Dr. D. Mikšić i pacijentica

Bezbolna stomatologija – mit ili stvarnost?

Činjenica je da više od 60% osoba diljem svijeta osjeća određeni strah od posjete stomatologu. Za većinu osoba stomatološki zahvati predstavljaju bol i nelagodu. To je razlog zašto se mnogi boje posjetiti stomatologa radi svojih problema sa zubima. Oni koji su doživjeli bolna iskustva tijekom prethodnih stomatoloških zahvata postaju nervozni pri pomisli na daljnju stomatološku skrb.

Međutim, s napretkom tehnologije u raznim sektorima, napredovala je i stomatologija. Mnogi stomatolozi sada tvrde da pružaju dentalne tretmane bez boli koristeći različite napredne tehnologije. Ovo je odlična vijest za pacijente koji su anksiozni oko ovog pitanja.

Što je bezbolna stomatologija?

Kao što naziv sugerira, bezbolna stomatologija je opcija da se vaši oralni medicinski zahvati i operacije rade s minimalnom dozom boli ili gotovo bez boli.

Bezbolna stomatologija često se naziva i sedacija. To je zato što se u ordinacijama koje slijede filozofiju bezbolne stomatologije, ponekad koristi blagi i sigurni oblik sedacije kako bi se pacijent smirio prije izvođenja složenijih stomatoloških zahvata. Proces pomaže u ublažavanju anksioznosti pacijenta, kao i umrtvljenju područja gdje se postupak izvodi.

Tehnološka evolucija instrumenata i postupaka dovela je do toga da uz suvremene stomatologe osjećate znatno manju bol i traumu za razliku od razdoblja pred 10-15 godina.

Neki od ključnih metoda koje stomatolozi koriste kako bi stomatološke tretmane učinili bezbolnim i manje traumatičnim uključuju:

  • Kompozitne i keramičke ispune: Ranije, za postavljanje ispuna, stomatolozi su koristili metalne amalgamske plombe. Nekada su uklanjali velik dio zuba kako bi napravili čvrst temelj za ispun. Međutim, u većini slučajeva uočeno je da je zub postao slabiji i skloniji pucanju. U današnje vrijeme stomatolozi koristi kompozitne i porculanske ispune koje su manje invazivne od metalnih. Osim toga, ove plombe ne zahtijevaju od stomatologa duboko bušenje u zub, jer se te plombe obično učvršćuju uz pomoć ljepila i bolje prijanjaju uz zub.
  • Mikro iglice i sedacija: sada stomatolozi koriste kontroliranu dozu sedacije i vrlo tanke igle kako bi uklonili bol tijekom izvođenja zahvata. Ranije su injekcije bile bolne.

Stomatologija bez boli: je li to mit ili stvarnost?

Da, istina je. Zbog napretka u stomatologiji većina stomatoloških tretmana više nije bolna.

Stomatolozi sada mogu pružati bezbolne tretmane svojim pacijentima uz pomoć naprednih alata i tehnika. Uz sve ove napretke u stomatologiji, možemo reći da stomatologija bez boli više nije fikcija, već je činjenica.

Prednosti stomatoloških zahvata bez boli

Nekoliko je prednosti odabira stomatoloških zahvata bez boli, kao što su:

  • Smanjen broj posjeta ordinaciji: stomatolog bez boli često nudi kombinirane mogućnosti liječenja kako bi se smanjila potreba za ponovnim posjetom ordinaciji.
  • Poboljšan odnos stomatolog-pacijent: kada su stomatološki zahvati bezbolni, osoba se opušta i u velikoj mjeri smanjuje se njezina tjeskoba.
  • Povećane šanse za prihvaćanje optimalnog liječenja: kada pacijenti nemaju tjeskobe u vezi stomatološkog zahvata, vjerojatnije je da će prihvatiti preporuke o liječenju zuba koje je dao njihov stomatolog.

Bezbolna stomatologija u Smile studiu

Najvažniji aspekt bezbolne stomatologije važniji je od farmakološkog, a to je postupanje s pacijentom. S velikom pažnjom pristupamo svakom pacijentu i uzimamo u obzir njegove psihološke i emocionalne potrebe.

U Smile studiu naš je glavni cilj olakšati pacijentu zahvat koji je pred njim. Većina čimbenika koji stoje iza dentalne anksioznosti i odontofobije potaknuti su boli ili percepcijom boli.

U našoj Smile ordinaciji cilj nam je prije svega pronaći optimalno rješenje za svakog pacijenta. Vaše će probleme uvijek rješavati kvalificirano osoblje uz najmoderniju tehnologiju i opremu zbog koje ćete se i sami uvjeriti da bezbolna stomatologija kod nas nije mit, već stvarnost.

U našoj ordinaciji želimo da budete maksimalno opušteni, a mi se nadamo da ćemo tome doprinijeti personaliziranim pristupom, profesionalnim timom, ugodnim interijerom i mirnom atmosferom kojima nastojimo ugoditi svim vašim čulima.

Želimo naglasiti da prilikom naših zahvata upotrebljavamo lokalnu anesteziju što jamči potpuno bezbolne postupke, stoga obratite nam se s povjerenjem.

Smile Studio
SmileStudioDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.