izbjeljivanje zubi

Razbijanje mitova o alternativnim načinima za izbjeljivanje zubi

Osmijeh je ono što prvo primjetimo jedni na drugima, stoga nije ni čudo što je blještavo bijeli osmijeh postao “must have”.

Izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji može izbijeliti i posvijetliti zube i do nekoliko nijansi. Međutim, što kada želimo vratiti bjelinu zubima kod kuće? Jesi li jagode i soda bikarbona zaista efektivni sastojci kod kućnog izbjeljivanja zubi? Danas govorimo upravo o tome.

Sigurno izbjeljivanje zubi kod kuće

Reklame i internet nam svakodnevno plasiraju razne proizvode i sastojke za izbjeljivanje zubi navodeći kako su upravo oni najefikasniji i k tome još i prirodni, te kako je to vrlo jednostavno i sigurno raditi izbjeljivanje kod kuće. Je li to doista tako? Kako prepoznati koji je proizvod zaista učinkovit?

Soda bikarbona

Soda bikarbona često se spominje kao kućni sastojak za izbjeljivanje zubi.

Soda jest blago abrazivno sredstvo i blagi kemijski izbjeljivač, ali izlaganje zubiju sodi bikarboni može uzrokovati oštećenja vanjske površine zuba, cakline. Ne treba zanemariti i oštećenja koja abrazivna sredstva uzrokuju na zubnom mesu.


Kratkoročno gledano upotreba ovakvog abrazivnog sredstva dovest će do promjene boje, no dugoročno zbog „skinutog“ dijela cakline može doći do povećane sklonosti karijesu. Oštećena površina može postati poroznija zbog čega će se više pigmenta iz hrane ugraditi u caklinu što može na kraju dovesti do tamnijih zuba. Treba zapamtiti i da skinuta caklina ne može ponovo narasti.

Jagode

Izbjeljivanje zubi kod kuće sa jagodama

Iako vrlo ukusan način izbjeljivanja zubi, jagode nažalost nemaju znanstvene potvrde kako izbjeljuju zube.

Iako u njemu ne vidimo nikakvu štetu po zube, upitno je koliko se zubi mogu izbijeliti na taj način.

Ugljen

Zubne paste sa aktivnim ugljenom i razni kućni pripravci u zadnje vrijeme su u velikom trendu. Reklamirani su od strane poznatih osoba, influencera, na svim društvenim mrežama.
Pokušali smo otkriti da li se iza svih tih promotivnih kampanja veznih za izbjeljivanje aktivnim ugljenom krije samo marketinški trik ili se radio o dobrom načinu izbjeljivanja.

Istinu smo potražili u znanstvenim istraživanjima. Nažalost niti jedno nezavisno istraživanje nije dokazalo veće benefite zubnih pasta sa aktivnim ugljenom od klasičnih zubnih pasta za izbjeljivanje.


Zbog velike količine abrazivnih sredstava u ovakvim pastama i sredstvima i uslijed prečeste upotrebe moguća su i oštećenja cakline i zubnog mesa.

Peroksid

Izbjeljivanje peroksidom vrlo opasna tehnika izbjeljivanja koja se izvodi tako da se peroksid nanosi na zube vatom ili se otopina peroksida mućka u ustima. Iako je izbjeljivanje peroksidom jedini djelotvoran i provjeren način izbjeljivanja jer peroksid prodire u zube i razgrađuje obojenost, ne preporučamo korištenje ove metode kod kuće, nego isključivo pod nadzorom stomatologa.

Korištenje peroksida kod kuće opasno je za zube i desni!

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje za izbjeljivanje zubi

Kažu da se zubi mogu učinkovito izbijeliti i mućkanjem žličice kokosovog ulja u ustima 20-tak minuta. Mi kažemo – netočno. Iako ova metoda nema negativnih učinaka, a uz to može i privremeno ukloniti čestice hrane i površinske mrlje sa zuba, ipak vam neće pružiti hollywoodski osmijeh.

Želimo napomenuti da se alternativni načini izbjeljivanja zubi nikako ne mogu poistovjetiti s izbjeljivanjem u ordinaciji. Soda bikarbona, jagode, kokosovo ulje i druga sredstva možda mogu ukloniti površinska obojenja, međutim nema dokaza da su djelotvorni i kod izbjeljivanja unutarnjih diskoloracija. Uz to, treba paziti da ne napravite više štete nego korisi. Još jednom naglašavamo da je izbjeljivanje zubi pod nadzorom stomatologa jedino sigurno i bezopasno za zdravlje zubi i desni. Za sva dodatna pitanja o izbjeljivanju zubi pošaljite nam upit, rado ćemo odgovoriti na njih.

Smile Studio
SmileStudio



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.