gingivitis

Što je gingivitis i kako se liječi?

U narodu uobičajan naziv za sve bolesti parodonta je parodontoza. No svaki dio podložan je određenim bolestima, pa se dijele, s obzirom na lokaciju, na bolesti gingive i bolesti dubljih dijelova parodonta. Karakteristično je da sve bolesti parodonta započinju upalom gingive, odnosno zubnog mesa što se naziva gingivitis.

Uzrok ove upale je plak, tj. nakupina bakterija i hrane na vanjskoj površini zuba. Zašto je plak uzrok upale? Bakterije u plaku svojim metabolizmom proizvode niz štetnih tvari koje uzrokuju razaranje dijelova gingive. U početku su to površinski dijelovi gingive, no kako upala napreduje ove štetne tvari prodiru u dublje dijelove zubnog mesa uzrokujući tako još jaču upalu i odgovor organizma.

Od ovakve upale gingive uzrokovane plakom danas pati gotovo 95% populacije koja ima još svoje zube. Pošto se plak najčešće zadržava interdentalno (u prostoru između dva zuba), zbog otežanog uklanjanja četkicom, upala počinje u ovom području. Ono što ćete zamijetiti je promjena boje i krvarenje gingive, najčešće prilikom četkanja, a može doći i do povećanja zubnog mesa. Ukoliko ovakva upala traje, kažemo da ima kronični karakter. Bolovi su vrlo rijetki, pa pacijenti najčešće zanemaruju navedene simptome, što može rezultirati upalom dubljih dijelova parodonta, što na kraju može imati dugoročne posljedice. Pravodobnom terapijom upala se brzo riješava bez posljedica.

Postoje i teži oblici gingivitisa. Započinju također zbog plaka, no razvijaju puno teže simptome. Vrlo izraženo krvarenje, često gubitak pojedinih dijelova gingive, te bolnost. Ovakvi gingivitisi napreduju brzo zahvaćajući dublje dijelove parodona. Ako se terapija započne na vrijeme izlječenje gingive je potpuno, no ako se ne liječi dolazi do razaranja parodonta. Kod ovakvog oblika gingivitisa terapija je složenija i dulja. Osim otklanjanja zubnog kamenca i svih loših nadomjestaka u terapiju se uključuje i upotreba određenih medikamenata.

Kako se liječi gingivitis?

koliko traje upala zubnog mesa

 

Stomatolog bi utvrdivši ovakvu upalu trebao otkloniti kamenac, zamjeniti stare ispune čiji rubovi odstoje od zuba, te tako pogoduju zadržavanju plaka i bakterija. Isto tako otkloniti stare protetske nadomjestke (krunice, mostove, proteze) koji zbog neadekvatne izrade uzrokuju upalu, te sanirati sve zube koji imaju karijes. Cilj je otkloniti sve zakutke i mjesta koja omogućuju zadržavanje plaka i nagomilavanje bakterija koje onda uzrokuju gingivitis. Stomatolog bi Vam u međuvremenu trebao obasniti načine četkanja, te upotrebu ostalih sredstava za održavanje oralne higijene. Vrlo je bitno da usvojite te tehnike i druga sredstva, te da održavanje obavljate svakodnevno jer jedino je to put ka ozdravljenju Vašeg zubnog mesa. Redovite kontrole, te otklanjanje novonakupljenog kamenca je također vrlo bitno. O učestalosti ovakvih posjeta dogovorit ćete se sa stomatologom koji će procijeniti u kojim vremenskim razmacima su potrebne. Svakako ne bi trebalo biti manje od dva put godišnje.

Kao što možete vidjeti, početak svake upale je plak, odnosno bakterije u njemu, pa bi najbolja terapija bila prevencija nastanka plaka, što znači dobra oralna higijena, pravilno i svakodnevno četkanje, te upotreba zubnog konca i ostalih sredstava za održavanje oralne higijene.

Smile Studio
SmileStudio



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.