5_savjeta_dr._Ivone_Paravić_o_njezi_kože_tijekom_ljeta

5 savjeta dr. Ivone Paravić o njezi kože tijekom ljeta

Gotovo svatko od nas jedva čeka ljeto jer ono sa sobom nosi godišnji odmor, sol u kosi i preplanulu kožu. Već kod prvih znakova ljeta počinjemo se veseliti toplijim danima i bezbrižnosti koju nam donosi. Ali, iako je ljeto mnogima jedno od najdražih godišnjih doba, u zadnjih nekoliko godina postaje i najopasnije, pogotovo za našu kožu, jer ljeti je koža ranjivija zato što je puno veća površina kože otkrivena i samim time izloženija raznim štetnim utjecajima – ističe dr. Ivona Paravić. Kako biste bezbrižno dočekali jesen i zaštitili svoju kožu dr. Ivona za vas je pripremila 5 najvažnijih savjeta.

1. Zaštitite kožu od sunčevih zraka

Preplanuli ten koji svi toliko priželjkuju, zapravo je način na koji se naša kože brani od sunca. Kada je koža izložena sunčevim UV zrakama, stanice na površini kože stvaraju melanin, odnosno tamniji pigment kože. Zadaća melanina je stvaranje zaštitne barijere koja sprečava daljnje prodiranje UV zraka u dublje slojeve kože. Što je koža starija sve je tanja i time podložnija oštećenju od sunca koje se manifestira kao suhoća kože i preuranjeno starenje, odnosno nastajanje bora. Ako se izlažete suncu nikako nemojte preskakati mazanje zaštitnom kremom za koju je poželjno da bude najmanje SPF faktor 30!

Zaštitite kožu od sunčevih zraka

Kome se preporučuje izbjegavanje sunca?

Izbjegavanje sunca preporučuje se kod male djece i starijih ljudi čija je koža puno tanja, i sučeve zrake imaju priliku prodrijeti u dublje slojeve kože i oštetiti stanice. Iz tog razloga bebe, mala djeca i stariji trebali bi izbjegavati sunce. Osim određenih životnih skupina čija je koža osjetljivija na sunce, osobe koje bi trebale izbjegavati sunce su konzumenti određenih lijekova, jer izloženost suncu u kombinaciji s ovim lijekovima može izazvati fotosenzitivnu reakciju.

2. Odaberite tkanine koje štite vašu kožu

Tijekom ljeta većina površine kože otkrivena je kako bi se hladila, ali samim time i izloženija suncu. Kako pokriti kožu i zaštiti se od sunca kada je vani vruće, a nerijetko i sparno?

Kroz ljeto jako je važno nositi laganu i prozračnu odjeću, ali ponajprije od prirodnih materijala, jer prirodni materijali omogućuju vašoj koži da diše i bolje upijaju znoj.
Odaberite tkanine koje štite vašu kožu

Materijali koji se preporučuju za ljeto su:

●   Pamuk

●   Lan

●   Svila

●   Viskoza

●   Keper

Tkanine koje u potpunosti zaboravite preko ljeta su akril, poliester i najlon, jer radi se o tkaninama koje su u biti prerađena plastična vlakna. Odjeća od ove tkanine daje vam osjećaj da
ste zatvoreni u plastiku zbog čega se pojačano znojite, ali taj znoj nema mogućnosti izlaziti iz odjeće, zbog čega koža reagira alergijskim reakcijama i dodatnim znojenjem.

3. Redovito čistite kožu

Šminka i često nanošenje kreme za sunčanje u kombinaciji s pojačanim znojenjem ljeti uzrokuje probleme sa začepljenim porama na licu, dok s ostatkom kože na tijelu ratujemo s uraslim dlačicama i osipima od vrućine. Akne, aktivacija ekcema i folikulitis upravo su zato vrlo česte pojave u ljetnom periodu.

Koža je najveći organ našeg tijela i ako je nešto važno, važno ju je dobro očistiti. Nakon cijelog dana upijanja SPF krema, pekmeza i make up-a obvezno je detaljno očistiti kožu tijela i lica. U detaljno čišćenje nikako ne ulazi skidanje šminke vlažnim maramicama i micelarnom otopinom. Lice tijekom ljeta čistite u dva koraka. Prvo nanesite uljni čistač koji je savršen za rastapanje šminke i ostalih nakupljenih nečistoća, a nakon njega lice očistite gelom ili pjenom.

Redovito čistite kožu

Piling kože i lica preporučuje se raditi do dvaput tjedno jer pilingom dubinski uklanjamo nečistoću i odstranjujemo odumrle stanice s lica i kože. Nikako nemojte koristiti isti piling za lice i tijelo, jer piling za lice mora biti puno nježniji kako ne bi iziritirao i oštetio mekanu  kožu lica. Možete birati između dvije vrste pilinga :

     mehaničkog

     kemijskog

Imajte na umu da se kemijski piling ne bi smio raditi tokom ljetnih mjeseci.

4. Pregledavajte madeže

Najveća opasnost izlaganja suncu svima je poznata, a to je melanom odnosno karcinom kože. Upravo je zato kožu važno stalno pregledavati, a posebnu pažnju obratiti na madeže.

Samopregled madeža se vrši po “ABCDE” principu koji dolazi od
engleskih kratica početnih slova promjena koje izazivaju sumnju na maligne tvorevine.

Pregledavajte madeže

Prilikom samopregleda madeža obratite pažnju na:

     Asimetriju (asymmetry) – maligni su madeži najčešće nepravilnog oblika

     Rubove (border) – melanom signaliziraju nazubljeni i valoviti rubovi

     Boju (colour) – melanomski madeži imaju više boja u sebi

     Veličinu (diameter) – melanomski madeži češće su veći od 6 mm

     Razvoj (evolution) – melanomski madeži češće mijenjaju boju, oblik i veličinu

5. Hidrirajte tijelo, ali ne zaboravite i na kožu

Tijekom ljetnih mjeseci sa svih strana upozorava nas se da pijemo dovoljno tekućine kako bi naše tijelo moglo normalno funkcionirati kroz vruće ljetne dane. Ali, osim direktnog unosa tekućine potrebno je kožu hidrirati i njegovati, izvana. Ljetni su dani vrući i suhi i bez dodatnog izlaganja suncu, zbog čega naša postaje isušena, gubi elastičnost, te je sklonija pojavi bora. Najbrži način rehidracije kože je korištenje hijaluronske kiseline prilikom dnevne njege kože. Ujutro i uvečer preporučuje se dodavanje hijaluronskih seruma svojoj dnevnoj rutini kože, kako biste zadržali hidrataciju. Kod odabira hijaluronskih seruma i krema birajte brendove medicinski klasificirane kozmetike jer njihovi proizvodi prodiru dublje u kožu.

Hidrirajte tijelo, ali ne zaboravite i na kožu

Ipak, najučinkovitiji i najbrži način nadoknade hijaluronske kiseline je ubrizgavanje iste u dubinske dijelove kože. Uz pomoć skin boostera regenerirat ćete unutarnje slojeve kože, dok s Profhilo hijaluronskom kiselinom aktivno zadržavate vodu unutar stanica te je vaša koža elastična i nahranjena iznutra.
Hijaluronski fileri ne samo da vraćaju definiciju i volumen koji su izgubljeni uslijed isušivanja kože, već potiču i obnavljanje kože uz pomoć kolagenaze.

Ljeto sa sobom nosi prekrasne trenutke, druženje i bezbrižnost ali isto tako zna biti jedno od  ajtežih godišnjih doba za našu kožu koja je ljeti konstantno izložena vanjskom utjecaju i potrebno ju je malo više paziti kako bi ostala zdrava. Pomozite vašoj koži iznutra i izvana i osigurajte hidrataciju i zaštitu, kako biste i ostatak godine uživali i njenoj ljepoti.

Smile Studio
SmileMarketingDr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Dr. Paravić će nas posjetiti u Smile Studio ordinaciji početkom 2024-e godine.