navika koje mogu ozbiljno naštetiti zubima

5 navika koje mogu ozbiljno naštetiti zubima

Svi znaju važnost svakodnevne i kvalitetne oralne higijene: zubna četkica, konac, interdentalna četkica. Međutim, većina pacijenata nije svjesna nekih svojih navika koje mogu ozbiljno naštetiti zubima. Prakticiranje nezdravih navika može dugoročno oštetiti vaše zube i ugroziti oralno zdravlje. Stoga se pobrinite za svoje zube izbjegavajući ovih pet stvari:

1. Škrgutanje ili stiskanje zubi

Škrgutanje zubima česta je navika za koju većina ljudi uopće nije svjesna da to čini. Ovu naviku može potaknuti mnoštvo stvari, uključujući stres, poremećaj spavanja i tjeskoba. Stiskanje može biti jednako štetno i uključuje kompresiju zuba. 

To mnogo puta dovodi do napuklih i otkrhnutih zuba. Ako redovito škrgutate ili stišćete zube, prijeti vam razvoj složenijih oralnih i opće-zdravstvenih problema. Pacijenti koji redovito škrguću zubima mogu imati simptome poput:

 • Stalna glavobolja
 • Osjetljiva čeljust
 • Istrošeni zubi
 • Poremećaji temporomandibularnog zgloba i mišića

 

Rješenja za ove parafunkcionalne navike

Budući da mnoge osobe pate od navike škrgutanja/stiskanja zuba, stomatolozi su pronašli mnoštvo rješenja za pacijente kako bi se riješili ove loše navike. Ovisno o vašoj specifičnoj situaciji i onome što potiće vaše škrgutanje zubima, vaš će stomatolog pokušati pronaći optimalno rješenje za vas. Nekoliko uobičajenih načina liječenja škrgutanja zubima su:

 • Okluzalna (nagrizna) udlaga
 • Savjetovanje protiv stresa
 • Tehnike opuštanja

 

Okluzalna udlaga za osobe koje škrguću zubima

2. Pušenje

Duhanski proizvodi navika su koju stomatolozi teško liječe. Ne samo da mogu pridonijeti povećanju zubnih naslaga i kamenca, već mogu uzrokovati rak usne šupljine te druge ozbiljne probleme poput gingivitisa i ostalih bolesti parodonta. 

Bilo da pacijenti puše duhan ili e-cigarete, trebali bi znati koliko to može biti štetno za njihovo cjelokupno zdravlje i dobrobit, kao i za oralno zdravlje. Svjesnost o opasnostima upotrebe duhana može odigrati ulogu u pomaganju pacijentima da pronađu rješenje za svoju lošu naviku. Korištenje duhana može uzrokovati probleme kao što su:

 • Pokvareni zubi
 • Bolest desni
 • Mrlje na zubima
 • Rak usne šupljine

 

Rješenja za odvikavanje od pušenja

Iako se te navike pacijent obično ne može riješiti preko noći, to je ipak izvedivo kod onih koji su spremni raditi na poboljšanju svojeg oralnog zdravlja. Na ovu lošu naviku utječe više čimbenika, pa je važno da pacijenti bolje razumiju svoju ovisnost. 

Vaš stomatolog može vam objasniti opasnosti pušenja i pomoći vam sa savjetima kako biste se riješili ove destruktivne navike.

3. Grickanje noktiju

Grickanje noktiju još je jedna štetna navika koje se osoba teško može riješiti. Iako je grickanje noktiju iznimno česta navika, ono može nanijeti ozbiljnu štetu vašem oralnom zdravlju. Ne samo da može uzrokovati lomljenje ili otkrhnuće zuba, već može i pomaknuti zube a da to niti ne primijetite. 

Grickanje noktiju je navika koje mogu ozbiljno naštetiti zubima
Grickanje noktiju jedna je od čestih navika koje mogu ozbiljno naštetiti zubima

Grickanje noktiju obično je navika koja nastaje zbog stresa. Međutim, može biti uzrokovana i različitim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Simptomi intenzivnog grickanja noktiju su:

 • Osjetljive ili upaljene desni
 • Otkrhnuti zubi
 • Brušenje zubi

 

Rješenja za naviku grickanja noktiju

Pacijenti će trebati predano raditi na uklanjanju ove navike, ali stomatolozi mogu pomoći s preporukama i mogućim rješenjima za ovo pitanje. Nekima štitnici za zube mogu pomoći u popravljanju navike čineći gotovo nemogućim grickanje noktiju. Drugima bi terapija stresa i tjeskobe mogla biti od koristi.

4. Grubo i pretjerano čišćenje zubi

Redovito pranje zubi iznimno je važno. Međutim, pacijenti bi trebali znati da postoji nešto poput prekomjernog četkanja. Predugo četkanje zubi s prejakim pritiskom može uzrokovati dugotrajna oštećenja zubi i desni. To može istrošiti vašu caklinu, čineći vaše zube iznimno osjetljivim i sklonijim stvaranju karijesa. Prekomjerno pranje zubi također može uzrokovati povlačenje i iritaciju desni što vas može učiniti sklonijima bakterijskim infekcijama i gingivitisu.

Rješenja za prekomjerno četkanje

Kako bi se izbjeglo pretjerano četkanje, pacijenti bi trebali biti svjesni odgovarajućih tehnika i postupaka četkanja. Prvi korak je nabaviti četkicu s mekim vlaknima, čime četkanje odmah postaje manje agresivno za vaše zube. Još nekoliko savjeta i trikova za pravilno pranje zubi su:

 • Četkajte nježno
 • Glavu četkice držite pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na liniju desni
 • Četkajte u jednakim kružnim potezima.

Više o odabiru optimalne četkice za zube i ostalih pomagala za kvalitetnu oralnu higijenu možete pročitati OVDJE

5. Grickanje leda

Zašto je grickanje leda loše za vas? Jesti led može se činiti nevinom ili bezopasnom navikom. Međutim, grickanje kockica leda može uzrokovati ozbiljna oštećenja zubi. Intenzivno hladna temperatura leda također može istrošiti vašu caklinu i uzrokovati iznimnu osjetljivost zubi, kao i učiniti vaše zube sklonijima stvaranju karijesa. Grickanje leda također može dovesti do pucanja i loma zuba.

Kako prestati jesti led?

Kao i svaku drugu naviku, grickanje leda može biti izazovno prekinuti. Međutim, to se jednostavno može učiniti. Nekoliko načina da se oslobodite ove navike su:

 • pričekajte da se led otopi
 • pijte kroz slamku
 • Provjerite je li vaša navika grickanja leda uzrokovana niskom razinom željeza

 

Uklanjanje navika koje mogu ozbiljno naštetiti zubima

U Smile Studiu razumijemo da rješavanje loših navika ponekad može biti teško. Međutim, predano radimo na tome da našim pacijentima pružimo najbolje informacije, savjete i podršku kako bismo im osigurali odlično zdravlje zubi i oralne šupljine. 

Budući da svakom pacijentu pristupamo individualno, javite nam se kako bi vam mogli pomoći pronaći rješenje za štetnu naviku koje se trebate riješiti.Dr. Paravić prima rezervacije za zahvate početkom 2023. u Smile Studio ordinaciji.

Rezerviraj svoje besplatne konzultacije ili termin u razdoblju od 21. do 24. svibnja već danas!