Štetne namirnice za naše zube

6 namirnica koje su štetne za naše zube

Temeljita oralna higijena i svakodnevna briga o zdravlju naših zubi što uključuje redovito pranje i četkanje zubi, korištenje interdentalnih četkica te redovite kontrole stomatologa glavni su faktori i razlozi lijepog osmijeha i zdrave usne šupljine. No nekad bez obzira na oralnu higijenu ne možemo spriječiti kvarenje ili oštećenje zuba. Na to utječe svakodnevni unos različitih prerađenih namirnica koje, nažalost, loše djeluje na zdravlje zubi.

Današnji tempo života i “hranjenje s nogu” svakako su pridonijeli tom neslavnom trendu unosa štetnih namirnica. Kad pijete i jedete škrobnu ili slatku hranu, osim što ste nakratko zavarali glad, nahranili ste bakterije. One mogu uzrokovati karijes kao i bolesti desni u ustima. Plak je tanki, nevidljivi, ljepljivi film bakterija i drugih materijala i pokriva površine svih vaših zuba. Kad šećeri ili škrob u ustima dođu u kontakt s plakom, stvaraju se kiseline. One mogu napadati vaše zube i 20 minuta ili duže nakon što završite s jelom.

Kako bismo vam barem malo olakšali, navesti ćemo 6 namirnica koje su štetne za naše zube odnosno “pozivaju” na karijes više od drugih i kojih bi se trebali kloniti:

Kava i čaj

Kava i caj

Kao nacija koja je poznata po posebnom uživanju u kavi, mnogima je nezamislivo započeti dan bez tog “čarobnog “napitka. Iako u svom prirodnom obliku kava i čaj mogu biti zdrav izbor pića ono što najviše utječe loše na naše zube je upravo dodavanje šećera. Kiseline u kavi pa čak i u nekim čajevima prekomjernim unosom mogu oštetiti caklinu i zamrljati zube. Kako bi nepotrebne posljedice izbjegli savjetujemo vam da smanjite svakodnevni unos kave i čaja. Pijte puno vode i probajte s našom alternativnom preporukom – zelenim čajem.

Tvrdi bomboni & slatkiši

Tvrdi bomboni osim što sadrže “tone” šećera u sebi, lijepe se za zube što znači da i dulje ostaju na zubima. Na taj način privlače bakterije koje se mogu zaglaviti u pukotinama zubi i stvarati više bakterija koje izazivaju karijese. Ako baš ne možete odoljeti slatkim poslasticama, preporučujemo vam da konzumirate slatkiše koji se ne zadržavaju previše u ustima kao što to čine karamela, lizalice, tvrdi bomboni. Počastite se radije onima koje se brzo otapaju u ustima. Nastojte takve slatke zalogaje unositi nakon glavnog obroka i ako možete operite zube nakon što konzumirate slatko.

Slatka gazirana pića i energetski napici

Pića koja spadaju u navedenu kategoriju najveći su izvori dodanog šećera upravo kod djece i tinejdžera. Osim što su prekrcani šećerima, u sebi većinom sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koje postepeno troše caklinu zuba. Energetski napici zvuče zdravo no i oni često sadrže veći udio šećera u svom sastavu. Ako baš niste sportaš naviknut na svakodnevne tjelesne aktivnosti razmislite o smanjenom unosu ili zamijenite ga zdravom alternativom poput vode.

Citrusi (limun, naranča…)

Citrusi su najčešće vrlo važna komponenta dobro uravnotežene prehrane osim kad ih jedete same. Limunska kiselina koja se nalazi u plodu može štetno djelovati na zdravlje vaših zubi. Limun, grejp, limeta kao posebno kiselo voće mogu prouzročiti nagrizanje cakline, osjetljivost zuba i stvaranje karijesa. Posebnou slučajevima kada se ne kombiniraju s drugim namirnicama. Naša preporuka je ako radite često sokove da ih konzumirate uz slamku ili isperite usta vodom nakon konzumiranja navedenih agruma.

Alkoholna pića

Možda niste znali, ali konzumacija alkohola može biti štetna za zube jer njegov sastav utječe na sva meka tkiva u ustima i ujedno uzrokuje dehidraciju i suha usta. Čestim unosom alkohola kod osoba se smanjuje protok sline. To dalje dovodi do stvaranja karijesa i drugih oralnih infekcija kao što su bolesti desni. Bijelo i crno vino sadrže erozivnu kiselinu koja omekšava caklinu. Crveno vino još sadrži spojeve zvane tanini koji mogu isušiti usta i umrljati zube zato vam preporučujemo pranje zubi prije nazdravljanja s vinom.

Grickalice

Razne grickalice poput krekera, čipsa, različite vrste kruha sadrže škrob koji se često zaglavi u zubima pa privlači bakterije koje uzrokuju bolove u usnoj šupljini ili zubima. Kako biste vi izbjegli takav slučaj mi vam savjetujemo da nakon konzumiranja dobro operete i iščetkate zube. Nakon toga svakako koristite zubni konac kako biste bili sigurni da ste uklonili sve čestice hrane koje mogu dovesti do neželjenog nakupljanja naslaga.

Nadamo se da smo vam barem malo rasvjetlili neke nedoumice kod konzumiranja ovih 6 namirnica koje su štetne za naše zube i njihova utjecaja. Slobodno nam se obratite primjetite li osjetljivost zuba ili stvaranje karijesa kako bismo na vrijeme regirali i sačuvali vaš osmijeh!Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!