Cirkon-keramika naslovna zirconio ceramica

Cirkon-keramika – najsuvremeniji materijal za izradu zubnih krunica

Danas na tržištu postoji nekoliko različitih materijala od kojih se izrađuju krunice za zube.  Postoje metal keramičke krunice  i cirkon keramičke krunice. Iako svaka opcija ima svoje prednosti, metal keramičke krunice svakako su najbolja opcija ukoliko želite da vaš osmjeh ponovo zablista.

Zašto je upravo cirkon keramika najbolji materijal za izradu krunica?

Cirkon-keramika spada u najnovije materijale za izradu protetskih nadomjestaka koji se koristi u stomatologiji. Ako pričamo o najvažnijim kriterijima koje krunice trebaju zadovoljiti pri nadoknadi zuba, onda su to biokompatibilnost, funkcionalnost i estetika. Cirkon-keramika osigurava sve troje.

100 % biokompatibilni materijal

Do danas nije zabilježen niti jedan slučaj alergijske reakcije na ovaj materijal što ga čini 100% biokompatibilnim. Osim toga to je materijal na kojem se najteže zadržava plak i bakterije što smanjuje mogućnost upale zubnog mesa, a time se osigurava stabilnost i dugovječnost ovakvih radova.

cirkon keramika ceramica
Cirkon keramičke krunice

Prirodni izgled i čvrstoća

Cirkon keramičke krunice izvrsne su čvrstoće i otporne na lom.

Radi svoje bijele boje  propuštaju svjetlost  na način da najbolje oponašaju naše prirodne zube i njihovu transparentnost te time osiguravaju vrhunsku estetiku po pitanju izgleda zuba, jer kod cirkon keramičkih krunica nećete primjetiti radi li se o pravim prirodnim zubima ili krunicama, već ćete primjetiti samo blistav osmijeh.

Preciznost izrade

Cirkon keramičke krunice izrađuju isključivo tzv. CAD-CAM tehnologijom – kompjuteriziranom tehnologijom koja osigurava izrazitu preciznost radova uz pomoć suvremenih strojeva.

CAD CAM tehnologija
Izrada krunica pomoću CAD CAM tehnologije

Zbog svega navedenog, ne čudi da cirkon-keramika sve više istiskuje metal-keramiku iz upotrebe te da je sve traženija na tržištu.

Proces izrade krunica

U Smile Studiu prilikom prve posjete razgovaramo o vašim željama, brigama, obavljamo detaljan pregled i analiziramo rendgensku snimku vaših zuba. Na osnovu svih informacija predlažemo terapiju uz izradu detaljne ponude.

Naglašavamo kako su analiza, pregled, prijedlog terapije i izrada ponude potpuno besplatni.

Kad se odlučite za cirkon keramičke krunice terapija se odvija u tri posjete.

nedostatak jednog zuba
Vremenski period izrade krunica

Prvi posjet stomatologu

U ovom koraku pripremaju se zubi i uzima se otisak za izradu  krunica. Kako za vrijeme koje je potrebno da se izrade krunice ne biste bili bez zuba, u Smile Studiu u istoj posjeti izrađujemo  i postavljamo privremene krunice.  Ovaj korak, ovisno o broju zuba koji se priprema oduzet će vam 45 do 120 minuta.

Kad laboratorij dobije otisak kreće se u dizajniranje vaših zuba i osmijeha. Kao rezultat njihovog rada dobivamo privremene krunice kao simulaciju budućeg oblika zubiju. Laboratoriju je potrebno od jedan do pet dana, što je i razdoblje do vašeg idućeg dolaska u ordinaciju.

Drugi posjet stomatologu

U ovoj posjeti isprobat ćemo privremene krunice koje simuliraju buduće zube. Na ovaj način imamo zajedno (terapeut i pacijent) priliku doživjeti mogući izgled, prokomentirati da li nam se sviđa ili bi nešto htjeli promijeniti. To će trajati od 20 do 45 minuta. Ponekad, kod jednostavnijih radova, ova faza nije niti potrebna.

Zatim opet slijedi razdoblje od jednog do pet dana u kojem laboratorij izrađuje vaše buduće krunice u identičnom obliku kakve su bile prilikom simulacije.

Izrada keramičkih krunica CAD CAM tehnologijom
Finalna izrada krunica

Treći posjet stomatologu

Treći i posljednji korak je korak u kojem se krunica trajno fiksira. Ova posjeta traje od 20 do 90 minuta i nakon toga imate kvalitetno i dugotrajno rješenje za ljepši osmijeh.

Nakon što ste vratili svoj osmijeh jedino što vam preostaje je uživati u njemu. 

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vas zanimaju još neke informacije i detalji o cirkon keramičkim krunicama, obratite nam se s povjerenjem.

Za više informacija predlažemo naše ostale blogove vezane uz krunice:

Krunice za zube – U kojim slučajevima ih izrađujemo i kako ih održavati
Kako riješiti problem nedostatka nekoliko zubi

 

Smile Studio
SmileStudio



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.