Izbjeljivanjem zubi do Hollywoodskog osmijeha

U vremenu u kojem živimo želja za što ljepšim izgledom sve je izraženija. Mnogi od nas pribjegavaju raznim metodama uljepšavanja, kao što su odlazak frizeru, kozmetičaru ili kupovina odjeće. Ipak, zadnjih godina mnogi shvaćaju da je blistavi osmijeh jedan od glavnih aduta njihove vanjske ljepote!

Zašto zubi gube bjelinu

Razlozi diskoloracija zubiju mogu biti i upotreba antibiotika, razne bolesti u djetinjstvu, poremećaji u razvoju pojedinih zubnih tkiva i najčešće nesanirani karijes i endodontska terapija (liječenje korijenskog kanala). Promjene mogu zahvatiti više ili samo jedan zub.

S druge strane, dugogodišnje ispijanje kave, čaja, crnog vina, kao i uživanje cigareta uzima danak ljepoti zubiju.

Vrlo često nismo zadovoljni svojom prirodnom bojom zubiju, ali blistavi sjaj zubiju moguće je dobiti pravom terapijom kod stomatologa.

Načini izbjeljivanja zubi

Način izbjeljivanja ovisi o dijagnozi i o željama pacijenta. Ono se može vršiti u ordinaciji, kod kuće ili kombinirano.

Važno je napomenuti da se ovi postupci nikako ne mogu poistovjetiti s izbjeljivanjem uz pomoć pasti za zube ili sustava za izbjeljivanje koje se prodaju u tu svrhu i lako ih nabaviti.

Zubne paste s abrazivnim sredstvima mogu ukloniti površinska obojenja, međutim nema dokaza da su one djelotvorne i kod izbjeljivanja unutarnjih diskoloracija.

Sustavi za izbjeljivanje s univerzalnim matricama koje se adaptiraju prije upotrebe mogu se nabaviti u trgovačkim centrima te koriste istu aktivnu tvar. Problem je što se takvi sustavi primjenjuju bez postavljene dijagnoze, a nekontrolirana upotreba preparata može dovesti do oštećenja cakline. Također, loše adaptirana matrica može utjecati na stanje međučeljusnih odnosa i time na poremećaje čeljusnog zgloba.

Izbjeljivanje u ordinaciji

U ordinaciji se izbjeljivanje vrši upotrebom preparata s većim postotkom aktivnih supstanci pod kontrolom liječnika. Može se provoditi na pojedinom zubu ili na skupini zubiju.

Prije početka terapije potrebno je utvrditi uzrok promjene, te na osnovu toga pristupiti terapiji. Ponekad je potrebno izvršiti određene stomatološke zahvate prije izbjeljivanja kako ne bi došlo do oštećenja okolnih tkiva kod aplikacije sredstva za izbjeljivanje i kako bi konačni rezultat zadovoljio pacijenta i stomatologa.

Jednostavne diskoloracije pojedinih zubi najčešće se mogu tretirati samo u ordinaciji. Kod izbjeljivanja cijelog zubnog niza često potrebno kombinirati terapiju u ordinaciji i onu kod kuće.

Izbjeljivanje kod kuće

Izbjeljivanje kod kuće provodi se izradom matrice (individualne žlice) s rezervoarima u koje se nanosi gel za izbjeljivanje i aplicira se na cijeli zubni luk. Matrica se nosi par sati dnevno, ponekad i noću, ovisno o dogovoru između pacijenta i stomatologa.

O rasporedu nošenja ovisi koncentracija paste koju će pacijent aplicirati u matricu. Indikacije za upotrebu matrice su blaža obojenja ili samo želja za svjetlijim zubima. Kao nuspojava najčešće se navodi prolazna preosjetljivost zubi na promjene temperature (toplo, hladno).

Rezultati terapije izbjeljivanja stabilni su 6 do 12 mjeseci nakon čega su moguće male promjene u smislu povratka na tamniju nijansu, ali se postupak tada može ponoviti.

Izbjeljivanje zubi bez živca

Posebnu pozornost zahtijeva izbjeljivanje avitalnih zubi (zub bez živca ) kod kojih se često susreće promjena boje. Izbjeljivanje se u tom slučaju vrši u ordinaciji, ali i između dvije posjete. U ordinaciji se gel nešto veće koncentracije nanosi na vanjsku površinu, ali i u unutrašnjost zuba kroz ranije pripremljen otvor. Između dvije posjete stomatologu, gel manje koncentracije ostaje se u zubu kako bi se ubrzao postupak izbjeljivanja. Broj posjeta ovisi o vrsti i intenzitetu obojenja, a traje dok se ne postigne boja identična okolnim zubima.

Za svaku od ovih metoda izbjeljivanja najvažnija je puna suradnja pacijenta i zubara kako bi se postigao željeni uspjeh. No, jedno je sigurno, Hollywoodski osmijeh više ne morate gledati samo na televiziji i u modnim časopisima, jer došlo je vrijeme kad ga uz posjet stomatologu na brz i jednostavan način možete vidjeti i u vlastitom ogledalu. Probajte i uvjerite se!

Autor: Damir Mikšić, dr. stom.

Smile Studio
SmileStudio



Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.