuje se u kost i možemo reći da imitira korijen zuba. Nakon nekog vremena na implantat se stavlja drugi dio koji služi kao poveznica između implantata i protetskog nadomjestka, odnosno krunice. Detaljnije o dijelovima implantata možete saznati na članku „Zubni implantat i ostali dijelovi implantološkog kompleta“

U kojim slučajevima se koristi?

Ugradnjom implantata trajno riješavamo nedostatak jednog, više ili svih zuba.. Implantati se ponašaju kao prirodni zubi te vraćaju sve oralne funkcije u svoje prvobitno stanje. Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni i za mlađi izgled.

Glavni uvjet je imati dobru, zdravu i kvalitetnu kost. Osim što izgledaju i funkcioniraju poput prirodnog zuba, implantat nadomješta zub bez žrtvovanja cjelovitosti susjednih zuba.

Proces implantološke terapije

1. Liječnički pregled

Kako bi stomatolog utvrdio jeste li kandidat za implantološku terapiju mora obaviti detaljne pretrage koje uključuju analizu 3D rendgenološke snimke čeljusti, stanja sluznice u ustima na mjestu gdje se planira ugraditi implantat, stanja svih zubiju i procjene općeg zdravstvenog stanja. U smile studiu koristimo i 3D skeniranje koje nam dodatno pomaže u planiranju vaše terapije.

2. Ugradnja implantata

Radi se o malom kirurškom zahvatu koji je bezbolan jer se izvodi pod lokalnom anestezijom i traje od 30-45 min. Više o samom procesu ugradnje možete čitati na linku „Zubni implantati i postupak ugradnje“

Nakon usađivanja slijedi period od 3 do 6 mjeseci u kojem implantat ostaje u kosti i “miruje” dok u potpunosti ne sraste s kosti, nakon čega se ide u fazu izrade protetskog rješenja. Ovaj period može biti duži ili kraći što ovisi od slučaja do slučaja, a o njemu odlučuje terapeut. Za to vrijeme implantat se nalazi unutar kosti i prekriven je sluznicom, te je “nevidljiv” u usnoj šupljini. Tijekom tog vremena vezivanja implantata, pacijent može imati privremeno rješenje.

3. Uzimanje otiska

Nakon isteka vremena u kojem je implantat mirovao, implantati se “otvaraju”. Otklanja se sluznica iznad njih i postavljaju se kapice koje služe kako bi meko tkivo oko istih zacijelilo i formiralo se na način koji će kasnije estetski na najbolji način kopirati prirodno “izlaženje” zuba iz zubnog mesa. Kapice ostaju 15-20 dana nakon čega se skidaju i uzima se otisak na osnovu kojega se izrađuje definitivno protetsko riješenje. Uzimanje otiska traje 30-45 minuta, a od 3-7 dana je potrebno da se prema njemu u zubotehničkom laboratoriju izradi krunica.

4. Fiksiranje protetskog rada

U ovom koraku koji traje 20-45 minuta, postavlja se novi zub koji će svojim izgledom i funkcionalnošću trajno nadomjestiti nedostatak prirodnog. Stomatolog će vas educirati o načinu održavanja implantata i novog zuba.
Više o načinu održavanja implantata ćemo uskoro napisati članak sa temom „Održavanje implantata“.

Na postotak i dugovječnost uspjeha implantološke terapije utječe niz faktora o kojima možete više pročitati u našem blogu „Je li zubni implantati rješenje za cijeli život“ i „Koji je postotak uspješnosti implantološke terapije“

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.