apikotomija

Apikotomija – spas za zub kada endodontska terapija ne daje razultate

Apikotomija (grč. Apex, apicis – vrh i Extomia – isjecanje, rezanje) ili resekcija zuba je kirurški zahvat pri kojem se uklanja upalni sadržaj iz kosti u području vrha zuba, zajedno sa vrškom korijena. Ovim se zahvatom istovremeno organizam oslobađa upalnog procesa i spašava se zub.

Kada se izvodi apikotomija

Apikotomija se izvodi nakon što su iscrpljene sve mogućnosti konzervativnog liječenja korijenskih kanala, a upala je i dalje prisutna, i onda kada je to posljednji način kako bi se spasio zub.

Kada zaboli zub pod fiksnim protetskim nadomjestkom, tj. pod nosačem krunice ili mosta, koji je liječen ranije, ovo je jedini postupak kojim se može sačuvati zub, a samim time i  protetska nadoknada. 

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, te je apsolutno bezbolan. Traje 30 do 60 minuta, ovisno o kojem zubu se radi.

Kako bi stomatolog znao treba li izvršiti apikotomiju ili ne, potrebno je napraviti rendgensku snimku u 3 dimenzije i obaviti klinički pregled. Apikotomija se izvodi na prednjim zubima zaključno do drugog pretkutnjaka (“petice”).

Tijek zahvata

Apikotomija se odrađuje u nekoliko faza:

  1. Zubno meso se zareže i podigne, te se napravi otvor na kosti kako bi se došlo do vrška korijena zuba.
  2. Odstranjuje se vršni dio korijena zuba zajedno s upaljenim tkivom (granulom ili cistom).
  3. Korijen se zatvara, a ako je potrebno nadomješta se koštano tkivo umjetnim materijalom.
  4. Zubno meso se vraća na kost i šiva se na području reza.

Oporavak nakon zahvata

Nakon zahvata moguće je prisustvo blagog otoka, što se može ublažiti stavljanjem leda prva dva dana nakon zahvata. Postoperativni tijek u velikoj većini slučajeva nije praćen većim bolovima i dovoljna je upotreba analgetika koje možete kupiti u svakoj ljekarni.

Ponekad se prema potrebi treba koristiti i antibiotik, ovisno o tipu i veličini upale te osobnoj procjeni stomatologa. Kako se radi o malom kirurškom zahvatu uvijek je potrebno staviti nekoliko šavova koji se skidaju tjedan dana nakon zahvata.

Dodatni savjeti

Vrlo je važno ranu i konce održavati čistim što se može postići vrlo mekanim četkicama, te ispiranjem usta dezinfekcijskim tekućinama za usta ili nezašećerenim čajevima od kadulje ili kamilice.

Treba pažljivo četkati područje oko rane kako šavovi ne bi popustili. Nakon zahvata savjetuje se izbjegavanje konzumiranja krute i vruće hrane kao i vrućih napitaka. Preporučeno je izbjegavati pušenje te konzumaciju alkohola neposredno nakon zahvata.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za ovu temu, obratite se našem stručnom timu i pitajte što god vas zanima.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 26. do 30. kolovoza već danas!